• Link został skopiowany

Ten przepis na szarlotkę zajmie dosłownie chwilę, a ciasto jest mięciutkie jak chmurka. Wystarczy jedna miska

Jeśli nie znacie tego przepisu na łatwą i błyskawiczną szarlotkę, z całego serca radzimy, byście nadrobili tę zaległość. To ciasto z jabłkami wychodzi mięciuteńkie, delikatne, a na liście składników same podstawowe produkty. Wystarczy wymieszać je w misce i upiec.
Szybkie ciasto z jabłkami
Ahanov Michael /Shutterstock

Więcej przepisów na proste ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Niektórzy pewnie za chwilę się oburzą, że jedyna prawdziwa szarlotka to ta na kruchym cieście z tartymi, duszonymi jabłkami, a wszystkie inne wypieki z jabłkami to po prostu jabłeczniki. Ja jednak po swojemu nazwałam to leniwą szarlotką lub szarlotką z miski. Przepis na to ciasto jest banalny i nie ma opcji, że komuś nie wyjdzie. Jeśli zatem masz ochotę na pyszne domowe ciasto, jednak nie chce ci się bawić w zagniatanie kruchych blatów, wypróbuj ten przepis. Będzie palce lizać. 

Szarlotka z miski - przepis na delikatne ciasto z jabłkami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 3 większe jajka
  • 200 ml mleka, najlepiej pełnotłustego
  • 100 g masła
  • ok. 150 g cukru
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 średnie jabłka

Leniwa szarlotka - sposób wykonania:

  1. Zacznij od naszykowania jabłek. Obierz je i pokrój w kostkę. Masło rozpuść w rondelku.
  2. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Następnie dodaj cukier i za pomocą miksera na wysokich obrotach utrzyj całość na jasny kogel-mogel. 
  3.  Cały czas miksując, dodawaj mleko i roztopione masło. 
  4. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  5. Całość wymieszaj na gładkie ciasto, dodaj jabłka oraz cynamon i jeszcze chwilę mieszaj. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj formę do pieczenia i delikatnie natłuść ją masłem. Przelej do niej ciasto i piecz przez ok. 40 minut z funkcją grzania góra dół. Po upływie pół godziny możesz jednak sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie upiekło się wcześniej. 

Tak przygotowane ciasto jest idealne do popołudniowej kawki i zawsze warto mieć je na stole, gdyby zjawili się niespodziewani goście. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: