Gołąbki to tradycyjne danie, na które istnieje wiele przepisów. Jednak gdy chcemy je przyrządzić, zazwyczaj wybieramy ten jeden, z którego korzystają mama i babcia. Tomasz Strzelczyk postanowił odejść od reguły, a gołąbki, które zrobił, wywołały poruszenie. Jak smakują? Lepiej samemu to sprawdzić.
Fot. YouTube Tomasz Strzelczyk 'Panierowane Gołąbki z Młodej Kapusty delikatne i chrupiące / Oddaszfartucha'
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Aromatyczny i wyważony w smaku farsz zawinięty w liściach kapusty to coś, co kocha każdy. Gołąbki zazwyczaj przyrządza się w garnku lub w piekarniku - taką właśnie wersję zna prawie każdy. Jednak Tomasz Strzelczyk postanowił zrobić je całkiem inaczej. W jego przepisie nie ma mowy o gotowaniu i pieczeniu, jest za to miejsce na podsmażanie. Oprócz takiej zaskakującej metody zadziwia nas czymś jeszcze. Te gołąbki obtoczone są w bułce tartej, a w środku nie ma ani grama mięsa. To naprawdę rewolucja kulinarna, której warto spróbować.
REKLAMA
Przepis na panierowane gołąbki Tomasza Strzelczyka
Składniki:
młoda kapusta średniej wielkości,
250 g mieszanych kasz,
2 średnie cebule,
400 g pieczarek,
2 ząbki czosnku,
świeży tymianek,
3 jajka,
bułka tarta,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest zajęcie się kaszą. Mieszankę różnych kasz umieść w garnku i zalej je wodą. Następnie garnek umieść na średnim ogniu i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu zdejmij go z palnika, przykryj talerzem i odstaw na bok.
Cebule i czosnek obierz i posiekaj na drobną kostkę. Pieczarki dokładnie przemyj, upewnij się, że pozbyłeś się wszelkich nieczystości. Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć pieczarki i podsmażaj przez około 4 minuty. Po tym czasie dorzuć cebulę, czosnek i tymianek. Obsyp składniki solą i pieprzem i podsmażaj do zarumienienia cebuli.
Do dużego garnka wlej wodę, zagotuj ją na dużym ogniu. Gdy będzie wrzeć, umieść w niej kapustę, z której wcześniej wyciąłeś głąb. Parz ją przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij kapustę, oddziel liście, wytnij grubsze części i pozostaw je do przestudzenia.
Do większej miski przesyp kaszę i podsmażone warzywa, dokładnie zamieszaj. Najmniejsze liście kapusty, które nie nadają się do zawijania, posiekaj i dodaj do farszu. W razie potrzeby dodaj większą ilość soli i pieprzu.
W chłodnych liściach kapusty umieść przygotowane nadzienie. Zawiń je dokładnie - tak, by nic nie wypadło.
Do miski wbij jajka, roztrzep je. Do drugiej miseczki przesyp również bułkę tartą. Gotowe gołąbki namocz w jajku, a następnie dokładnie obtocz w bułce tartej. Przełóż je na patelnie z gorącym tłuszczem i smaż z każdej strony do zarumienienia. Tak przyrządzone podawaj z ulubionym sosem.