Ogórki papieskie z niecodziennym składnikiem. Dodaje się go do sernika, a warzywom podbija smak

Co roku ogórki bardzo chętnie zamykane są w słoikach i zalewane aromatyczną zalewą. Każdy z nas ma w posiadaniu przepis, którego trzyma się za każdym razem. Jednak po poznaniu tego przepisu nie będzie problemu z jego zastąpieniem. Warzywa z tej receptury wychodzą odpowiednio chrupiące, a jeden dodatek sprawia, że są wyjątkowe i słodkie. Ten składnik dodaje się do sernika.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Przepis na zimowe ogórki jest prosty. Czyste warzywa wkłada się w oczyszczone słoiki, dodaje się kilka przypraw i zalewa wywarem, który nadaje im smaku. Zazwyczaj wkłada się do nich liście laurowe, ziele angielskie, koper, a dla tych, którzy wolą bardziej charakterystyczny smak, przypisane są płatki chili i czosnek. Ten przepis jednak różni się od tego klasycznego jednym szczegółem. Dodaje się w nim rodzynki, które nadają smaku oryginalności, a także które niecodziennie prezentują się w słoikach. Tak przygotowane warzywa będą chrupiące, a do tego łączą kwaśny smak z tym słodkim. Najważniejszą zasadą ich przygotowania jest to, aby do każdego słoika wrzucić taką samą ilość dodatków. Dzięki temu wszystkie będą smakować identycznie. 

Przepis na ogórki papieskie

Składniki

  • 4 kg ogórków gruntowych,
  • 2 łyżki soli.

Składniki do każdego słoika

  • łyżka rodzynek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 3 liście laurowe,
  • baldach kopru włoskiego.

Składniki na zalewę

  • 300 ml wody,
  • 350 ml octu 10%,
  • 800 g drobnego cukru.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ogórków zacznij od dokładnego umycia warzyw. Gdy będą odpowiednio oczyszczone, przetnij je wzdłuż na ćwiartki. Mniejsze ogórki możesz przeciąć na pół. Tak pokrojone przełóż do dużej miski i zasyp solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 2 godziny.
  2. W tym czasie przygotuj zalewę, a także upewnij się, że słoiki są czyste, wyparzone i mają pasujące do siebie zakrętki. Przygotowując zalewę, do garnka wlej wodę wraz z octem. Płyny zasyp cukrem i ustaw na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszaj, by cukier mógł się całkowicie rozpuścić. Pozostaw ją do zagrzania, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na bok.
  3. Teraz czas na przygotowanie słoików. Do każdego z nich wsyp po łyżce rodzynek, obrane i lekko zgniecione ząbki czosnku, czarny pieprz, liście laurowe, a także koper. Zamarynowane solą ogórki odciśnij z nadmiaru wody i ciasno włóż w naczyniach.
  4. Tak przygotowane słoiki zalej przygotowaną zalewą, ogórki powinny być nią całkowicie zakryte. Na koniec mocno zakręci wieczka i ustaw słoiki w garnku, w którym dno wyłożone jest ścierkami. Zalej je wodą do 3/4 wysokości naczyń i pasteryzuj przez około 5 minut.
  5. Przyrządzone przetwory przechowuj w chłodnym i suchym miejscu. Ogórki są gotowe do spożycia już po kilku dniach.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.