Mistrzowski sernik nowojorski to połączenie dwóch nabiałów. Sekretna metoda gwarantuje kremowy efekt

Nie trzeba wydawać fortuny czy lecieć aż za ocean, by spróbować idealnego sernika nowojorskiego! Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, a efekt jest delikatny, kremowy i puszysty niczym chmurka. A to wszystko za sprawą łatwodostępnych składników i sprytnej metody, którą wyjaśniamy w przepisie poniżej.

W domowym menu jest wiele ciast i wypieków, których receptury często nam towarzyszą, przez co proporcje często są na tzw. oko. Jeśli jednak marzy nam się sernik nowojorski lepiej trzymać się sztywnych reguł i złotych miar. Brzmi to może skomplikowanie, jednak w rzeczywistości to przysłowiowa buła z masłem, a efekt? Idealnie kremowy i puszysty sernik, który spróbowany raz już na zawsze zostanie w naszym sercu! 

Mistrzowski sernik nowojorski w mega łatwej wersji 

Iście polskim ciastem bez dwóch zdań jest sernik. Robimy go na święta, rodzinne uroczystości czy na co dzień do kawy, czy herbaty. Jest jednak wśród serowych łakoci ewenement, który znacznie różni się od klasyki, a jest równie wyborny i łatwy w przygotowaniu. Mowa tu o serniku nowojorskim, który można już dostać w wielu restauracjach i cukierniach. Co jednak czyni go tak wyjątkowym i wspaniałym? Sekretem jest niebiańska konsystencja, która przypomina lekki obłoczek niż zwyczajne ciacho. 

Warto wiedzieć, że sernik nowojorski opiera się na dwóch rodzajach nabiału - nie tak jak w polskiej wersji jedynie na twarogu. Potrzebować będziemy poza dobrze zmielonym twarogiem np. z wiaderka solidnej porcji kwaśnej, 18-procentowej śmietany. Kolejnym istotnym szczegółem jest pieczenie - nie obejdzie się bez kąpieli wodnej, która nada całości lekkości, kremowej konsystencji i niepowtarzalnego smaku. Reszta jest prosta - spód robimy z rozkruszonych na żwirek herbatników, a dekoracja to już indywidualna kwestia. 

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Przepis na klasycznie lekki sernik nowojorski

Składniki na spód: 

  • ok. 200 g herbatników kakaowych, 
  • 70 g masła.

Masa serowa: 

  • 1 kg mielonego twarogu sernikowego z wiaderka,
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • 200 g drobnego cukru,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii,
  • skórka z cytryny,
  • 4 większe jajka. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek rozpuść masło w rondelku, tłuszcz następnie ostudź
  2. Blenderem rozdrobnij herbatniki i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka zalej masłem, dokładnie wymieszaj i ugnieć idealny spód. 
  3. Przygotowany spód podpiecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 10-15 minut. Następnie wyjmij go i ostudź.
  4. Teraz pora na masę serową - ser przełóż z wiaderka do miski, dodaj cukier, przesianą mąkę, tartą skórkę z cytryny i pozostałe mokre składniki. Produkty miksuj na małych obrotach, by wszystko ładnie się połączyło. 
  5. Masę serową przełóż na ciasteczkowy spód. 
  6. Zagotuj w czajniku wodę. Formę z ciastem umieść w większym naczyniu żaroodpornym. Wlej do niego wrzątek i tak przygotowane naczynia ostrożnie włóż do piekarnika. 
  7. Wskazówka - jeśłi twoja forma nie jest pewna, zabezpiecz ją dodatkowo folią aluminiową - wówczas woda nie przedostanie się do sernika. 
  8. Sernik piecz w kąpieli wodnej przez godzinę w 180°C, następnie przez kolejne 30 minut w 160°C. Po upieczeniu nie wyjmuj ciasta z piekarnika, pozostaw je w urządzeniu z otwartymi drzwiczkami na kolejne 1,5 godziny.
  9. I to już koniec przygotowań. Teraz wystarczy ozdobić sernik polewą z białej czekolady i np. sezonowymi owocami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.