Jak zrobić proste kotlety ziemniaczane? Wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu i ciesz się pysznym daniem

Kotlety ziemniaczane domowej roboty? Brzmi ciekawie? A jeszcze lepiej smakuje! Kotlety na bazie ziemniaków można wykonać w różnorodny sposób. Z dodatkiem aromatycznego sosu, z grzybami czy zapiekane żółtym serem - wszystkie smakują wyśmienicie.

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - pomysł na prosty i tani obiad

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami z dodatkiem świeżego szczypiorku to proste danie, ale na tyle ciekawe, że z powodzeniem możemy zaserwować je nieco bardziej wymagającym gościom. Pieczarki sprawią, że kotleciki będą soczyste i jeszcze pyszniejsze. Poniżej znajdziesz prosty przepis na najlepsze kotlety ziemniaczane.

Sprawdzony przepis na kotlety ziemniaczane:

Składniki na ciasto:

  • kilogram ziemniaków ugotowanych
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oleju
  • 2/3 szklanki mąki
  • sól - do smaku

Składniki na farsz:

  • około 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki masła
  • natka pietruszki - suszona
  • sól, pieprz

Składniki pozostałe:

  • bułka tarta
  • olej
  • 2 białka

Wykonanie:

  1. Przygotuj farsz.
  2. Pieczarki opłucz i pokrój.
  3. Cebulę posiekaj na drobno.
  4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Całość usmaż na patelni. Dopraw do smaku przyprawami.
  6. W razie konieczności podlej wodą.
  7. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  8. Połącz składniki na ciasto.
  9. Dodaj składniki na farsz. Całość wymieszaj. Dopraw do smaku. Uformuj coś na wzór kotletów. Obtocz w białku i bułce tartej. Usmaż kotlety na oleju z dwóch stron.
  10. Posyp natką pietruszki.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety ziemniaczane z serem - chrupiące z wierzchu a rozpływające się w środku. Kochacie ciągnący się ser? Ten przepis jest dla Was!

Kotlety ziemniaczane z serem to coś na wzór domowej roboty krokietów. Są świetną przekąską podczas imprezy plenerowej z bliskimi. Sprawdź, jak łatwo można je wykonać w zaciszu swojego domu.

Kotlety ziemniaczane - przepis z serem:

Składniki:

  • 1 cebula
  • sól, pieprz - do smaku
  • około 700 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej roślinny
  • 150 g żółtego sera

Wykonanie:

  1. Ugotowane ziemniaki zmiel.
  2. Następnie dodaj podsmażoną cebulę
  3. Kiedy ziemniaki ostygną - dodaj ser żółty starty.
  4. Dalej dodaj przyprawy oraz jajko.
  5. Całość wymieszaj.
  6. W razie konieczności dodaj bułkę tartą.
  7. Uformuj kotlety.
  8. Obtocz następnie w bułce tartej.
  9. Usmaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron.

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - mega prosty przepis

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym to prawdziwy kulinarny majstersztyk! Kotlety w takim wydaniu są naprawdę proste w przygotowaniu, a przy tym pyszne. Przejdźmy zatem do przepisu:

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jaja
  • sól, pieprz - do smaku
  • bułka tarta
  • olej roślinny
  • 1 cebula
  • 15 dag pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka wody
  • natka pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietany

Wykonanie:

  1. Ziemniaki połącz z cebulą. Dodaj przyprawy, jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie dodaj mąkę.
  3. Całość dokładnie zagnieć w jednolitą masę.
  4. Ciasto uformuj w rulon. Podziel go na mniejsze partie.
  5. Tworzymy coś na wzór podłużnych kotletów.
  6. Następnie obtocz je w bułce tartej.
  7. Usmaż je na oleju.
  8. Przygotuj sos. Pieczarki obierz, umyj i posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę.
  9. Podsmaż na maśle.
  10. Wykonaj zaprawkę z wody i mąki. Wyrównaj temperaturę i dodaj do pieczarek. Zagotuj.
  11. Polej kotlety sosem i posyp posiekaną natką.

Zobacz też: Borowiki. Chcesz zaskoczyć gości smakiem? Oto przepisy na nietypowe dania z grzybami

Więcej o: