Tego dodatku w ogórkach kiszonych się nie spodziewasz. Będą chrupiące i rzucą cię na kolana

Ogórki kiszone można robić na wiele sposobów. Prawdopodobnie każde gospodarstwo domowe w Polsce, w którym robi się takie przetwory, korzysta z innego przepisu. Pora jednak wyjść ze strefy komfortu i spróbować czegoś zupełnie nowego. Do słoika z ogórkami dodaj składnik, który bardziej kojarzy się z wypiekami. W taki sposób te kiszonki robi się w Turcji.

Więcej przepisów na ogórki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ogórki kiszone to jedne z najpopularniejszych przetworów, które robi się w polskich domach. Zazwyczaj sięga się po sprawdzone przepisy, często przekazywane z pokolenia na pokolenie przez prababcie, babcie i mamy. Jeśli jednak są wśród naszych czytelników osoby, które od czasu do czasu lubią poeksperymentować, to mamy dla was idealną propozycję - na ogórki kiszone po turecku. Dodaje się do nich jeden składnik, którego prawdopodobnie się nie spodziewacie, bo bardziej kojarzy się z deserami i słodkimi wypiekami niż z przetworami. Chodzi o cytrynę.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na pikle z awokado

Tego składnika w ogórkach kiszonych się nie spodziewasz. Nada im chrupkości

Sól, czosnek, gorczyca, koper itp. Zazwyczaj z tymi składnikami kojarzy się nam robienie ogórków kiszonych. Jednak co kraj, to obyczaj i inny przepis. W Turcji do słoików dodaje się więc cytrynę, a konkretnie plasterki oraz wyciśnięty z owoców sok. Taki dodatek sprawia, że ogórki są bardziej chrupiące i kwaskowe. Jeśli więc przepadacie za takim smakiem, zachęcamy do przetestowania przepisu na ogórki kiszone po turecku. Jeden z przykładowych można znaleźć na kanale Nihal Etik Yemek Tarifleri na YouTubie.

 

Składniki na słoik o pojemności 1 litra:

  • 4-5 ogórków,
  • 4-5 zielonych, ostrych papryczek (można pominąć),
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżki soli kamiennej,
  • sok z 2 cytryn,
  • 2 szklanki wody przegotowanej,
  • 2-3 plasterki obranej cytryny.

Sposób przygotowania:

Ogórki myjemy, a następnie kroimy w plasterki (w niektórych przepisach nie trzeba tego robić). Papryczki kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek obieramy z łupinek. Do wyparzonego, suchego słoika wrzucamy najpierw czosnek. Dorzucamy część ogórków razem z papryczkami, posypujemy solą (ale nie całą) i dorzucamy kolejną partię ogórków. Znów posypujemy solą i dodajemy pozostałe plasterki warzywa. Ciasno je upychamy i zalewamy przegotowaną, ale wystudzoną wodą. Następnie wlewamy sok z cytryny i wsypujemy resztę soli. Na wierzchu układamy plasterki cytryny i mocno zakręcamy słoik. Odstawiamy go na trzy tygodnie w ciemne miejsce, np. do szafki. Po trzech tygodniach (nie można w tym czasie otwierać słoika) możemy rozkoszować się smakiem ogórków kiszonych po turecku.

Źródło: YouTube.com, turkishfoodie.com

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.