Dżem z winogron jasnych i ciemnych - przepis na zdrowe, smaczne przetwory domowe

Dżem z winogron to jeden z większych rarytasów, jakie można zrobić samodzielnie w domu. Zbierane z końcem sierpnia winogrona będą charakteryzowały się delikatnie kwaśnym smakiem, co doda dżemowi charakteru. Warto zanurzyć się w kulinarną magię dżemu z winogron, by delektować się nim w zimowe wieczory, wspominając słoneczne dni pełne owocowego uroku.

Dżem z winogron (jasnych lub ciemnych) to pyszny dodatek do deserów, kanapek, ciast i napojów, a także sposób na zachowanie w słoiku odrobiny lata. Przygotowanie domowego dżemu nie wymaga dużo pracy i czasu, bez problemu poradzą sobie z tym nawet początkujące osoby.

Zobacz wideo Wino gronowe jest dobre dla serca, a rodzynki to źródło błonnika

Dżem z winogron jasnych - przepis na odrobinę lata w słoiku

Składniki:

  • 1 kg winogron jasnych (np. odmiana biała lub różowa)
  • 300 g żelującego cukru
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, osusz je na ręczniku papierowym i pozbądź się szypułek. Przełóż oczyszczone winogrona do dużego garnka.
  2. Zetrzyj skórkę z cytryny, pamiętając, aby nie używać białej warstwy, która jest gorzka. Wyciśnij sok z cytryny.
  3. W garnku z winogronami dodaj żelujący cukier oraz startą skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Podgrzewaj winogrona na średnim ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj dżem przez około 45-60 minut, aż winogrona zmiękną i masa zgęstnieje.
  5. Podczas gotowania dżemu przygotuj słoiki. Upewnij się, że są czyste i suche. Możesz je wyparzyć we wrzątku lub umyć w gorącej wodzie i dobrze osuszyć.
  6. Gdy dżem osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij garnek z ognia. Wylej gorący dżem do wcześniej przygotowanych słoików, pozostawiając nieco miejsca na wierzchu.
  7. Dokładnie zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem na kilka minut, co pomoże w utworzeniu szczelnego zamknięcia. Następnie odwróć je znów do normalnej pozycji i pozostaw do ostygnięcia.

Dżem winogronowy - przepis na wersję z ciemnymi odmianami

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron (np. odmiana czarna lub fioletowa)
  • 400 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona opłucz i pozbądź się szypułek. Umieść je w garnku.
  2. Dodaj cukier, startą skórkę i sok z cytryny.
  3. Podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru.
  4. Gotuj na małym ogniu przez 45-60 minut, aż winogrona zmiękną i zgęstnieje masa. Dodaj cynamon.
  5. Wypełnij czyste słoiki gorącym dżemem, zakręć i odwróć do góry dnem na kilka minut. Obróć i pozostaw do ostygnięcia.

Smażone winogrona - przepis na pyszny dodatek do słodkich dań!

Smażone winogrona to nietypowa i pyszna przekąska, która zachwyci twoje podniebienie. Ta aromatyczna konfitura doskonale nadaje się do ciast, kanapek czy tostów.

Składniki:

  • 300 g świeżych winogron (możesz wybrać dowolną odmianę)
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona dokładnie opłucz i osusz na ręczniku papierowym. Upewnij się, że są całkowicie suche.
  2. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej masło albo olej kokosowy na średnim ogniu.
  3. Gdy masło (olej) się rozpuści, dodaj winogrona na patelnię.
  4. Smaż winogrona przez około 2-3 minuty, delikatnie mieszając, aż skórka zacznie pękać i stają się lekko karmelizowane.
  5. Następnie dodaj miód do smażonych winogron, aby nadać im subtelnej słodyczy.
  6. Smaż całość jeszcze przez około minutę, aby miód równomiernie pokrył winogrona.
  7. Przełóż smażone winogrona na talerz i udekoruj listkami mięty.

Dżem z winogrona i mango - wyjątkowy owocowy duet

Do przepisu na domowy dżem z winogron warto włączyć mango.

Składniki:

  • 500 g winogron (możesz wybrać dowolną odmianę)
  • 500 g dojrzałego mango, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 300 g cukru
  • Sok i skórka z 1 limonki

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona dokładnie opłucz i pozbądź się szypułek. Następnie umieść je w garnku.
  2. Dodaj pokrojone mango do winogron w garnku.
  3. Dodaj cukier i delikatnie wymieszaj owoce.
  4. Dodaj sok i skórkę z limonki oraz starty imbir. Jeśli lubisz intensywniejszy smak, możesz dodać ekstrakt waniliowy.
  5. Podgrzewaj owoce na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści.
  6. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj dżem przez około 40-50 minut, aż owoce zmiękną, a masa zgęstnieje.
  7. Gdy dżem osiągnie pożądaną konsystencję i owoce będą miękkie, zdejmij garnek z ognia.
  8. Gorący dżem przelej do wcześniej przygotowanych słoików.

Dżem z winogron: Thermomix. Prosty przepis na pyszny dodatek

Pyszny domowy dżem z winogron w Thermomiksie? Tak, oto przepis:

Składniki:

  • 1,5 kg jasnych winogron (najlepiej bezpestkowych)
  • 1 opakowanie fix 3:1
  • 40 g soku z cytryny
  • 350 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włóż winogrona, fix oraz cukier i ustaw 5s, obr. 4.
  2. Dodać resztę składników. Zamiast miarki na pokrywę położyć koszyczek i ustawić 10 min, 120 stopni, obr. 1,5.
  3. Gorący dżem przelać do słoików i odwrócić do góry nogami stawiając na ręczniku. W takiej pozycji zostawić do ostygnięcia, ponieważ słoiki szczelnie się zamkną.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.