Spróbujesz tych ogórków i już nie spojrzysz na inne. Przepis babci Janiny to czyste złoto

Co się stanie, gdy połączymy najpopularniejsze przetwory, czyli ogórki, z najlepszymi kucharkami, czyli babciami? Z pewnością wyjdzie nam majstersztyk! W związku z tym, że sezon na ogórki trwa w najlepsze i wiele osób decyduje się na zamknięcie ich w słoiku, mamy dla was coś ekskluzywnego - przepis na ogórki konserwowe babci Janiny. Obłęd!

Więcej przepisów na ogórki znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

W czasie sezonu ogórkowego pasjonaci robienia przetworów niekiedy wpadają w amok. Masowo powstają wtedy ogórki małosolne (choć te można zrobić też na sucho, bez słoika i zalewy), kiszone, konserwowe, z dodatkiem przyprawy gyros, na ostro, na słodko i wiele, wiele innych. My mamy dla was prawdziwy rarytas. Przepis na ogórki konserwowe zdradziła nam pani Janina, która jest babcią jednego z naszych redaktorów. Jej przetwory prezentują się fenomenalnie, a przepis to łatwizna! Jeśli jeszcze nie macie pomysłu, jakie ogórki zrobić na zimę, to może receptura babci Janiny was zainspiruje.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki. Oto kapusta małosolna

Przepis na ogórki konserwowe babci Janiny

Składniki:

  • ok. 1,5 kg ogórków,
  • 5 szklanek wody,
  • szklanka octu,
  • prawie pełna szklanka cukru,
  • 2 płaskie łyżki soli,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • czosnek,
  • kilka baldachów kopru,
  • opcjonalnie: marchewka, gorczyca.

Sposób przygotowania:

Słoiki, w których będziemy robić ogórki konserwowe babci, powinny być wyparzone i suche. Zakrętki również. Gdy mamy gotowe słoiki, przygotowujemy zalewę. Wodę wlewamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Po zagotowaniu wsypujemy sól i cukier. Znów zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut. Zdejmujemy garnek z zalewą z ognia i dolewamy ocet. Odstawiamy zalewę do całkowitego wystudzenia.

"Ogórki wkładamy do słoika. Do każdego dodajemy koperek, 1,5 ząbka czosnku, możemy dodać parę krążków marchewki (jak kto lubi, może i być gorczyca)" - pisze babcia Janina. Gdy ogórki mamy już ciasno i pionowe ułożone, sprawdzamy, czy zalewa na pewno wystygła.

"Zalewamy zimną zalewą" - podkreśla babcia Janina. Zostawiamy trochę wolnej przestrzeni przy zakrętce i mocno zakręcamy każdy słoik. Pasteryzujemy: słoiki wkładamy do garnka z bawełnianą ściereczką i wlewamy wodę, ale tak, by nie zasłaniała słoików w całości. "Jak się słoik zagotuje, gotować cztery minuty [na średnim ogniu - przyp. red.]. Wyjmujemy i kładziemy do górny dnem" - pisze dalej pani Janina. Dzięki temu będziemy wiedzieli, czy słoiki nie przeciekają i czy dobrze się zassały. Ogórki konserwowe w słoikach przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Na koniec babcia Janina ma jeszcze jedną wskazówkę: "Do cukinii może być ta sama zalewa, tylko na dno kroimy plaster cebuli i tylko ząbek czosnku. Gotujemy około 20 minut".

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.