Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chodzi o wieprzowinę, nie musimy martwić się o to, co z niej przyrządzić. Mięso wieprzowe zaraz obok kurczaka jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków, jednak w przeciwieństwie do drobiu, wieprzowina daje dużo więcej możliwości. Jedną z naszych lubionych części tuszy wieprzowej jest oczywiście schab. Jednak nieodpowiednio przyrządzony schab często wychodzi suchy i po prostu nie jest smaczny. Warto wiedzieć, że postawa smaku wszystkich mięs są przyprawy i marynaty. Chociaż większość myśli, że one odpowiadają jedynie za smak, trzeba wiedzieć, że także mogą wpływać na strukturę i teksturę mięsa. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszny i soczysty schab. Składniki marynaty najpewniej masz w szafce.
Bardzo soczysty i delikatny schab. Ta marynata zmieni twoje gotowanie
Składniki:
- ok. 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
- 1 litr zimnej wody
- dwie czubate łyżki soli
- łyżka cukru
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 6-8 ząbków czosnku
- łyżka oleju
- łyżka ziarnistego pieprzu (polecam pieprz kolorowy)
- łyżka majeranku
- łyżka słodkiej lub wędzonej papryki
- masło
Sposób wykonania:
- Przygotuj garnek lub blaszaną miskę. Wlej wodę, dodaj ocet, sól, cukier, przeciśnięty czosnek praz pieprz. Całość wymieszaj.
- Do marynaty włóż mięso, a miskę bądź garnek szczelnie zakryj pokrywką lub folią. Odłóż do lodówki na dobę.
- Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, przełóż do miski i dodaj olej, łyżkę miękkiego masła, paprykę słodką i majeranek. Możesz dodatkowo dodać 3 ząbki czosnku. Natrzyj mięso przyprawami i masłem, następnie owiń folią aluminiową lub włóż do rękawa do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Piecz schab przez pół godziny, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez półtorej godziny.
Tak przygotowany schab jest pyszny i na ciepło i na zimno do kanapek. Pamiętaj jednak, żeby nie kroić go od razu po upieczeniu - gorące mięso musi chwilkę "odstać".