Marynowana cukinia z orientalnym twistem. Przepis od Ani Bardowskiej zachwyci fanów przetworów

Latem zaczyna się sezon na przetwory. W lipcu wiele osób przygotowuje dżemy malinowe, kisi ogórki i produkuje owocowe nalewki. W tym czasie warto też oprócz sprawdzonych przepisów wypróbować również te nieco bardziej eksperymentalne. Marynowana cukinia co prawda nie brzmi zaskakująco, ale co jeśli dodamy do niej pewien orientalny składnik? Ten smak cię zachwyci!

Ania Bardowska, znana z udziału w drugiej edycji programu "Rolnik szuka żony", nierzadko dzieli się w sieci swoimi recepturami. Jedna z nich dotyczy marynowanej cukinii z... curry. Orientalna przyprawa nadaje przekąsce wyjątkowego, aromatycznego smaku. Cukinię możemy podać zarówno na obiad, jak i w formie przystawki. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Marynowana cukinia to samo zdrowie. Niskokaloryczna przekąska dla każdego

Cukinia to warzywo o bardzo cennych wartościach odżywczych. W jej składzie znajdziemy m.in. wit. A, B, C i K. Ponadto cukinia odznacza się wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że nadaje się wprost idealnie do jadłospisów osób borykających się z cukrzycą i insulinoopornością. Warto też wprowadzić ją do diety redukcyjnej - zaledwie 100 g warzywa dostarcza tylko 16 kalorii i aż 1 g błonnika pokarmowego. Czego zatem będziesz potrzebować do przygotowania marynowanej cukinii?

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1,5 szklanki octu,
  • niecałe dwie szklanki wody,
  • ok. 200 g cukru,
  • 1,5 łyżeczki curry,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 liść laurowy,
  • kilka plasterków cebuli.

Marynowana cukinia w słoiku według przepisu Ani Bardowskiej. Sposób przygotowania

Zacznij od umycia i pokrojenia cukinii w słupki. Jeśli jej skórka jest zbyt twarda, możesz ją obrać. Pokrojone warzywo włóż do wyparzonych słoików. Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego. 

Następnie zagotuj w garnku wodę z octem, solą i curry. To właśnie indyjska przyprawa nada cukinii oryginalnego, aromatycznego smaku. Kiedy woda już się zagotuje, zalej nią warzywa w słoikach. Na samym wierzchu wyłóż plasterki cebuli. Pamiętaj, aby dokładnie zakręcić słoiki.

Przyszedł czas na pasteryzację. Uszykuj sporej wielkości garnek. Dno wyłóż bawełnianą ścierką lub ręcznikiem, a w dalszej kolejności ustaw na niej słoiki. Wlej wody, ale tylko do połowy wysokości szklanych pojemników. Gotuj przez około kwadrans. 

Marynowaną cukinię przechowuj w chłodnym, najlepiej zacienionym miejscu np. w spiżarce, piwnicy lub na dole szafki kuchennej. Po otworzeniu zjedz od razu całą zawartość lub schowaj słoik do lodówki. Pyszna przekąska będzie świetnie smakować w towarzystwie sałatek lub kanapek. Idealna na jesienno-zimowe spotkania w gronie rodziny lub znajomych. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: