Więcej przepisów na ogórki znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
W czasie sezonu ogórkowego pasjonaci robienia przetworów niekiedy wpadają w amok. Masowo powstają wtedy ogórki małosolne (choć te można zrobić też na sucho, bez słoika i zalewy), kiszone, konserwowe, z dodatkiem przyprawy gyros, na ostro, na słodko i wiele, wiele innych. My mamy dla was prawdziwy rarytas. Przepis na ogórki konserwowe zdradziła nam pani Janina, która jest babcią jednego z naszych redaktorów. Jej przetwory prezentują się fenomenalnie, a przepis to łatwizna! Jeśli jeszcze nie macie pomysłu, jakie ogórki zrobić na zimę, to może receptura babci Janiny was zainspiruje.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Słoiki, w których będziemy robić ogórki konserwowe babci, powinny być wyparzone i suche. Zakrętki również. Gdy mamy gotowe słoiki, przygotowujemy zalewę. Wodę wlewamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Po zagotowaniu wsypujemy sól i cukier. Znów zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut. Zdejmujemy garnek z zalewą z ognia i dolewamy ocet. Odstawiamy zalewę do całkowitego wystudzenia.
"Ogórki wkładamy do słoika. Do każdego dodajemy koperek, 1,5 ząbka czosnku, możemy dodać parę krążków marchewki (jak kto lubi, może i być gorczyca)" - pisze babcia Janina. Gdy ogórki mamy już ciasno i pionowe ułożone, sprawdzamy, czy zalewa na pewno wystygła.
"Zalewamy zimną zalewą" - podkreśla babcia Janina. Zostawiamy trochę wolnej przestrzeni przy zakrętce i mocno zakręcamy każdy słoik. Pasteryzujemy: słoiki wkładamy do garnka z bawełnianą ściereczką i wlewamy wodę, ale tak, by nie zasłaniała słoików w całości. "Jak się słoik zagotuje, gotować cztery minuty [na średnim ogniu - przyp. red.]. Wyjmujemy i kładziemy do górny dnem" - pisze dalej pani Janina. Dzięki temu będziemy wiedzieli, czy słoiki nie przeciekają i czy dobrze się zassały. Ogórki konserwowe w słoikach przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Na koniec babcia Janina ma jeszcze jedną wskazówkę: "Do cukinii może być ta sama zalewa, tylko na dno kroimy plaster cebuli i tylko ząbek czosnku. Gotujemy około 20 minut".