-
Haps
-
Jak przygotować
- To ciasto zawsze się udaje, a do tego pysznie smakuje. Delikatne, puszyste i gotowe w 30 minut
To ciasto zawsze się udaje, a do tego pysznie smakuje. Delikatne, puszyste i gotowe w 30 minut
Jeśli jesteś fanem szybkich wypieków, to ten przepis jest zdecydowanie dla ciebie. Ten deser gotowy jest w 30 minut, a jego smak powala na kolana. Łączy w sobie puszysty i lekki biszkopt ze słodkim kremem. Takiego ciasta nie da się zepsuć.
Zobacz wideo
Szarlotka królewska
Przyrządzanie ciast nie zawsze musi się kojarzyć z długim staniem w kuchni. Na szczęście istnieją wypieki, które wykonuje się w ekspresowym tempie. Takie właśnie przysmaki zazwyczaj mają krótką listę składników, co jeszcze bardziej do nich przyciąga. Ciasto budyniowe właśnie takie jest. Aby wyszło potrzebujesz zaledwie sześciu składników. Kakao jest dodatkiem, które można pominąć lub zastąpić czymś innym. Zrobienie go jest banalnie proste. Nawet jeśli nie po drodze ci z pieczeniem, gwarantujemy, że ten deser na pewno wyjdzie.
Przepis na ciasto budyniowe
Składniki
- 6 jajek,
- 1 l mleka,
- 250 g masła,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku,
- kakao do posypania.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest upieczenie biszkopta. Białka oddziel od żółtek. Te pierwsze ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Masę wymieszaj z mąką, a także z 50 g cukru pudru. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią przygotowane ciasto. Wierzch wyrównaj szpatułką. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Po upływie tego czasu sprawdź za pomocą wykałaczki, czy ciasto odpowiednio się przypiekło. Jeśli po jej wyjęciu będzie sucha, oznacza to, że biszkopt jest gotowy.
- W trakcie pieczenia przygotuj masę budyniową. Żółtka ubij na jasną masę, w trakcie dodawaj pozostałą część cukru. W rondelku zagotuj mleko i umieść w nim masło, a także dwa budynie waniliowe. Mieszaj do uzyskania gęstszej masy.
- Żółtka przelej do budyniu i energicznie wymieszaj. Tak przygotowanym kremem wyłóż równomiernie przestudzony biszkopt. Wierzch posyp kakao.
- Ciasto włóż do lodówki na przynajmniej godzinę. W tym czasie masa powinna zesztywnieć.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl