Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Letnim sportem narodowym Polaków jest robienie przetworów domowych i jak jeden mąż upychamy w słoiki ogórki, pomidory, buraczki i oczywiście paprykę. Jak zrobić paprykę konserwową? Cóż, zawsze robiłam ją bardzo podobnie jak korniszony. Zalewa o stałych proporcjach 1:5, trochę soli, trochę cukru i gorczyca. Jednak ostatnio stwierdziłam, że dodam do zalewy trochę mieszanki curry. Nie byłam przekonana co do efektu końcowego, dlatego zrobiłam tylko kilka słoiczków na próbę. Papryka wyszła tak pyszna, że chyba już nie wrócę do tradycyjnego przepisu.
Papryka konserwowa - przepis
Składniki:
- ok. 1,5 kg papryki, może być czerwona lub żółta
- 1 cebula
- łyżeczka nasion gorczycy na każdy słoik
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 3-4 listki laurowe
- łyżka pieprzu ziarnistego
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- dwie łyżki curry
- olej
- opcjonalnie - po jednej małej gałązce lubczyku na każdy słoik
Sposób wykonania:
- Paprykę dokładnie umyj. Następnie przekrój na pół, oderwij ogonki i usuń gniazda nasienne i białe błonki. Pokrój ją w szerokie i podłużne kawałki.
- Przygotuj czyste, wyparzone słoiki i dodaj do każdego z nich trochę ziaren gorczycy oraz kilka kawałków cebuli. Następnie ciasno ułóż kawałki papryki i dołóż po małej gałązce lubczyku.
- Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe oraz curry. Całość zagotuj i gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach.
- Do każdego słoika dodaj łyżkę oleju i szczelnie zakręć.
- Dno dużego garnka wyłóż ściereczką i włóż do niego słoiki z papryką. Następnie zalej je wodą i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj nie dłużej niż 10 minut od czasu zagotowania.
Kiedy słoiki ostygną, zanieś je do piwnicy lub umieść w innym, chłodnym i ciemnym miejscu. Papryka konserwowa przygotowana w ten sposób będzie dobra nawet przez rok, ale smakuje tak wyśmienicie, że słoiki znikają jeden za drugim.