Przepis na ciasto z wiśniami. Proste i absolutnie pyszne. Zrobisz je szybko, a zjesz jeszcze prędzej

Nie masz pomysłu na popołudniowy deser? Niezapowiedziani goście pukają do drzwi? Nie ma powodu do paniki, w takiej sytuacji polecamy proste i szybkie w wykonaniu ciasto ze świeżymi wiśniami. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w swojej kuchni. Nie zwlekaj więc i przygotuj jedno z najlepszych letnich ciast!

Trudno znaleźć miłośnika wypieków, który nie uwielbiałby klasycznych, sprawdzonych smaków. Do tej kategorii zdecydowanie należy miękkie, delikatne ciasto z wiśniami. Sezon na te owoce trwa właśnie w najlepsze, wiec szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Nasza dzisiejsza receptura to świetny pomysł na uniwersalny deser, który zasmakuje zarówno młodszym, jak i starszym. 

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Przepis na szybkie ciasto z wiśniami. Idealne do popołudniowej kawy

Wiśnie są niskokaloryczne, w 100 g owocu mieści się zaledwie 50 kalorii, co oznacza, że idealnie nadaje się jako przekąska dla osób na diecie redukcyjnej. Co więcej, w składzie wiśni znajdziemy mnóstwo witamin i składników odżywczych, m.in. wit. C, B6, A, E, K, a także fosfor, potas i wapń. Owoce te wspomagają pracę serca, działają przeciwzapalnie, a w cieście smakują wprost obłędnie. 

Składniki:

  • 500 g wydrylowanych wiśni,
  • 250 g mąki,
  • 150 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 120 ml oleju (np. rzepakowego),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier puder.

Klasyczne ciasto z wiśniami. Sposób przygotowania

Zacznij od rozbicia jajek. Białka oddziel od żółtek, a następnie do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. Kiedy białka będą już prawie w całości ubite, zacznij stopniowo dodawać cukru. Potem dodaj żółtka i ubijaj masę jeszcze przez chwilę.

Powoli wlewaj olej, nie przestając miksować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do ciasta. Zmniejsz obroty miksera do minimum lub wymieszaj składniki, korzystając z łyżki. Przygotuj standardową blaszkę, najlepiej o wymiarach 25 cm na 36 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.

W kolejnym kroku przelej ciasto do formy, a na wierzchu wyłóż wydrylowane owoce. Możesz je także przekroić na połówki. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza i piecz w nim ciasto przez około godzinę. Stopień wypieczenia możesz kontrolować za pomocą drewnianej wykałaczki, którą "dźgniesz" ciasto. Po upieczeniu odstaw je do ostygnięcia, a na sam koniec oprósz wierzch cukrem pudrem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.