Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Nalewki traktowane są często nie tylko jako wyskokowy dodatek, ale przede wszystkim docenia się ich właściwości lecznicze. W młodości naszych babć nawet dzieciom dawało się odrobinę nalewki w przypadku przeziębienia lub bólu brzucha, a każda gospodyni w spiżarni miała zawsze kilka butelek różnych przetworów na każdą okazję. Dziś nalewki przygotowujemy rzadziej, jednak nie odeszły one do lamusa. Moda na domowe przetwory zdecydowanie wraca, a po sprawdzone przepisy sięgają nawet młodzi ludzie. Jeśli ci chcą zachować swoją młodość na dłużej, powinni przyjrzeć się nalewce z borówek amerykańskich. Nie bez powodu nazywana jest eliksirem młodości. Więcej sprawdzonych i prostych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Oczywiście nalewka z samych borówek będzie smakowita i wiele osób preferuje ją w takiej właśnie wersji, jednak część gospodyń lubi dodać do owoców również jeżyny lub maliny, które nieco podkręcają smak. Jeśli jednak decydujemy się na same borówki, należy użyć co najmniej kilograma. Owoce myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do dużego słoja lub innego szklanego naczynia i zalewamy alkoholem. Odstawiamy borówki na 6 tygodni w szczelnie zamkniętym naczyniu.
Po tym czasie alkohol zlewamy do innego naczynia, a odsączone ze spirytusu owoce zasypujemy cukrem. Odstawiamy słój z borówkami na kilka dni, aż do rozpuszczenia się cukru. Warto codziennie potrząsać zawartością, by proces zaszedł szybciej. Powstały syrop przelewamy do wódki i mieszamy z wodą. Tak przygotowaną nalewkę butelkujemy i odstawiamy na kolejne 4 tygodnie. Po tym czasie będziemy mogli się nią delektować bez końca. Owoce zaś warto wykorzystać do domowych wypieków i deserów, jednak niektórzy wrzucają łyżkę lub dwie borówek do butelek z nalewką, by dodatkowo wzmocnić owocowy smak. Smacznego!