Dżem z cukinii z galaretką to niezwykle kreatywny sposób na połączenie zdrowego warzywa z owocowym smakiem, którym zachwycisz całą rodzinę. Przygotuj się na wyjątkowy smak lata zamknięty w słoiku, który będzie idealnym dodatkiem do tostów, naleśników czy ciast.
Zobacz wideo
Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Dżem z cukinii z galaretką: wyjątkowy smak lata w słoiku
Składniki:
- 4 szklanki startej cukinii (ok. 2 średniej wielkości cukinii)
- torebka galaretki o smaku owocowym (np. truskawkowej lub malinowej)
- szklanka drobno posiekanego jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku połącz startą cukinię, posiekane jabłko, sok z cytryny, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową.
- Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż cukinia zmięknie i wszystkie składniki dobrze się połączą. To zajmie około 15-20 minut.
- W międzyczasie przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale zredukuj ilość wody o 1/4, aby galaretka była nieco gęstsza niż zwykle.
- Gdy cukinia jest gotowa, dodaj przygotowaną galaretkę do garnka. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Gotuj mieszankę na małym ogniu przez około 5 minut, aby dżem zgęstniał i nabierał intensywniejszego koloru.
- Wyłącz ogień i pozostaw dżem na kilka minut, aby lekko przestygł.
- Przelej jeszcze ciepły dżem do czystych, sterylnych słoików, zostawiając niewielką przestrzeń na górze.
- Dokładnie zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem. Pozostaw w tej pozycji, aż całkowicie ostygną — to pomoże w utworzeniu szczelnego zamknięcia.
Cukinia (zdjęcie ilustracyjne) Angele J/pexels
Dżem z cukinii z galaretką agrestową: smak niezwykłego warzywa
Dżem z cukinii z galaretką agrestową to prawdziwa gratka dla miłośników niecodziennych połączeń smakowych.
Składniki:
- 2 średnie cukinie, starte na dużych oczkach
- torebka galaretki agrestowej
- szklanka drobno posiekanego agrestu
- 2 szklanki cukru
- łyżeczka startego imbiru
- łyżka soku z limonki
Sposób przygotowania:
- Gotuj startą cukinię, agrest, cukier, imbir i sok z limonki, aż cukinia zmięknie (15-20 min).
- Przygotuj galaretkę agrestową z mniejszą niż podana na opakowaniu ilością wody.
- Dodaj galaretkę do gotującej się cukinii, gotuj przez 5 minut.
- Przelej ciepły dżem do słoików i szczelnie zamknij.
- Postaw słoiki do góry nogami w celu szczelnego zamknięcia.
Dżem z cukinii z galaretką cytrynową: orzeźwiający smak lata
Ta kombinacja przekształci letni nadmiar cukinii w orzeźwiający smakołyk, idealny na śniadanie, podwieczorek czy jako dodatek do deserów. Dżem z cukinii z galaretką cytrynową stanie się ulubionym dodatkiem dla dzieci.
Składniki:
- 3 średniej wielkości cukinie, starte na dużych oczkach
- torebka galaretki cytrynowej
- 2 szklanki cukru
- łyżka soku z cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Gotuj startą cukinię, cukier i sok z cytryny, aż cukinia zmięknie (15-20 min).
- Przygotuj galaretkę cytrynową zgodnie z instrukcjami.
- Dodaj galaretkę do gotującej się cukinii, wymieszaj.
- Dodaj startą skórkę z cytryny.
- Gotuj mieszankę przez 5 minut, aby zgęstniała.
- Przelej ciepły dżem do sterylnych słoików.
- Zakręć słoiki i odwróć do góry dnem na kilka minut.
Dżem z cukinii bez galaretki: wyjątkowe smaki prosto z ogrodu
Nie musisz sięgać po galaretkę, aby stworzyć wyjątkowy dżem z cukinii. Dżem z cukinii bez galaretki pozwoli Ci cieszyć się naturalnym smakiem i aromatem warzywa, delikatnie podkreślonym przyprawami.
Składniki:
- 2 duże cukinie, starte
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Gotuj startą cukinię, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową (15-20 min).
- Dodaj sok z cytryny, mieszaj przez 5 minut, aby zgęstniał.
- Dopraw do smaku, jeśli trzeba.
- Przelej ciepły dżem do słoików.
- Zakręć słoiki, odwróć do góry.
Przepis na dżem z cukinii: nietypowe połączenie smaków!
Przepis na dżem z cukinii jak widać, nie jest skomplikowany, a jednocześnie daje duże możliwości eksperymentowania ze smakami. Warto wypróbować różne kombinacje, aby znaleźć swoją ulubioną.
Składniki:
- 6 szklanek startej cukinii (ok. 4 średniej wielkości cukinii)
- 3 szklanki brązowego cukru
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki startej marchwi
Sposób przygotowania:
- Gotuj cukinię, cukier, cynamon, imbir i sól (ok. 15-20 min).
- Dodaj rodzynki i marchew.
- Gotuj przez kolejne 5 minut.
- Przelej ciepły dżem do słoików.
- Zakręć słoiki, odwróć do góry dnem na chwilę.
Dżem z cukinii: Thermimix, czyli domowy pomocnik
Dżem z cukinii w Thermomixie to doskonałe wykorzystanie nadmiaru tego wszechstronnego warzywa w letnim sezonie.
Składniki:
- 600 g cukinii
- cytryna
- galaretka cytrynowa
- 10 g pektyny
- 170 g cukru
Sposób przygotowania:
Cukinie obieramy i wycinamy miąższ. Wrzucamy do naczynia miksującego i blendujemy. Następnie dodajemy cukier i gotujemy 20 min w 90 stopniach. Później dodajemy pektynę, galaretkę, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Gotujemy jeszcze 12 min w 90 stopniach.
Zobacz też: Cukinia po meksykańsku to idealny przepis na przetwory. Raz zrobisz i już nie sięgniesz po inną wersję