W bieżącym roku sanepid skontrolował ponad sto punktów gastronomicznych w województwie pomorskim. Na wiele lokali została nałożona kara grzywny. Nieprawidłowości zostały stwierdzone podczas 44 kontroli pomorskich smażalni ryb. Skąd taki wynik?
Do tej pory w 2023 roku inspektorzy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przeprowadzili 135 kontroli w 118 smażalniach ryb w województwie pomorskim. W tym regionie jest 311 takich lokali. W wywiadzie dla PAP Kierownik Działu Nadzoru Sanitarnego WSSE podała, że 44 kontrole zakończyły się stwierdzeniem nieprawidłowości. Chodziło m.in. o niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, brak czystości bieżącej oraz niewłaściwe warunki przechowywania żywności. W niektórych punktach gastronomicznych nie przestrzegano wymaganych procedur związanych z przygotowywaniem żywności i funkcjonowaniem lokalu.
Interwencje sanepidu były prowadzone również w wyniku skarg konsumentów. W pomorskim miało miejsce siedem takich kontroli. Klienci skarżyli się m.in. na nieodpowiedni stan sanitarno-higieniczny oraz na dolegliwości żołądkowe po posiłku. Na co zwraca się uwagę podczas kontroli? Przede wszystkim kontroluje się czystość pomieszczeń żywnościowych oraz procesy mycia i dezynfekcji sprzętu oraz naczyń.
Poza tym sprawdzana jest jakość wody, warunki do mycia żywności oraz, w jakich jest ona rozmrażana. Sprawdza się też warunki mycia rąk pracowników i sposób, w jaki usuwana jest żywność. Oprócz tego podczas kontroli zwraca się uwagę na terminy przydatności do spożycia produktów, z których przyrządza się potrawy. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl