Strzelczyk znów zaskakuje. Te gołąbki? Rewelacja i nowość na stołach. Panierka to podstawa

Gołąbki to tradycyjne danie, na które istnieje wiele przepisów. Jednak gdy chcemy je przyrządzić, zazwyczaj wybieramy ten jeden, z którego korzystają mama i babcia. Tomasz Strzelczyk postanowił odejść od reguły, a gołąbki, które zrobił, wywołały poruszenie. Jak smakują? Lepiej samemu to sprawdzić.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Aromatyczny i wyważony w smaku farsz zawinięty w liściach kapusty to coś, co kocha każdy. Gołąbki zazwyczaj przyrządza się w garnku lub w piekarniku - taką właśnie wersję zna prawie każdy. Jednak Tomasz Strzelczyk postanowił zrobić je całkiem inaczej. W jego przepisie nie ma mowy o gotowaniu i pieczeniu, jest za to miejsce na podsmażanie. Oprócz takiej zaskakującej metody zadziwia nas czymś jeszcze. Te gołąbki obtoczone są w bułce tartej, a w środku nie ma ani grama mięsa. To naprawdę rewolucja kulinarna, której warto spróbować.

Przepis na panierowane gołąbki Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • młoda kapusta średniej wielkości,
  • 250 g mieszanych kasz,
  • 2 średnie cebule,
  • 400 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeży tymianek,
  • 3 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się kaszą. Mieszankę różnych kasz umieść w garnku i zalej je wodą. Następnie garnek umieść na średnim ogniu i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu zdejmij go z palnika, przykryj talerzem i odstaw na bok.
  2. Cebule i czosnek obierz i posiekaj na drobną kostkę. Pieczarki dokładnie przemyj, upewnij się, że pozbyłeś się wszelkich nieczystości. Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć pieczarki i podsmażaj przez około 4 minuty. Po tym czasie dorzuć cebulę, czosnek i tymianek. Obsyp składniki solą i pieprzem i podsmażaj do zarumienienia cebuli.
  4. Do dużego garnka wlej wodę, zagotuj ją na dużym ogniu. Gdy będzie wrzeć, umieść w niej kapustę, z której wcześniej wyciąłeś głąb. Parz ją przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij kapustę, oddziel liście, wytnij grubsze części i pozostaw je do przestudzenia.
  5. Do większej miski przesyp kaszę i podsmażone warzywa, dokładnie zamieszaj. Najmniejsze liście kapusty, które nie nadają się do zawijania, posiekaj i dodaj do farszu. W razie potrzeby dodaj większą ilość soli i pieprzu.
  6. W chłodnych liściach kapusty umieść przygotowane nadzienie. Zawiń je dokładnie - tak, by nic nie wypadło.
  7. Do miski wbij jajka, roztrzep je. Do drugiej miseczki przesyp również bułkę tartą. Gotowe gołąbki namocz w jajku, a następnie dokładnie obtocz w bułce tartej. Przełóż je na patelnie z gorącym tłuszczem i smaż z każdej strony do zarumienienia. Tak przyrządzone podawaj z ulubionym sosem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.