Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ćevapčići pierwszy raz jadłam kilkanaście lat temu, będąc przejazdem w Serbii i ten smak od razu skradł mi serce. Można uważać, że to po prostu kotlet z mielonego lub siekanego mięsa nadziany na patyk i ugrillowany. To bardzo duże uproszczenie, ponieważ odpowiednio wykonane ćevapčići moim zdaniem smakuje po prostu genialnie. Jeśli lubisz mięso z grilla lub interesują cię smaki kuchni bałkańskiej, musisz spróbować tego dania. Na szczęście nie musisz wyruszać do Chorwacji lub Albanii, żeby skosztować tego klasycznego dania. Domowe ćevapčići również może być pyszne, jednak zwróć uwagę na mięso. Wieprzowina to średni wybór, natomiast drób całkowicie odpada. Jeśli masz dostęp do baraniny lub koziny, to fantastycznie. Jeśli nie, wołowina także świetnie się sprawdzi.
Składniki:
Tak przygotowane kotleciki są idealne pod każdym względem. Idealnie smakują c greckim sosem tzatziki, ale będą także świetnie łączyć się z mizerią i innymi letnimi surówkami. Nie musisz jechać na wakacje, żeby zjeść porządne i pyszne bałkańskie danie.