Jeśli szukasz prostej receptury na wyjątkowe ciasto, dobrze trafiłeś. Przedstawiamy przepis, do którego wykonania będą niezbędne borówki i gorzka czekolada. Taki deser będzie smakował doskonale z filiżanką kawy albo z kubkiem gorącego kakao.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Ciasto z borówkami. Przepis na niezapomniany deser
Do przyrządzenia ciasta z borówkami potrzebne będą jajka, cukier, skórka z cytryny, mąka pszenna, olej i jogurt naturalny. Gotowy wypiek warto posypać startą gorzką czekoladą, która przełamie jego słodki smak. W zależności od preferencji można też użyć mlecznej albo białej czekolady.
Składniki:
- pół kilograma borówek,
- trzy jajka,
- pół szklanki drobnego cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- cytryna,
- dwie szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- pół szklanki oleju,
- tabliczka gorzkiej czekolady.
Przygotowanie ciasta z borówkami jest dziecinnie proste, a efekt zaskakuje
Przygotowanie:
- Umyj cytrynę i zetrzyj z niej skórkę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- W obszernym garnku ubij mikserem jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodaj do niej skórkę z cytryny.
- Następnie dodawaj do masy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i jogurt naturalny miksując ciasto na małych obrotach.
- Przygotuj formę i przelej do niej ciasto. Gotowe posyp borówkami. Piecz przez około 45 minut w 170 st. C.
Gotowe ciasto po przestudzeniu można posypać startą gorzką czekoladą i udekorować je świeżymi owocami oraz bitą śmietaną. Przestudzone ciasto można też polać lukrem albo polewą czekoladową. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl