Smakowity dżem z brzoskwini przypomni ci lato w chłodniejsze dni. Wystarczą dwa składniki

Dżem z brzoskwini to przysmak, który zachwyci i małych, i dużych. Ta sezonowa uczta przypomina nam, że najlepsze rzeczy w życiu są czasami proste i pochodzą prosto z natury. Do zrobienia dżemu brzoskwiniowego wystarczą soczyste owoce, trochę cukru i słoiki. Spróbuj, nie pożałujesz!

Dżem z brzoskwini to połączenie soczystego owocu, cukru i przypraw wzbogacających smak, które przenoszą nas w letnią aurę z każdym kęsem. Dżem jest nie tylko doskonałym uzupełnieniem śniadaniowych tostów czy naleśników, sprawdzi się też idealnie jako nadzienie do muffinek czy ciast.

Zobacz wideo Pieczone brzoskwinie pod chrupiącą bezą

Dżemy z brzoskwiń. Klasyczny przepis

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 500 g drobnego cukru (można dostosować ilość cukru w zależności jak słodki dżem chcesz uzyskać)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Obierz brzoskwinie, usuń pestki i pokrój miąższ.
  2. W garnku połącz brzoskwinie, cukier, laskę wanilii i sok z cytryny.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut, aż dżem zgęstnieje.
  4. Wykonaj test konsystencji na talerzyku.
  5. Napełnij przygotowane słoiki gorącym dżemem.
  6. Zakręć słoiki i odwróć do góry dnem.

Dżem brzoskwiniowy w nowych wersjach. Mięta, pomarańcze, lawenda i imbir

Jeśli znudził ci się klasyczny dżem z brzoskwiń, wprowadź do przepisu inne owoce lub przyprawy. Mięta, pomarańcza, lawenda czy nawet imbir to nieoczywiste dodatki, które sprawią, że twój dżem nabierze unikalnego charakteru!

Dżem brzoskwiniowo-miętowy:

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 400 g cukru
  • świeże liście mięty (ok. 10 liści)

Dżem brzoskwiniowo-pomarańczowy:

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 400 g cukru
  • sok i starta skórka z jednej pomarańczy

Dżem brzoskwiniowo-lawendowy:

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 400 g cukru
  • 1 łyżka suszonej lawendy

Dżem brzoskwiniowy z dodatkiem imbiru:

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 500 g cukru
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Sposób przygotowania:

By przygotować dżem z brzoskwini, wystarczy postępować według klasycznego przepisu i dodawać wybrane dodatki. Pamiętajmy, że zawsze możemy dostosowywać ilość cukru i dodatków według własnych preferencji. Przepisy sprawdzą się nawet wtedy, kiedy podwoimy ilości składników, trzeba tylko sprawdzać, czy dżemy mają właściwą konsystencję, a owoce są miękkie.

Konfitura z brzoskwiń - zaszalej z malinami lub porzeczkami

Ta klasyczna przekąska o intensywnym owocowym aromacie doskonale nadaje się do podawania na tostach, gofrach czy jako dodatek do deserów.

Konfitura brzoskwiniowo-malinowa:

Składniki:

  • 500 g brzoskwiń (obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki)
  • 250 g malin
  • 400 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. W dużym rondlu połącz brzoskwinie, maliny, cukier i sok z cytryny.
  2. Podgrzewaj mieszankę na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  3. Gdy zawartość dojdzie do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 45-60 minut, aż owoce się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.
  4. Gorącą konfiturę wlej do czystych, wyparzonych słoików. Zakręć słoiki szczelnie i odwróć do góry dnem na kilka minut.

Konfitura brzoskwiniowo-porzeczkowa:

Składniki:

  • 500 g brzoskwiń (obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki)
  • 250 g porzeczek (można użyć czerwonych lub czarnych)
  • 400 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sposób postępowania wygląda tak samo jak w przypadku przepisu wyżej. Należy pamiętać, że ilość cukru dostosowujemy zawsze pod swoje kubki smakowe.

Dżem z brzoskwini - przepis z nutką ostrości

A co powiecie na odrobinę pikantnego urozmaicenia? Dżem z brzoskwini z chili to połączenie słodyczy owoców z akcentem chili, które dostarczy niesamowitych wrażeń.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 500 g cukru
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka startego świeżego chili (możesz dostosować ilość w zależności od preferencji ostrości)

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój brzoskwinie na mniejsze kawałki.
  2. W rondlu połącz brzoskwinie, cukier, imbir i chili.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 45-60 minut, aż dżem zgęstnieje.
  4. Napełnij słoiki gorącym dżemem, zakręć i odwróć do góry dnem.

Dżem z brzoskwini w wersji na Thermomix

Kochasz domowy dżem, ale brakuje Ci czasu na długie gotowanie? Rozwiązaniem może być przepis na pyszny dżem z brzoskwini, który przygotujesz szybko i łatwo.

Składniki:

  • 1,5 kg brzoskwiń
  • 55 g pektyny jabłkowej
  • 300 g cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia miksującego na 20 s, obr. 4.
  2. Następnie gotujemy je przez 12 min, temp. 100, obr. 1,5.
  3. Dodajemy sok z cytryny, pektynę jabłkową i miksujemy 12 s, obr. 3,5. Następnie gotujemy 10 min, temp. 100 stopni, obr. 1,5.
  4. Dodajemy cukier i gotujemy przez 10 min, temp. 100 stopni, obr. 1,5.
Więcej o: