Kontrole sanepidu w nadbałtyckich smażalniach. Wyniki są alarmujące. Nałożono wiele mandatów

Smażona ryba z frytkami to jedno z dań, które turyści bardzo chętnie zamawiają podczas pobytu nad morzem. Niestety wiele lokali nie przestrzega podstawowych zasad sanitarnych. Od początku roku w województwie pomorskim skontrolowano 135 smażalni. Wyniki budzą niepokój.

W bieżącym roku sanepid skontrolował ponad sto punktów gastronomicznych w województwie pomorskim. Na wiele lokali została nałożona kara grzywny. Nieprawidłowości zostały stwierdzone podczas 44 kontroli pomorskich smażalni ryb. Skąd taki wynik?

Zobacz wideo "Nie polecę, nie warto", czyli jak oszczędzić na wakacjach. Bronek radzi w "Co tak drogo"

Smażalnie ryb m.in. nieprawidłowo przechowują żywność 

Do tej pory w 2023 roku inspektorzy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przeprowadzili 135 kontroli w 118 smażalniach ryb w województwie pomorskim. W tym regionie jest 311 takich lokali. W wywiadzie dla PAP Kierownik Działu Nadzoru Sanitarnego WSSE podała, że 44 kontrole zakończyły się stwierdzeniem nieprawidłowości. Chodziło m.in. o niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, brak czystości bieżącej oraz niewłaściwe warunki przechowywania żywności. W niektórych punktach gastronomicznych nie przestrzegano wymaganych procedur związanych z przygotowywaniem żywności i funkcjonowaniem lokalu.

Kontrole przeprowadzane są też po zgłoszeniach konsumentów 

Interwencje sanepidu były prowadzone również w wyniku skarg konsumentów. W pomorskim miało miejsce siedem takich kontroli. Klienci skarżyli się m.in. na nieodpowiedni stan sanitarno-higieniczny oraz na dolegliwości żołądkowe po posiłku. Na co zwraca się uwagę podczas kontroli? Przede wszystkim kontroluje się czystość pomieszczeń żywnościowych oraz procesy mycia i dezynfekcji sprzętu oraz naczyń.

Poza tym sprawdzana jest jakość wody, warunki do mycia żywności oraz, w jakich jest ona rozmrażana. Sprawdza się też warunki mycia rąk pracowników i sposób, w jaki usuwana jest żywność. Oprócz tego podczas kontroli zwraca się uwagę na terminy przydatności do spożycia produktów, z których przyrządza się potrawy. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: