Taka zapiekanka jest dziecinnie prosta w wykonaniu i smakuje wyśmienicie. Dodaj do niej te przyprawy

Zapiekanka z cukinii to pomysł na wyjątkowy obiad, który zniknie z talerzu w mgnieniu oka. Do jej przyrządzenia potrzebne będzie tylko kilka składników. Przydadzą się passata pomidorowa, mięso wołowe oraz mozzarella.

Cukinia to jedno z uniwersalnych warzyw, które można jeść na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy przepis na zapiekankę, która sprawdzi się na przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Jej przygotowanie jest banalnie proste, ale wymaga poświęcenia czasu. Do jej przyrządzenia niezbędne będą przyprawy takie jak suszona ostra papryka, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na zapiekankę z cukinii. Połącz te składniki, a będzie miała idealny smak

Składniki:

  • trzy cukinie,
  • pół kilograma mielonego mięsa wołowego,
  • mozzarella,
  • dwie białe cebule,
  • 500 g passaty pomidorowej,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zioła prowansalskie,
  • suszona ostra papryka.

Zapiekankę zrobisz w kilku prostych krokach. Wyjdzie przepyszna

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj i pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. 
  3. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim pokrojoną cebulę. Następnie dodaj do niej mielone mięso. Smaż całość, co jakiś czas mieszając składniki. Dopraw wołowinę pieprzem, solą, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
  4. W garnku podduś przyprawione kawałki cukinii z passatą pomidorową.
  5. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwy zapiekanki - na przemian cukinię z pomidorami i mielone mięso. Na samym wierzchu powinny się znaleźć cukinia z pomidorami. 
  6. Na koniec układaj kawałki mozzarelli.
  7. Wstaw naczynie żaroodporne na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Gotową zapiekankę można podawać dodatkowo posypaną startym żółtym serem. Passatę pomidorową można zastąpić świeżymi pomidorami. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.