Za ten schab można dać się pokroić. Będzie bardzo soczysty i delikatny, a kluczem jest marynata

Schab to jedno z uwielbianych przez Polaków mięs, głównie za sprawą najpyszniejszych kotletów lub wędlin na zimno. Lubimy także schab pieczony, jednak tutaj czasami pojawia sie pewien problem - to mięso dość chude, dlatego czasem wychodzi suche i wriórowate. Jak upiec schab, żeby był delikatny i soczysty? Marynata to już połowa sukcesu.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chodzi o wieprzowinę, nie musimy martwić się o to, co z niej przyrządzić. Mięso wieprzowe zaraz obok kurczaka jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków, jednak w przeciwieństwie do drobiu, wieprzowina daje dużo więcej możliwości. Jedną z naszych lubionych części tuszy wieprzowej jest oczywiście schab. Jednak nieodpowiednio przyrządzony schab często wychodzi suchy i po prostu nie jest smaczny. Warto wiedzieć, że postawa smaku wszystkich mięs są przyprawy i marynaty. Chociaż większość myśli, że one odpowiadają jedynie za smak, trzeba wiedzieć, że także mogą wpływać na strukturę i teksturę mięsa. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszny i soczysty schab. Składniki marynaty najpewniej masz w szafce. 

Bardzo soczysty i delikatny schab. Ta marynata zmieni twoje gotowanie

Składniki:

  • ok. 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 1 litr zimnej wody
  • dwie czubate łyżki soli
  • łyżka cukru
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 6-8 ząbków czosnku
  • łyżka oleju
  • łyżka ziarnistego pieprzu (polecam pieprz kolorowy)
  • łyżka majeranku
  • łyżka słodkiej lub wędzonej papryki
  • masło

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek lub blaszaną miskę. Wlej wodę, dodaj ocet, sól, cukier, przeciśnięty czosnek praz pieprz. Całość wymieszaj. 
  2. Do marynaty włóż mięso, a miskę bądź garnek szczelnie zakryj pokrywką lub folią. Odłóż do lodówki na dobę. 
  3. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, przełóż do miski i dodaj olej, łyżkę miękkiego masła, paprykę słodką i majeranek. Możesz dodatkowo dodać 3 ząbki czosnku. Natrzyj mięso przyprawami i masłem, następnie owiń folią aluminiową lub włóż do rękawa do pieczenia. 
  4. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Piecz schab przez pół godziny, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez półtorej godziny. 

Tak przygotowany schab jest pyszny i na ciepło i na zimno do kanapek. Pamiętaj jednak, żeby nie kroić go od razu po upieczeniu - gorące mięso musi chwilkę "odstać". 

Więcej o: