Jeśli nie znacie tego przepisu na łatwą i błyskawiczną szarlotkę, z całego serca radzimy, byście nadrobili tę zaległość. To ciasto z jabłkami wychodzi mięciuteńkie, delikatne, a na liście składników same podstawowe produkty. Wystarczy wymieszać je w misce i upiec.
Ahanov Michael /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na proste ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Niektórzy pewnie za chwilę się oburzą, że jedyna prawdziwa szarlotka to ta na kruchym cieście z tartymi, duszonymi jabłkami, a wszystkie inne wypieki z jabłkami to po prostu jabłeczniki. Ja jednak po swojemu nazwałam to leniwą szarlotką lub szarlotką z miski. Przepis na to ciasto jest banalny i nie ma opcji, że komuś nie wyjdzie. Jeśli zatem masz ochotę na pyszne domowe ciasto, jednak nie chce ci się bawić w zagniatanie kruchych blatów, wypróbuj ten przepis. Będzie palce lizać.
Szarlotka z miski - przepis na delikatne ciasto z jabłkami
Składniki:
300 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
3 większe jajka
200 ml mleka, najlepiej pełnotłustego
100 g masła
ok. 150 g cukru
pełna łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kwaśnej śmietany
łyżeczka cynamonu
3 średnie jabłka
Leniwa szarlotka - sposób wykonania:
Zacznij od naszykowania jabłek. Obierz je i pokrój w kostkę. Masło rozpuść w rondelku.
Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Następnie dodaj cukier i za pomocą miksera na wysokich obrotach utrzyj całość na jasny kogel-mogel.
Cały czas miksując, dodawaj mleko i roztopione masło.
Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość wymieszaj na gładkie ciasto, dodaj jabłka oraz cynamon i jeszcze chwilę mieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj formę do pieczenia i delikatnie natłuść ją masłem. Przelej do niej ciasto i piecz przez ok. 40 minut z funkcją grzania góra dół. Po upływie pół godziny możesz jednak sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie upiekło się wcześniej.
Tak przygotowane ciasto jest idealne do popołudniowej kawki i zawsze warto mieć je na stole, gdyby zjawili się niespodziewani goście.