Dżem z cukinii: odkryj nowe smaki, które rozgoszczą się na stałe na Twoim stole

Dżem z cukinii to zaskakująco łatwy i smakowity przepis, którym możesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół. W świecie kulinarnych eksperymentów czasami najlepsze smaki skrywają się w najmniej oczekiwanych miejscach. Cukinia, zwykle kojarzona z wytrawnymi potrawami, ukrywa tajemnicę swojej słodkiej natury.

Dżem z cukinii z galaretką to niezwykle kreatywny sposób na połączenie zdrowego warzywa z owocowym smakiem, którym zachwycisz całą rodzinę. Przygotuj się na wyjątkowy smak lata zamknięty w słoiku, który będzie idealnym dodatkiem do tostów, naleśników czy ciast.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Dżem z cukinii z galaretką: wyjątkowy smak lata w słoiku

Składniki:

  • 4 szklanki startej cukinii (ok. 2 średniej wielkości cukinii)
  • torebka galaretki o smaku owocowym (np. truskawkowej lub malinowej)
  • szklanka drobno posiekanego jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku połącz startą cukinię, posiekane jabłko, sok z cytryny, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową.
  2. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż cukinia zmięknie i wszystkie składniki dobrze się połączą. To zajmie około 15-20 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale zredukuj ilość wody o 1/4, aby galaretka była nieco gęstsza niż zwykle.
  4. Gdy cukinia jest gotowa, dodaj przygotowaną galaretkę do garnka. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Gotuj mieszankę na małym ogniu przez około 5 minut, aby dżem zgęstniał i nabierał intensywniejszego koloru.
  6. Wyłącz ogień i pozostaw dżem na kilka minut, aby lekko przestygł.
  7. Przelej jeszcze ciepły dżem do czystych, sterylnych słoików, zostawiając niewielką przestrzeń na górze.
  8. Dokładnie zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem. Pozostaw w tej pozycji, aż całkowicie ostygną — to pomoże w utworzeniu szczelnego zamknięcia.
Cukinia (zdjęcie ilustracyjne)
Cukinia (zdjęcie ilustracyjne) Angele J/pexels

Dżem z cukinii z galaretką agrestową: smak niezwykłego warzywa

Dżem z cukinii z galaretką agrestową to prawdziwa gratka dla miłośników niecodziennych połączeń smakowych.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie, starte na dużych oczkach
  • torebka galaretki agrestowej
  • szklanka drobno posiekanego agrestu
  • 2 szklanki cukru
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżka soku z limonki

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj startą cukinię, agrest, cukier, imbir i sok z limonki, aż cukinia zmięknie (15-20 min).
  2. Przygotuj galaretkę agrestową z mniejszą niż podana na opakowaniu ilością wody.
  3. Dodaj galaretkę do gotującej się cukinii, gotuj przez 5 minut.
  4. Przelej ciepły dżem do słoików i szczelnie zamknij.
  5. Postaw słoiki do góry nogami w celu szczelnego zamknięcia.

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową: orzeźwiający smak lata

Ta kombinacja przekształci letni nadmiar cukinii w orzeźwiający smakołyk, idealny na śniadanie, podwieczorek czy jako dodatek do deserów. Dżem z cukinii z galaretką cytrynową stanie się ulubionym dodatkiem dla dzieci.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości cukinie, starte na dużych oczkach
  • torebka galaretki cytrynowej
  • 2 szklanki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj startą cukinię, cukier i sok z cytryny, aż cukinia zmięknie (15-20 min).
  2. Przygotuj galaretkę cytrynową zgodnie z instrukcjami.
  3. Dodaj galaretkę do gotującej się cukinii, wymieszaj.
  4. Dodaj startą skórkę z cytryny.
  5. Gotuj mieszankę przez 5 minut, aby zgęstniała.
  6. Przelej ciepły dżem do sterylnych słoików.
  7. Zakręć słoiki i odwróć do góry dnem na kilka minut.

Dżem z cukinii bez galaretki: wyjątkowe smaki prosto z ogrodu

Nie musisz sięgać po galaretkę, aby stworzyć wyjątkowy dżem z cukinii. Dżem z cukinii bez galaretki pozwoli Ci cieszyć się naturalnym smakiem i aromatem warzywa, delikatnie podkreślonym przyprawami.

Składniki:

  • 2 duże cukinie, starte
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj startą cukinię, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową (15-20 min).
  2. Dodaj sok z cytryny, mieszaj przez 5 minut, aby zgęstniał.
  3. Dopraw do smaku, jeśli trzeba.
  4. Przelej ciepły dżem do słoików.
  5. Zakręć słoiki, odwróć do góry.

Przepis na dżem z cukinii: nietypowe połączenie smaków!

Przepis na dżem z cukinii jak widać, nie jest skomplikowany, a jednocześnie daje duże możliwości eksperymentowania ze smakami. Warto wypróbować różne kombinacje, aby znaleźć swoją ulubioną.

Składniki:

  • 6 szklanek startej cukinii (ok. 4 średniej wielkości cukinii)
  • 3 szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki startej marchwi

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj cukinię, cukier, cynamon, imbir i sól (ok. 15-20 min).
  2. Dodaj rodzynki i marchew.
  3. Gotuj przez kolejne 5 minut.
  4. Przelej ciepły dżem do słoików.
  5. Zakręć słoiki, odwróć do góry dnem na chwilę.

Dżem z cukinii: Thermimix, czyli domowy pomocnik

Dżem z cukinii w Thermomixie to doskonałe wykorzystanie nadmiaru tego wszechstronnego warzywa w letnim sezonie.

Składniki:

  • 600 g cukinii
  • cytryna
  • galaretka cytrynowa
  • 10 g pektyny
  • 170 g cukru

Sposób przygotowania:

Cukinie obieramy i wycinamy miąższ. Wrzucamy do naczynia miksującego i blendujemy. Następnie dodajemy cukier i gotujemy 20 min w 90 stopniach. Później dodajemy pektynę, galaretkę, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Gotujemy jeszcze 12 min w 90 stopniach.

Zobacz też: Cukinia po meksykańsku to idealny przepis na przetwory. Raz zrobisz i już nie sięgniesz po inną wersję

Więcej o: