-
Haps
-
Jak przygotować
- Spadniesz z krzesła, gdy spróbujesz kotletów siostry Anastazji. To nie jakieś mielone, to coś lepszego
Spadniesz z krzesła, gdy spróbujesz kotletów siostry Anastazji. To nie jakieś mielone, to coś lepszego
Coraz więcej osób szuka alternatyw dla klasycznych schabowych i mielonych. Pomimo że te tradycyjne kotlety są smaczne i pożywne, mogą się czasem znudzić. Siostra Anastazja wychodzi temu naprzeciw i proponuje inny przysmak. Główny składnik to coś, co o tej porze roku jest najlepsze.
Zobacz wideo Kotlety ziemniaczane z pieczarkami wspomnienie z dawnych lat
Zamiast przygotowywać po raz kolejny kotlety zrobione z mięsa, warto zastąpić je czymś innym. Siostra Anastazja proponuje zamienić je na kapustę włoską. Ugotowana i poszatkowana jest świetną bazą do tych kotletów. Aby całość miała odpowiednią konsystencję, dodaj mąkę krupczatkę, a także żółty ser. Nie zapomnij o marchewkach, a dla zielonego akcentu wrzuć garść natki pietruszki.
Przepis na kotlety z kapusty siostry Anastazji
Składniki:
- średniej wielkości główka kapusty włoskiej,
- 2 średnie marchewki,
- cebula,
- 200 g sera żółtego w kostce,
- 4 jajka,
- pół szklanki bułki tartej,
- łyżka mąki krupczatki,
- garść natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności przemyj kapustę i wytnij z niej głąb. Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli, zagotuj na średnim ogniu. Do gorącej wody wrzuć kapustę i gotuj ją do miękkości.
- Gdy kapusta będzie gotowa, odcedź ją z wody i przenieść do dużej miski. Pozostaw do ostudzenia. Gdy będzie zimna, poszatkuj ją na drobno.
- Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż na nim pokrojone warzywa.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Żółty ser również zetrzyj na tarce, a następnie wrzuć oba składniki do miski z kapustą. Do składników dorzuć także podsmażoną cebulę.
- Na koniec do miski ze składnikami wsyp bułkę tartą, a także umytą i posiekaną natkę pietruszki. Wbij również jajka i wyrób całość do momentu połączenia. Ostatnim krokiem jest przeprawienie całości solą i pieprzem.
- Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety przypominające mielone. Każdą część obtocz w mące, która połączona jest z łyżką bułki tartej. Przygotowane kotlety smaż na średnim ogniu z dwóch stron do zarumienienia. Wysmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl