Szukasz przepisu na weekendowe ciasto do kawki, a znudziły ci się drożdżowce i serniki? Jeśli tak, mamy dla ciebie coś ekstra - bardzo szybkie i bardzo łatwe ciasto ucierane z jagodami. Jak je zrobić? W zasadzie nie ma tu nic trusnego - wystarczy po prostu zmiksować wszystko i zarzucić jagodami.
Jakie jest najłatwiejsze i zarazem najpyszniejsze ciasto z owocami? Możecie pomyśleć, ze sernik na zimno, ale to nie prawda. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszne ciasto ucierane z jagodami, które skradnie wasze serca i podniebienia już od pierwszego kęsa. Jak się za nie zabrać? Jedyne, o czym musisz pamiętać to to, że wszystkie składniki powinny być ciepłe.
Proste ciasto ucierane z jagodami - przepis idealny na weekendowe łasuchowanie
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej
3 średnie jajka
0,5 szklanki oleju
dwie pełne łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 3/4 szklanki cukru do wypieków
1 szklanka jagód
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Jajka wbij do miski i za pomocą miksera na wysokich obrotach utrzyj je razem z cukrem na jasny kogel-mogel.
W innej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj ją do ubitych jajek. Całość dokładnie zmiksuj, stopniowo dolewając olej.
Przygotuj formę do pieczenia i natłuść ją masłem i obsyp bułką tartą. Następnie przełóż do niej ciasto, dodaj oczyszczone jagody i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez godzinę lub do suchego patyczka.
Tak przygotowane ciasto zadowoli każde podniebienie. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić na weekend do spotkań przy kawie, ucieraniec z jagodami będzie strzałem w dziesiątkę.