Dżem z cukinii to zaskakująco łatwy i smakowity przepis, którym możesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół. W świecie kulinarnych eksperymentów czasami najlepsze smaki skrywają się w najmniej oczekiwanych miejscach. Cukinia, zwykle kojarzona z wytrawnymi potrawami, ukrywa tajemnicę swojej słodkiej natury.
3
Tatevosian Yana/shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Dżem z cukinii z galaretką to niezwykle kreatywny sposób na połączenie zdrowego warzywa z owocowym smakiem, którym zachwycisz całą rodzinę. Przygotuj się na wyjątkowy smak lata zamknięty w słoiku, który będzie idealnym dodatkiem do tostów, naleśników czy ciast.
REKLAMA
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Dżem z cukinii z galaretką: wyjątkowy smak lata w słoiku
Składniki:
4 szklanki startej cukinii (ok. 2 średniej wielkości cukinii)
torebka galaretki o smaku owocowym (np. truskawkowej lub malinowej)
szklanka drobno posiekanego jabłka
2 łyżki soku z cytryny
2 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
W dużym garnku połącz startą cukinię, posiekane jabłko, sok z cytryny, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową.
Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż cukinia zmięknie i wszystkie składniki dobrze się połączą. To zajmie około 15-20 minut.
W międzyczasie przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale zredukuj ilość wody o 1/4, aby galaretka była nieco gęstsza niż zwykle.
Gdy cukinia jest gotowa, dodaj przygotowaną galaretkę do garnka. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Gotuj mieszankę na małym ogniu przez około 5 minut, aby dżem zgęstniał i nabierał intensywniejszego koloru.
Wyłącz ogień i pozostaw dżem na kilka minut, aby lekko przestygł.
Przelej jeszcze ciepły dżem do czystych, sterylnych słoików, zostawiając niewielką przestrzeń na górze.
Dokładnie zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem. Pozostaw w tej pozycji, aż całkowicie ostygną — to pomoże w utworzeniu szczelnego zamknięcia.
Dżem z cukinii z galaretką agrestową: smak niezwykłego warzywa
Gotuj startą cukinię, agrest, cukier, imbir i sok z limonki, aż cukinia zmięknie (15-20 min).
Przygotuj galaretkę agrestową z mniejszą niż podana na opakowaniu ilością wody.
Dodaj galaretkę do gotującej się cukinii, gotuj przez 5 minut.
Przelej ciepły dżem do słoików i szczelnie zamknij.
Postaw słoiki do góry nogami w celu szczelnego zamknięcia.
Dżem z cukinii z galaretką cytrynową: orzeźwiający smak lata
Ta kombinacja przekształci letni nadmiar cukinii w orzeźwiający smakołyk, idealny na śniadanie, podwieczorek czy jako dodatek do deserów. Dżem z cukinii z galaretką cytrynową stanie się ulubionym dodatkiem dla dzieci.
Składniki:
3 średniej wielkości cukinie, starte na dużych oczkach
torebka galaretki cytrynowej
2 szklanki cukru
łyżka soku z cytryny
starta skórka z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Gotuj startą cukinię, cukier i sok z cytryny, aż cukinia zmięknie (15-20 min).
Przygotuj galaretkę cytrynową zgodnie z instrukcjami.
Dodaj galaretkę do gotującej się cukinii, wymieszaj.
Dodaj startą skórkę z cytryny.
Gotuj mieszankę przez 5 minut, aby zgęstniała.
Przelej ciepły dżem do sterylnych słoików.
Zakręć słoiki i odwróć do góry dnem na kilka minut.
Dżem z cukinii bez galaretki: wyjątkowe smaki prosto z ogrodu
Nie musisz sięgać po galaretkę, aby stworzyć wyjątkowy dżem z cukinii. Dżem z cukinii bez galaretki pozwoli Ci cieszyć się naturalnym smakiem i aromatem warzywa, delikatnie podkreślonym przyprawami.
Składniki:
2 duże cukinie, starte
2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Gotuj startą cukinię, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową (15-20 min).
Dodaj sok z cytryny, mieszaj przez 5 minut, aby zgęstniał.
Dopraw do smaku, jeśli trzeba.
Przelej ciepły dżem do słoików.
Zakręć słoiki, odwróć do góry.
Przepis na dżem z cukinii: nietypowe połączenie smaków!
Przepis na dżem z cukinii jak widać, nie jest skomplikowany, a jednocześnie daje duże możliwości eksperymentowania ze smakami. Warto wypróbować różne kombinacje, aby znaleźć swoją ulubioną.
Składniki:
6 szklanek startej cukinii (ok. 4 średniej wielkości cukinii)
3 szklanki brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki startej marchwi
Sposób przygotowania:
Gotuj cukinię, cukier, cynamon, imbir i sól (ok. 15-20 min).
Dodaj rodzynki i marchew.
Gotuj przez kolejne 5 minut.
Przelej ciepły dżem do słoików.
Zakręć słoiki, odwróć do góry dnem na chwilę.
Dżem z cukinii: Thermimix, czyli domowy pomocnik
Dżem z cukinii w Thermomixie to doskonałe wykorzystanie nadmiaru tego wszechstronnego warzywa w letnim sezonie.
Składniki:
600 g cukinii
cytryna
galaretka cytrynowa
10 g pektyny
170 g cukru
Sposób przygotowania:
Cukinie obieramy i wycinamy miąższ. Wrzucamy do naczynia miksującego i blendujemy. Następnie dodajemy cukier i gotujemy 20 min w 90 stopniach. Później dodajemy pektynę, galaretkę, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Gotujemy jeszcze 12 min w 90 stopniach.