-
Haps
-
Jak przygotować
- Ogórki papieskie z niecodziennym składnikiem. Dodaje się go do sernika, a warzywom podbija smak
Ogórki papieskie z niecodziennym składnikiem. Dodaje się go do sernika, a warzywom podbija smak
Co roku ogórki bardzo chętnie zamykane są w słoikach i zalewane aromatyczną zalewą. Każdy z nas ma w posiadaniu przepis, którego trzyma się za każdym razem. Jednak po poznaniu tego przepisu nie będzie problemu z jego zastąpieniem. Warzywa z tej receptury wychodzą odpowiednio chrupiące, a jeden dodatek sprawia, że są wyjątkowe i słodkie. Ten składnik dodaje się do sernika.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku
Przepis na zimowe ogórki jest prosty. Czyste warzywa wkłada się w oczyszczone słoiki, dodaje się kilka przypraw i zalewa wywarem, który nadaje im smaku. Zazwyczaj wkłada się do nich liście laurowe, ziele angielskie, koper, a dla tych, którzy wolą bardziej charakterystyczny smak, przypisane są płatki chili i czosnek. Ten przepis jednak różni się od tego klasycznego jednym szczegółem. Dodaje się w nim rodzynki, które nadają smaku oryginalności, a także które niecodziennie prezentują się w słoikach. Tak przygotowane warzywa będą chrupiące, a do tego łączą kwaśny smak z tym słodkim. Najważniejszą zasadą ich przygotowania jest to, aby do każdego słoika wrzucić taką samą ilość dodatków. Dzięki temu wszystkie będą smakować identycznie.
Przepis na ogórki papieskie
Składniki
- 4 kg ogórków gruntowych,
- 2 łyżki soli.
Składniki do każdego słoika
- łyżka rodzynek,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 ziaren czarnego pieprzu,
- 3 liście laurowe,
- baldach kopru włoskiego.
Składniki na zalewę
- 300 ml wody,
- 350 ml octu 10%,
- 800 g drobnego cukru.
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ogórków zacznij od dokładnego umycia warzyw. Gdy będą odpowiednio oczyszczone, przetnij je wzdłuż na ćwiartki. Mniejsze ogórki możesz przeciąć na pół. Tak pokrojone przełóż do dużej miski i zasyp solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 2 godziny.
- W tym czasie przygotuj zalewę, a także upewnij się, że słoiki są czyste, wyparzone i mają pasujące do siebie zakrętki. Przygotowując zalewę, do garnka wlej wodę wraz z octem. Płyny zasyp cukrem i ustaw na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszaj, by cukier mógł się całkowicie rozpuścić. Pozostaw ją do zagrzania, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na bok.
- Teraz czas na przygotowanie słoików. Do każdego z nich wsyp po łyżce rodzynek, obrane i lekko zgniecione ząbki czosnku, czarny pieprz, liście laurowe, a także koper. Zamarynowane solą ogórki odciśnij z nadmiaru wody i ciasno włóż w naczyniach.
- Tak przygotowane słoiki zalej przygotowaną zalewą, ogórki powinny być nią całkowicie zakryte. Na koniec mocno zakręci wieczka i ustaw słoiki w garnku, w którym dno wyłożone jest ścierkami. Zalej je wodą do 3/4 wysokości naczyń i pasteryzuj przez około 5 minut.
- Przyrządzone przetwory przechowuj w chłodnym i suchym miejscu. Ogórki są gotowe do spożycia już po kilku dniach.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl