Zielone napoje są znane wśród miłośników zdrowego odżywiania. Szklanka takiej mikstury może dostarczyć organizmowi wiele witamin i minerałów. Wspomagają one zdrowe funkcjonowanie organizmu. Tego rodzaju koktajle są bogatym źródłem żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, K i E. Napoje warzywno-owocowe są lekkostrawne i zawierają duże ilości błonnika. Warto włączyć je do codziennej diety.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Przepis na wakacyjny zielony koktajl. To kolorowa dawka zdrowia
Koktajle można przyrządzać z różnych warzyw i owoców. Oto przepis, z którym będzie można przyrządzić przepyszną bombę witaminową.
Składniki:
- pęczek pietruszki,
- cytryna,
- awokado,
- świeży ogórek,
- zielona papryka,
- liście mięty,
- łyżeczka miodu akacjowego,
- woda.
Koktajl przyrządzisz w kilku prostych krokach. Wystarczy połączyć wszystkie składniki
Przygotowanie:
- Pietruszkę dokładnie umyj i posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny.
- Ogórek umyj, obierz ze skórki i drobno pokrój. Zieloną paprykę dokładnie umyj i pokrój w drobne kawałki. Dzięki temu łatwiej będzie się blendowała.
- Awokado umyj i wyjmij z niego miąższ.
- Przełóż wszystkie składniki do naczynia, w którym będziesz blendował składniki.
- Następnie dodaj do mieszanki sok z cytryny, pół szklanki wody, łyżeczkę miodu oraz liście mięty. Blenduj całość do momentu, aż mieszanka uzyska jednolitą konsystencję. Przelej do naczynia. Smacznego!
Zielony napój najlepiej jest pić bezpośrednio po jego przyrządzeniu. Gotowe smoothie powinno się przechowywać w lodówce. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl