Ćevapcići - przepis na ucztę po bałkańsku. Użyj odpowiedniego mięsa, a smak będzie boski

Ćevapcići to klasyka kuchni bałkańskiej i jeśli jesteś na urlopie w Chorwacji, Bułgarii, Czarnogórze lub Albanii, koniecznie spróbuj tego dania. Niektórzy mówią, że to takie "ichniejsze" mielone. Nic bardziej mylnego - mam wrażenie, że są dużo lepsze od smażonych kotletów. Wybór odpowiedniego mięsa jest kluczowy i wieprzowina średnio się nadaje.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ćevapčići pierwszy raz jadłam kilkanaście lat temu, będąc przejazdem w Serbii i ten smak od razu skradł mi serce. Można uważać, że to po prostu kotlet z mielonego lub siekanego mięsa nadziany na patyk i ugrillowany. To bardzo duże uproszczenie, ponieważ odpowiednio wykonane ćevapčići moim zdaniem smakuje po prostu genialnie. Jeśli lubisz mięso z grilla lub interesują cię smaki kuchni bałkańskiej, musisz spróbować tego dania. Na szczęście nie musisz wyruszać do Chorwacji lub Albanii, żeby skosztować tego klasycznego dania. Domowe ćevapčići również może być pyszne, jednak zwróć uwagę na mięso. Wieprzowina to średni wybór, natomiast drób całkowicie odpada. Jeśli masz dostęp do baraniny lub koziny, to fantastycznie. Jeśli nie, wołowina także świetnie się sprawdzi. 

Ćevapčići - przepis na najlepsze mięso twojego życia

Składniki:

  • ok. 0,5 kg mięsa (najlepiej baraniny, może być także wołowina lub mieszanka pół na pół)
  • 1 jajko (można pominąć, jeśli mięso jest przerośnięte tłuszczem)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano
  • posiekana kolendra

Sposób wykonania:

  1. Mięso drobno posiekaj lub zmiel w maszynce o grubych oczkach. Ja jednak polecam je posiekać - roboty będzie trochę więcej, ale za to smak i konsystencja będą lepsze. Pamiętaj, żeby wybrać lekko tłusty kawałek mięsa. Tłuszcze jest ważny podczas grillowania. 
  2. Posiekane mięso przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, wbij jajko, żeby związało masę i nie zapomnij o kolendrze. Następnie całość wyrób tak, jak na kotlety mielone. 
  3. Przygotuj patyki do szaszłyków i nadziej na nie mięso tak, by powstały podłużne, delikatnie spłaszczone kotlety (powinny przypominać tureckie kofty). 
  4. Grilluj na rozgrzanym ruszcie. Możesz także usmażyć na patelni. Wówczas należy pamiętać, żeby na bieżąco przewracać mięso. 

Tak przygotowane kotleciki są idealne pod każdym względem. Idealnie smakują c greckim sosem tzatziki, ale będą także świetnie łączyć się z mizerią i innymi letnimi surówkami. Nie musisz jechać na wakacje, żeby zjeść porządne i pyszne bałkańskie danie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.