Dżem z brzoskwini to połączenie soczystego owocu, cukru i przypraw wzbogacających smak, które przenoszą nas w letnią aurę z każdym kęsem. Dżem jest nie tylko doskonałym uzupełnieniem śniadaniowych tostów czy naleśników, sprawdzi się też idealnie jako nadzienie do muffinek czy ciast.
Zobacz wideo Pieczone brzoskwinie pod chrupiącą bezą
Dżemy z brzoskwiń. Klasyczny przepis
Składniki:
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 500 g drobnego cukru (można dostosować ilość cukru w zależności jak słodki dżem chcesz uzyskać)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
- Obierz brzoskwinie, usuń pestki i pokrój miąższ.
- W garnku połącz brzoskwinie, cukier, laskę wanilii i sok z cytryny.
- Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut, aż dżem zgęstnieje.
- Wykonaj test konsystencji na talerzyku.
- Napełnij przygotowane słoiki gorącym dżemem.
- Zakręć słoiki i odwróć do góry dnem.
Dżem brzoskwiniowy w nowych wersjach. Mięta, pomarańcze, lawenda i imbir
Jeśli znudził ci się klasyczny dżem z brzoskwiń, wprowadź do przepisu inne owoce lub przyprawy. Mięta, pomarańcza, lawenda czy nawet imbir to nieoczywiste dodatki, które sprawią, że twój dżem nabierze unikalnego charakteru!
Dżem brzoskwiniowo-miętowy:
Składniki:
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 400 g cukru
- świeże liście mięty (ok. 10 liści)
Dżem brzoskwiniowo-pomarańczowy:
Składniki:
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 400 g cukru
- sok i starta skórka z jednej pomarańczy
Dżem brzoskwiniowo-lawendowy:
Składniki:
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 400 g cukru
- 1 łyżka suszonej lawendy
Dżem brzoskwiniowy z dodatkiem imbiru:
Składniki:
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 500 g cukru
- 1 łyżeczka startego imbiru
Sposób przygotowania:
By przygotować dżem z brzoskwini, wystarczy postępować według klasycznego przepisu i dodawać wybrane dodatki. Pamiętajmy, że zawsze możemy dostosowywać ilość cukru i dodatków według własnych preferencji. Przepisy sprawdzą się nawet wtedy, kiedy podwoimy ilości składników, trzeba tylko sprawdzać, czy dżemy mają właściwą konsystencję, a owoce są miękkie.
Konfitura z brzoskwiń - zaszalej z malinami lub porzeczkami
Ta klasyczna przekąska o intensywnym owocowym aromacie doskonale nadaje się do podawania na tostach, gofrach czy jako dodatek do deserów.
Konfitura brzoskwiniowo-malinowa:
Składniki:
- 500 g brzoskwiń (obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki)
- 250 g malin
- 400 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- W dużym rondlu połącz brzoskwinie, maliny, cukier i sok z cytryny.
- Podgrzewaj mieszankę na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Gdy zawartość dojdzie do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 45-60 minut, aż owoce się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.
- Gorącą konfiturę wlej do czystych, wyparzonych słoików. Zakręć słoiki szczelnie i odwróć do góry dnem na kilka minut.
Konfitura brzoskwiniowo-porzeczkowa:
Składniki:
- 500 g brzoskwiń (obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki)
- 250 g porzeczek (można użyć czerwonych lub czarnych)
- 400 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Sposób postępowania wygląda tak samo jak w przypadku przepisu wyżej. Należy pamiętać, że ilość cukru dostosowujemy zawsze pod swoje kubki smakowe.
Dżem z brzoskwini - przepis z nutką ostrości
A co powiecie na odrobinę pikantnego urozmaicenia? Dżem z brzoskwini z chili to połączenie słodyczy owoców z akcentem chili, które dostarczy niesamowitych wrażeń.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 500 g cukru
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka startego świeżego chili (możesz dostosować ilość w zależności od preferencji ostrości)
Sposób przygotowania:
- Pokrój brzoskwinie na mniejsze kawałki.
- W rondlu połącz brzoskwinie, cukier, imbir i chili.
- Gotuj na małym ogniu przez 45-60 minut, aż dżem zgęstnieje.
- Napełnij słoiki gorącym dżemem, zakręć i odwróć do góry dnem.
Dżem z brzoskwini w wersji na Thermomix
Kochasz domowy dżem, ale brakuje Ci czasu na długie gotowanie? Rozwiązaniem może być przepis na pyszny dżem z brzoskwini, który przygotujesz szybko i łatwo.
Składniki:
- 1,5 kg brzoskwiń
- 55 g pektyny jabłkowej
- 300 g cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia miksującego na 20 s, obr. 4.
- Następnie gotujemy je przez 12 min, temp. 100, obr. 1,5.
- Dodajemy sok z cytryny, pektynę jabłkową i miksujemy 12 s, obr. 3,5. Następnie gotujemy 10 min, temp. 100 stopni, obr. 1,5.
- Dodajemy cukier i gotujemy przez 10 min, temp. 100 stopni, obr. 1,5.