Dżem z gruszek to niezwykły sposób na wykorzystanie tego owocu. Gdy nie mamy w pobliżu sklepu, który sprzedaje ten smakołyk, w bardzo łatwy sposób możemy zrobić go sami. Wystarczy kilka składników.
3
zdjęcie ilustracyjne, nitrub, iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Dżem gruszkowy: świetne wydobycie pełni smaku
Dżem z gruszek to idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców w sezonie. Ten delikatny i słodki owoc z dodatkiem aromatycznych przypraw nadaje się do wykorzystania na wiele sposobów, takich jak: smarowidło do kanapek czy słodki dodatek do owsianki.
REKLAMA
Składniki:
1 kg dojrzałych gruszek)
300 g cukru (dostosuj ilość cukru do preferencji)
cytryna (sok i skórka starta na drobnej tarce)
Sposób przygotowania:
Gruszki pokrój na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne.
Gotuj gruszki z cukrem i cytryną na małym ogniu przez 40-50 minut.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przelej dżem do czystych słoików i dokładnie zakręć.
Słoiki pasteryzuj w gorącej wodzie przez 10-15 minut.
Konfitura z gruszek: dodatek cynamonu doda niezwykłego smaku
Bez sztucznych dodatków i pełna naturalnej słodyczy, ta konfitura z gruszek będzie doskonałą towarzyszką tostów, naleśników czy serów.
Składniki:
1 kg dojrzałych gruszek (pokrojonych w drobne kawałki)
250 g cukru
Sok i skórka starta z cytryny
łyżeczka cynamonu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Połącz gruszki, cukier, sok i skórkę z cytryny w garnku.
Odczekaj 30 minut.
Gotuj na małym ogniu przez 40-50 minut.
Dodaj cynamon i ekstrakt waniliowy.
Gotuj jeszcze kilka minut.
Przelej do słoików i zakręć.
Odstaw do góry nogami na ręczniku, by słoiki się zamknęły.
Przetwory z gruszek muszą znaleźć się w Twojej spiżarni.zdjęcie ilustracyjne, Wirestock, iStock
Konfitury z gruszek: trzy wyjątkowe smaki
Połączenie gruszek z egzotycznym kiwi, soczystymi jagodami lub słodkimi śliwkami stworzy wyjątkowe harmonie smaków. Poznaj nietypowe sposoby na konfitury z gruszek.
Konfitura z gruszek i kiwi:
Składniki:
kilogram dojrzałych gruszek (pokrojonych)
500 g kiwi (obranych i pokrojonych w drobne kawałki)
400 g cukru
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
W dużym garnku połącz gruszki, kiwi, cukier i sok z cytryny.
Podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Zmniejsz ogień do minimum i gotuj konfiturę przez około 40-50 minut, aż owoce zmiękną i konfitura zgęstnieje.
Przelej gorącą konfiturę do wcześniej wyparzonych słoików.
Zakręć słoiki dokładnie i odwróć je do góry dnem, pozostawiając w takiej pozycji, aż ostygną.
Zobacz wideo Gruszki są zdrowe, smaczne i uchodzą za... afrodyzjak
Konfitura z gruszek i jagód:
Składniki:
kilogram dojrzałych gruszek
500 g jagód (świeżych lub mrożonych)
500 g cukru
sok z limonki
Sposób przygotowania:
W dużym garnku połącz gruszki, jagody, cukier i sok z limonki.
Podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Zmniejsz ogień do minimum i gotuj konfiturę przez około 30-40 minut, aż owoce zmiękną i konfitura zgęstnieje.
Konfitura z gruszek i śliwek:
Składniki:
kilogram dojrzałych gruszek
500 g śliwek (bez pestek, pokrojonych na połówki)
550 g cukru
łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
W dużym garnku połącz gruszki, śliwki, cukier i cynamon.
Podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Zmniejsz ogień do minimum i gotuj konfiturę przez około 40-50 minut, aż owoce zmiękną i konfitura zgęstnieje.
Konfitura z gruszki: dodatek jabłka, pomarańczy i imbiru
Niektóre połączenia smakowe będą idealnie sprawdzać się zimą. Rozgrzewające przyprawy sprawią, że pokochasz smak konfitury z gruszki.
Składniki:
1 kg dojrzałych gruszek
500 g jabłek (obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych)
sok i skórka starta z 1 pomarańczy
łyżeczka startego imbiru
500 g cukru
Sposób przygotowania:
W dużym garnku połącz pokrojone gruszki, jabłka, sok i skórkę z pomarańczy oraz starty imbir.
Dodaj cukier i delikatnie wymieszaj składniki.
Podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Zmniejsz ogień do minimum i gotuj konfiturę przez około 40-50 minut, aż owoce zmiękną i konfitura zgęstnieje.
Jeśli potrzebujesz bardziej gładkiej konsystencji, możesz delikatnie zmiksować konfiturę po ugotowaniu.
Dżem z gruszek: przepis na niezwykłe połączenie z kardamonem
Delikatne i soczyste gruszki spotykają się z egzotycznym aromatem kardamonu, tworząc niezapomnianą kompozycję smaków.
Składniki:
1 kg dojrzałych gruszek (pokrojonych)
500 g cukru
łyżeczka mielonego kardamonu
sok z limonki
Sposób przygotowania:
W dużym garnku połącz pokrojone gruszki, cukier, kardamon i sok z limonki.
Delikatnie wymieszaj składniki i pozostaw na 30 minut, aby gruszki puściły sok i cukier się rozpuścił.
Następnie, podgrzej mieszankę na średnim ogniu, aż zacznie wrzeć.
Zmniejsz ogień do minimum i gotuj dżem przez około 40-50 minut, często mieszając, aż gruszki zmiękną i całość zgęstnieje.
Dżem z gruszek: Thermomix. Wyjątkowa konfitura w kilka chwil
Gotowanie domowego dżemu z gruszek jeszcze nigdy nie było tak łatwe i szybkie! Dzięki Thermomixowi możesz stworzyć wyjątkową konfiturę z soczystych gruszek w zaledwie kilka chwil.
600 g gruszek
200 g cukru
4 sztuki goździków
łyżeczka cynamonu
opakowanie żelfix. 2:1
Sposób przygotowania:
Włóż do naczynia miksującego goździki i gruszki. Ustaw urządzenie.
Dodaj cukier, cynamon oraz żelfix i ustaw urządzenie na gotowanie przez około 20 min.