Flagowym, polskim ciastem jest m.in. szarlotka, karpatka no i oczywiście jedyny w swoim rodzaju sernik! Kremowe, delikatne ciasto na bazie wielokrotnie zmielonego twarogu niemalże rozpływa się w ustach i rozpieszcza wszystkie zmysły. Jak radzi Lara Gessler - to nic trudnego, a dla perfekcyjnego smaku wystarczy odrobina serca i cierpliwości!
Kremowy i lekki jak chmurka sernik Lary Gessler
Lara Gessler jest autorką kilku wyśmienitych książek kulinarnych, ale także właścicielką warszawskiej cukierni. Córka Magdy Gessler nie kryje miłości do wypieków, jednak oczkiem w głowie jest niebiańsko kremowy i lekki niczym piórko sernik. Receptury podobno nauczyła się w domu, jednak podrasowała ją na swój sposób, dzięki czemu jest jeszcze lepsza.
Sernik autorstwa Lary Gessler nie jest klasykiem jaki znamy z babcinych przepiśników. Tu króluje przede wszystkim lekkość, idealne proporcje, ale i nie brakuje rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczy czy esencjonalnej wanilii. Co najważniejsze masa jest przygotowywana w odpowiedniej kolejności - zaczynając od ubijania jaj, a kończąc na mieszaniu z pianą z białek. Jak podkreśla autorka przepisu, kluczem do sukcesu jest jakość produktów. Warto zatem wybrać swojskie jajka, aromatyczne dodatki i idealną bazę, czyli odpowiedni, wielokrotnie zmielony ser.
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango
Przepis na sernik Lary Gessler - jest lekki, puchaty i zasmakuje każdemu
Składniki na kruchy spód:
- 200 g twardego masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego,
- 8 żółtek,
- 5 białek,
- 60 g smażonej skórki z pomarańczy,
- 16 łyżek cukru pudru,
- 30 g rodzynek,
- skórka z cytryny,
- laska wanilii,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 180 g masła i dodatkowa porcja do smarowania.
Sposób przygotowania:
- Przygotowania zacznij od kruchego spodu. Na początku przygotuj dużą miskę, do której następnie przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Następnie dodaj zimne, pokrojone na kawałki masło, cukier, sól i żółtka. Wszystkie składniki na wstępie energicznie zacznij siekać nożem, po czym przejdź do wyrabiania.
- Idealnie zagniecione ciasto owiń w folię i odłóż do lodówki na około pół godziny leżakowania. Po tym czasie, ciasto rozwałkuj na około pięć mm. Gotowym płatem ciasta wyłóż formę. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
- Teraz pora na masę serową! Oddziel żółtka od białek. Żółtka ucieraj z cukrem do uzyskania puszystej, kremowej i jasnej masy. Następnie stopniowo zacznij dodawać ser - oczywscie nie zapominając, by cały czas miksować składniki. Teraz pora na dodanie nasion wanilii, skórki z obu cytrusów oraz rodzynek. Następnie ubij białka na sztywną pianę i powoli wymieszaj z pozostałą masą.
- Formę, w której będziemy piec nasz sernik, posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Na kruchy spód przelej masę serową, tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut, a później obniżamy temperaturę do 160 stopni i kontynuujemy pieczenie przez godzinę.
- Gdy czas pieczenia mija, wyłącz piekarnik, jednak pozostaw sernik we wnętrzu urządzenia z otwartymi drzwiami na kolejne 30 minut.
- Po tym czasie studzimy ciasto, dodatkowo dekorujemy np.cukrem pudrem i sezonowymi owocami, po czym serwujemy.