Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej
Trudno wyobrazić sobie nasze codzienne gotowanie bez przecieru pomidorowego. Dodajemy go do zupy pomidorowej, na jego bazie robimy pyszne sosy do makaronu w tym nasz uwielbiany sos boloński. Obficie smarujemy nim domową pizzę i często zajadamy się nim na tostach i kanapkach. Oczywiście nie ma problemu z jego dostępnością w sklepach, jednak jeśli macie możliwość sami zrobić przecier pomidorowy, zdecydowanie warto.
Ja przecier pomidorowy robię od lat i przepisu nauczyłam się od mojej mamy. Od zawsze w naszym ogrodzie było mnóstwo krzaczków pomidorów, były duże, małe, średnie, podłużne, czerwone, żółte i brązowe. To właśnie mieszanka różnych gatunków w dużej mierze wpływała na smak przecieru. Jednak jeśli nie masz pod ręką mieszanki pomidorów, użyj jednego gatunku. Najlepiej wybieraj pomidory mięsiste i takie, które mają niewielkie gniazda nasienne. Żeby dodać aromatu, do garnka dorzucam też dwa dodatki. Chodzi o lubczyk i czosnek. A teraz przejdźmy do przepisu na najlepszy przecier świata.
Składniki:
Taki przecier jest aromatyczny i naprawdę pyszny. Oczywiście jeśli uważasz, że twoje pomidory są za mało słodkie, dodaj więcej cukru, a jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak, nie bój się i dodaj więcej soli. Możesz dodać także odrobinę pieprzu, ale nie jest to konieczne.