Puszysty jak chmurka sernik dostaniesz nie tylko w cukierni. Zrób go w domu, Lara Gessler zdradza jak

Kremowy i aksamitny sernik to cukiernicze dzieło sztuki. Jak się jednako okazuje, może być to prostsze niż się wydaje, a tak przynajmniej twierdzi Lara Gessler, która ma w tej kwestii faworyta. Nie obejdzie się jednak bez swojskich produktów, kruchej bazy i oczywiście chęci! Obiecujemy, że efekt rozpieści podniebienie i nacieszy oko.

Flagowym, polskim ciastem jest m.in. szarlotka, karpatka no i oczywiście jedyny w swoim rodzaju sernik! Kremowe, delikatne ciasto na bazie wielokrotnie zmielonego twarogu niemalże rozpływa się w ustach i rozpieszcza wszystkie zmysły. Jak radzi Lara Gessler - to nic trudnego, a dla perfekcyjnego smaku wystarczy odrobina serca i cierpliwości!

Kremowy i lekki jak chmurka sernik Lary Gessler 

Lara Gessler jest autorką kilku wyśmienitych książek kulinarnych, ale także właścicielką warszawskiej cukierni. Córka Magdy Gessler nie kryje miłości do wypieków, jednak oczkiem w głowie jest niebiańsko kremowy i lekki niczym piórko sernik. Receptury podobno nauczyła się w domu, jednak podrasowała ją na swój sposób, dzięki czemu jest jeszcze lepsza. 

Sernik autorstwa Lary Gessler nie jest klasykiem jaki znamy z babcinych przepiśników. Tu króluje przede wszystkim lekkość, idealne proporcje, ale i nie brakuje rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczy czy esencjonalnej wanilii. Co najważniejsze masa jest przygotowywana w odpowiedniej kolejności - zaczynając od ubijania jaj, a kończąc na mieszaniu z pianą z białek. Jak podkreśla autorka przepisu, kluczem do sukcesu jest jakość produktów. Warto zatem wybrać swojskie jajka, aromatyczne dodatki i idealną bazę, czyli odpowiedni, wielokrotnie zmielony ser.

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Przepis na sernik Lary Gessler - jest lekki, puchaty i zasmakuje każdemu

Składniki na kruchy spód: 

  • 200 g twardego masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego,
  • 8 żółtek,
  • 5 białek,
  • 60 g smażonej skórki z pomarańczy,
  • 16 łyżek cukru pudru,
  • 30 g rodzynek,
  • skórka z cytryny,
  • laska wanilii,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 180 g masła i dodatkowa porcja do smarowania.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania zacznij od kruchego spodu. Na początku przygotuj dużą miskę, do której następnie przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Następnie dodaj zimne, pokrojone na kawałki masło, cukier, sól i żółtka. Wszystkie składniki na wstępie energicznie zacznij siekać nożem, po czym przejdź do wyrabiania. 
  2. Idealnie zagniecione ciasto owiń w folię i odłóż do lodówki na około pół godziny leżakowania. Po tym czasie, ciasto rozwałkuj na około pięć mm.  Gotowym płatem ciasta wyłóż formę. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut. Pozostaw do ostygnięcia. 
  3. Teraz pora na masę serową! Oddziel żółtka od białek. Żółtka ucieraj z cukrem do uzyskania puszystej, kremowej i jasnej masy. Następnie stopniowo zacznij dodawać ser - oczywscie nie zapominając, by cały czas miksować składniki. Teraz pora na dodanie nasion wanilii, skórki z obu cytrusów oraz rodzynek. Następnie ubij białka na sztywną pianę i powoli wymieszaj z pozostałą masą. 
  4. Formę, w której będziemy piec nasz sernik, posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Na kruchy spód przelej masę serową, tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut, a później obniżamy temperaturę do 160 stopni i kontynuujemy pieczenie przez godzinę.
  5. Gdy czas pieczenia mija, wyłącz piekarnik, jednak pozostaw sernik we wnętrzu urządzenia z otwartymi drzwiami na kolejne 30 minut.
  6. Po tym czasie studzimy ciasto, dodatkowo dekorujemy np.cukrem pudrem i sezonowymi owocami, po czym serwujemy.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.