Przecier pomidorowy - mój sprawdzony przepis. Najważniejsze są czas i dwa dodatki

Jak zrobić najpyszniejszy przecier pomidorowy, który będzie idealną bazą do zup, różnych sosów oraz do pizzy? Cóż, wydawać się może, że wystarczy przetrzeć pomidory i zapasteryzować. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze przetwory z pomidorów i co dodać, żeby podkręcić smak. Tutaj nie ma miejsca na pośpiech.

Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej

Zobacz wideo

Trudno wyobrazić sobie nasze codzienne gotowanie bez przecieru pomidorowego. Dodajemy go do zupy pomidorowej, na jego bazie robimy pyszne sosy do makaronu w tym nasz uwielbiany sos boloński. Obficie smarujemy nim domową pizzę i często zajadamy się nim na tostach i kanapkach. Oczywiście nie ma problemu z jego dostępnością w sklepach, jednak jeśli macie możliwość sami zrobić przecier pomidorowy, zdecydowanie warto. 

Ja przecier pomidorowy robię od lat i przepisu nauczyłam się od mojej mamy. Od zawsze w naszym ogrodzie było mnóstwo krzaczków pomidorów, były duże, małe, średnie, podłużne, czerwone, żółte i brązowe. To właśnie mieszanka różnych gatunków w dużej mierze wpływała na smak przecieru. Jednak jeśli nie masz pod ręką mieszanki pomidorów, użyj jednego gatunku. Najlepiej wybieraj pomidory mięsiste i takie, które mają niewielkie gniazda nasienne. Żeby dodać aromatu, do garnka dorzucam też dwa dodatki. Chodzi o lubczyk i czosnek. A teraz przejdźmy do przepisu na najlepszy przecier świata. 

Domowy przecier pomidorowy. Lepszego nie kupisz w żadnych sklepie

Składniki:

  • ok. 4 kg mięsistych pomidorów, możesz połączyć kilka gatunków, na przykład czerwone i żółte
  • 1 pełna łyżka soli
  • 1 pełna łyżka cukru
  • 4 ząbki czosnku (po jednym na kilogram pomidorów)
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • odrobina oregano (można pominąć)

Sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od sparzenia pomidorów. Usuń skórkę, pokrój je na mniejsze kawałki i postaraj się usunąć gniazda nasienne. 
  2. Pokrojone pomidory włóż do garnka i włącz minimalny palnik. Gotuj tak długo, aż zaczną się rozpadać. Może to zająć nawet 45 minut. 
  3. Przygotuj drobne sito i przetrzyj przez nie pomidory. Powstałą papkę ponownie włóż do garnka, dodaj sól, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz lubczyk i oregano, jeśli używasz. 
  4. Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania zależy od tego, jaką konsystencję przecieru chcesz uzyskać. 
  5. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki i przelej do nich gorący przecier. Natychmiast zakręć słoiki i odwróć je denkami do góry, by zakrętki się zassały. 
  6. Słoiczki szczelnie otul grubym kocem lub ręcznikami, żeby wolniej ostygły - wówczas nastąpi samoistna pasteryzacja. Kiedy słoiki będą już zimne, włóż je do szafki lub zanieś do piwnicy. 

Taki przecier jest aromatyczny i naprawdę pyszny. Oczywiście jeśli uważasz, że twoje pomidory są za mało słodkie, dodaj więcej cukru, a jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak, nie bój się i dodaj więcej soli. Możesz dodać także odrobinę pieprzu, ale nie jest to konieczne. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.