Ania Bardowska, znana z udziału w drugiej edycji programu "Rolnik szuka żony", nierzadko dzieli się w sieci swoimi recepturami. Jedna z nich dotyczy marynowanej cukinii z... curry. Orientalna przyprawa nadaje przekąsce wyjątkowego, aromatycznego smaku. Cukinię możemy podać zarówno na obiad, jak i w formie przystawki. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Cukinia to warzywo o bardzo cennych wartościach odżywczych. W jej składzie znajdziemy m.in. wit. A, B, C i K. Ponadto cukinia odznacza się wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że nadaje się wprost idealnie do jadłospisów osób borykających się z cukrzycą i insulinoopornością. Warto też wprowadzić ją do diety redukcyjnej - zaledwie 100 g warzywa dostarcza tylko 16 kalorii i aż 1 g błonnika pokarmowego. Czego zatem będziesz potrzebować do przygotowania marynowanej cukinii?
Składniki:
Zacznij od umycia i pokrojenia cukinii w słupki. Jeśli jej skórka jest zbyt twarda, możesz ją obrać. Pokrojone warzywo włóż do wyparzonych słoików. Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego.
Następnie zagotuj w garnku wodę z octem, solą i curry. To właśnie indyjska przyprawa nada cukinii oryginalnego, aromatycznego smaku. Kiedy woda już się zagotuje, zalej nią warzywa w słoikach. Na samym wierzchu wyłóż plasterki cebuli. Pamiętaj, aby dokładnie zakręcić słoiki.
Przyszedł czas na pasteryzację. Uszykuj sporej wielkości garnek. Dno wyłóż bawełnianą ścierką lub ręcznikiem, a w dalszej kolejności ustaw na niej słoiki. Wlej wody, ale tylko do połowy wysokości szklanych pojemników. Gotuj przez około kwadrans.
Marynowaną cukinię przechowuj w chłodnym, najlepiej zacienionym miejscu np. w spiżarce, piwnicy lub na dole szafki kuchennej. Po otworzeniu zjedz od razu całą zawartość lub schowaj słoik do lodówki. Pyszna przekąska będzie świetnie smakować w towarzystwie sałatek lub kanapek. Idealna na jesienno-zimowe spotkania w gronie rodziny lub znajomych. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl