-
Haps
-
Jak przygotować
- Dżem z winogron jasnych i ciemnych - przepis [dżem winogronowy, smażone winogrona przepis, dżem z winogrona]
Dżem z winogron jasnych i ciemnych - przepis na zdrowe, smaczne przetwory domowe
Dżem z winogron to jeden z większych rarytasów, jakie można zrobić samodzielnie w domu. Zbierane z końcem sierpnia winogrona będą charakteryzowały się delikatnie kwaśnym smakiem, co doda dżemowi charakteru. Warto zanurzyć się w kulinarną magię dżemu z winogron, by delektować się nim w zimowe wieczory, wspominając słoneczne dni pełne owocowego uroku.
Dżem z winogron (jasnych lub ciemnych) to pyszny dodatek do deserów, kanapek, ciast i napojów, a także sposób na zachowanie w słoiku odrobiny lata. Przygotowanie domowego dżemu nie wymaga dużo pracy i czasu, bez problemu poradzą sobie z tym nawet początkujące osoby.
Zobacz wideo Wino gronowe jest dobre dla serca, a rodzynki to źródło błonnika
Dżem z winogron jasnych - przepis na odrobinę lata w słoiku
Składniki:
- 1 kg winogron jasnych (np. odmiana biała lub różowa)
- 300 g żelującego cukru
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
- Winogrona dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, osusz je na ręczniku papierowym i pozbądź się szypułek. Przełóż oczyszczone winogrona do dużego garnka.
- Zetrzyj skórkę z cytryny, pamiętając, aby nie używać białej warstwy, która jest gorzka. Wyciśnij sok z cytryny.
- W garnku z winogronami dodaj żelujący cukier oraz startą skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
- Podgrzewaj winogrona na średnim ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj dżem przez około 45-60 minut, aż winogrona zmiękną i masa zgęstnieje.
- Podczas gotowania dżemu przygotuj słoiki. Upewnij się, że są czyste i suche. Możesz je wyparzyć we wrzątku lub umyć w gorącej wodzie i dobrze osuszyć.
- Gdy dżem osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij garnek z ognia. Wylej gorący dżem do wcześniej przygotowanych słoików, pozostawiając nieco miejsca na wierzchu.
- Dokładnie zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem na kilka minut, co pomoże w utworzeniu szczelnego zamknięcia. Następnie odwróć je znów do normalnej pozycji i pozostaw do ostygnięcia.
Dżem winogronowy - przepis na wersję z ciemnymi odmianami
Składniki:
- 1 kg ciemnych winogron (np. odmiana czarna lub fioletowa)
- 400 g cukru
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Winogrona opłucz i pozbądź się szypułek. Umieść je w garnku.
- Dodaj cukier, startą skórkę i sok z cytryny.
- Podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru.
- Gotuj na małym ogniu przez 45-60 minut, aż winogrona zmiękną i zgęstnieje masa. Dodaj cynamon.
- Wypełnij czyste słoiki gorącym dżemem, zakręć i odwróć do góry dnem na kilka minut. Obróć i pozostaw do ostygnięcia.
Smażone winogrona - przepis na pyszny dodatek do słodkich dań!
Smażone winogrona to nietypowa i pyszna przekąska, która zachwyci twoje podniebienie. Ta aromatyczna konfitura doskonale nadaje się do ciast, kanapek czy tostów.
Składniki:
- 300 g świeżych winogron (możesz wybrać dowolną odmianę)
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Winogrona dokładnie opłucz i osusz na ręczniku papierowym. Upewnij się, że są całkowicie suche.
- W dużym rondlu lub patelni rozgrzej masło albo olej kokosowy na średnim ogniu.
- Gdy masło (olej) się rozpuści, dodaj winogrona na patelnię.
- Smaż winogrona przez około 2-3 minuty, delikatnie mieszając, aż skórka zacznie pękać i stają się lekko karmelizowane.
- Następnie dodaj miód do smażonych winogron, aby nadać im subtelnej słodyczy.
- Smaż całość jeszcze przez około minutę, aby miód równomiernie pokrył winogrona.
- Przełóż smażone winogrona na talerz i udekoruj listkami mięty.
Dżem z winogrona i mango - wyjątkowy owocowy duet
Do przepisu na domowy dżem z winogron warto włączyć mango.
Składniki:
- 500 g winogron (możesz wybrać dowolną odmianę)
- 500 g dojrzałego mango, obranego i pokrojonego w kostkę
- 300 g cukru
- Sok i skórka z 1 limonki
Sposób przygotowania:
- Winogrona dokładnie opłucz i pozbądź się szypułek. Następnie umieść je w garnku.
- Dodaj pokrojone mango do winogron w garnku.
- Dodaj cukier i delikatnie wymieszaj owoce.
- Dodaj sok i skórkę z limonki oraz starty imbir. Jeśli lubisz intensywniejszy smak, możesz dodać ekstrakt waniliowy.
- Podgrzewaj owoce na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści.
- Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj dżem przez około 40-50 minut, aż owoce zmiękną, a masa zgęstnieje.
- Gdy dżem osiągnie pożądaną konsystencję i owoce będą miękkie, zdejmij garnek z ognia.
- Gorący dżem przelej do wcześniej przygotowanych słoików.
Dżem z winogron: Thermomix. Prosty przepis na pyszny dodatek
Pyszny domowy dżem z winogron w Thermomiksie? Tak, oto przepis:
Składniki:
- 1,5 kg jasnych winogron (najlepiej bezpestkowych)
- 1 opakowanie fix 3:1
- 40 g soku z cytryny
- 350 g cukru
Sposób przygotowania:
- Do naczynia miksującego włóż winogrona, fix oraz cukier i ustaw 5s, obr. 4.
- Dodać resztę składników. Zamiast miarki na pokrywę położyć koszyczek i ustawić 10 min, 120 stopni, obr. 1,5.
- Gorący dżem przelać do słoików i odwrócić do góry nogami stawiając na ręczniku. W takiej pozycji zostawić do ostygnięcia, ponieważ słoiki szczelnie się zamkną.