Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - pomysł na prosty i tani obiad
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami z dodatkiem świeżego szczypiorku to proste danie, ale na tyle ciekawe, że z powodzeniem możemy zaserwować je nieco bardziej wymagającym gościom. Pieczarki sprawią, że kotleciki będą soczyste i jeszcze pyszniejsze. Poniżej znajdziesz prosty przepis na najlepsze kotlety ziemniaczane.
Sprawdzony przepis na kotlety ziemniaczane:
Składniki na ciasto:
- kilogram ziemniaków ugotowanych
- 2 żółtka
- 1 łyżka oleju
- 2/3 szklanki mąki
- sól - do smaku
Składniki na farsz:
- około 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki masła
- natka pietruszki - suszona
- sól, pieprz
Składniki pozostałe:
- bułka tarta
- olej
- 2 białka
Wykonanie:
- Przygotuj farsz.
- Pieczarki opłucz i pokrój.
- Cebulę posiekaj na drobno.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość usmaż na patelni. Dopraw do smaku przyprawami.
- W razie konieczności podlej wodą.
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Połącz składniki na ciasto.
- Dodaj składniki na farsz. Całość wymieszaj. Dopraw do smaku. Uformuj coś na wzór kotletów. Obtocz w białku i bułce tartej. Usmaż kotlety na oleju z dwóch stron.
- Posyp natką pietruszki.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotlety ziemniaczane z serem - chrupiące z wierzchu a rozpływające się w środku. Kochacie ciągnący się ser? Ten przepis jest dla Was!
Kotlety ziemniaczane z serem to coś na wzór domowej roboty krokietów. Są świetną przekąską podczas imprezy plenerowej z bliskimi. Sprawdź, jak łatwo można je wykonać w zaciszu swojego domu.
Kotlety ziemniaczane - przepis z serem:
Składniki:
- 1 cebula
- sól, pieprz - do smaku
- około 700 g ziemniaków
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej roślinny
- 150 g żółtego sera
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki zmiel.
- Następnie dodaj podsmażoną cebulę
- Kiedy ziemniaki ostygną - dodaj ser żółty starty.
- Dalej dodaj przyprawy oraz jajko.
- Całość wymieszaj.
- W razie konieczności dodaj bułkę tartą.
- Uformuj kotlety.
- Obtocz następnie w bułce tartej.
- Usmaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - mega prosty przepis
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym to prawdziwy kulinarny majstersztyk! Kotlety w takim wydaniu są naprawdę proste w przygotowaniu, a przy tym pyszne. Przejdźmy zatem do przepisu:
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jaja
- sól, pieprz - do smaku
- bułka tarta
- olej roślinny
- 1 cebula
- 15 dag pieczarek
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka wody
- natka pietruszki
- 1/2 szklanki śmietany
Wykonanie:
- Ziemniaki połącz z cebulą. Dodaj przyprawy, jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj mąkę.
- Całość dokładnie zagnieć w jednolitą masę.
- Ciasto uformuj w rulon. Podziel go na mniejsze partie.
- Tworzymy coś na wzór podłużnych kotletów.
- Następnie obtocz je w bułce tartej.
- Usmaż je na oleju.
- Przygotuj sos. Pieczarki obierz, umyj i posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę.
- Podsmaż na maśle.
- Wykonaj zaprawkę z wody i mąki. Wyrównaj temperaturę i dodaj do pieczarek. Zagotuj.
- Polej kotlety sosem i posyp posiekaną natką.
Zobacz też: Borowiki. Chcesz zaskoczyć gości smakiem? Oto przepisy na nietypowe dania z grzybami