Spadniesz z krzesła, gdy spróbujesz kotletów siostry Anastazji. To nie jakieś mielone, to coś lepszego

Coraz więcej osób szuka alternatyw dla klasycznych schabowych i mielonych. Pomimo że te tradycyjne kotlety są smaczne i pożywne, mogą się czasem znudzić. Siostra Anastazja wychodzi temu naprzeciw i proponuje inny przysmak. Główny składnik to coś, co o tej porze roku jest najlepsze.
Zobacz wideo Kotlety ziemniaczane z pieczarkami wspomnienie z dawnych lat

Zamiast przygotowywać po raz kolejny kotlety zrobione z mięsa, warto zastąpić je czymś innym. Siostra Anastazja proponuje zamienić je na kapustę włoską. Ugotowana i poszatkowana jest świetną bazą do tych kotletów. Aby całość miała odpowiednią konsystencję, dodaj mąkę krupczatkę, a także żółty ser. Nie zapomnij o marchewkach, a dla zielonego akcentu wrzuć garść natki pietruszki.

Przepis na kotlety z kapusty siostry Anastazji

Składniki:

  • średniej wielkości główka kapusty włoskiej,
  • 2 średnie marchewki,
  • cebula,
  • 200 g sera żółtego w kostce,
  • 4 jajka,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • łyżka mąki krupczatki,
  • garść natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności przemyj kapustę i wytnij z niej głąb. Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli, zagotuj na średnim ogniu. Do gorącej wody wrzuć kapustę i gotuj ją do miękkości.
  2. Gdy kapusta będzie gotowa, odcedź ją z wody i przenieść do dużej miski. Pozostaw do ostudzenia. Gdy będzie zimna, poszatkuj ją na drobno.
  3. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż na nim pokrojone warzywa.
  4. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Żółty ser również zetrzyj na tarce, a następnie wrzuć oba składniki do miski z kapustą. Do składników dorzuć także podsmażoną cebulę.
  5. Na koniec do miski ze składnikami wsyp bułkę tartą, a także umytą i posiekaną natkę pietruszki. Wbij również jajka i wyrób całość do momentu połączenia. Ostatnim krokiem jest przeprawienie całości solą i pieprzem.
  6. Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety przypominające mielone. Każdą część obtocz w mące, która połączona jest z łyżką bułki tartej. Przygotowane kotlety smaż na średnim ogniu z dwóch stron do zarumienienia. Wysmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.