Zupa kalafiorowa, czyli przepis na szybki obiad bez wysiłku. Jeden składnik świetnie ją podkręci

Zupa kalafiorowa to świetny pomysł na obiad, kiedy nie mamy czasu albo ochoty stać wiele godzin przy garach. Przepis na zupę kalafiorową jest bardzo prosty, jednak istnieje pewien sposób, którym podkręcisz jej smak. Chodzi o kremowy dodatek - będzie palce lizać.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa kalafiorowa to zdecydowanie jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach. Jest pyszna, bardzo łatwa w wykonaniu i względnie tania, ale to wcale nie oznacza, że jest nijaka. Przeciwnie, uważam, że właśnie w prostocie tkwi cały smak, ale można go jeszcze trochę podrasować. Jak zrobić kalafiorową, żeby była pyszniejsza? Wystarczy odrobina serka topionego. 

Zupa kalafiorowa - ten dodatek świetnie odkręci smak

Składniki:

  • ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • 1 kalafior
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 niewielkie marchewki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • posiekany koperek
  • ok. 70 g serka topionego o smaku śmietankowym
  • śmietana 18 proc. 
  • sól, pieprz, odrobina curry
  • masło

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starta marchewkę i całość chwile podsmażaj. 
  2. Kiedy ziemniaki się zezłocą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze chwilkę. Następnie zalej całość gorącym bulionem. 
  3. Do gotującego się bulionu dodaj różyczki kalafiora, lekko osól i dodaj pieprz oraz curry. Na tym etapie możesz dodać również serek topiony. 
  4. Kiedy kalafior i reszta warzyw będzie już miękka, dodaj zahartowaną śmietankę. Dodaj także koperek i serwuj. 

Taka zupa to marzenie każdego łakomczucha i najlepszy obiad, jaki można zjeść latem. Świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.