Omijasz drożdżowe wypieki z obawy przed zakalcem? Zapomnij o uprzedzeniach, ten placek zawsze wychodzi

Drożdżowe ciasto wcale nie musi być trudne i uciążliwe do wykonania. Wystarczy sięgnąć po nasz sprawdzony przepis rodem z polskiej wsi! Opiera się na prostocie i swojskich składnikach - bez zbędnego kombinowania i eksperymentów. Nie obejdzie się jednak bez dodatków takich jak sezonowe owoce czy chrupiąca kruszonka.

Zapomnij o nieudolnych ciastach i oklapniętych zakalcach! Przepis na domowej roboty placek z sezonowymi owocami zawsze wychodzi i jest arcy prosty. A to wszystko tanim kosztem i minimum wysiłku! Efekt jest jednak prawdziwym kawałkiem nieba - pulchny, delikatnie wilgotny i pełen obłędnych aromatów. 

Drożdżowe ciasto nie musi być trudne. Te triki gwarantują szybki efekt

Nie ma nic lepszego od tradycyjnych łakoci, szczególnie tych z przepiśnika babci. Nie da się ukryć, że specjałem w wielu domach są drożdżowe buły, wyrośnięte baby i okazałe ciasta. Niestety często zdarza się, że zamiast poezji smaków wychodzi tzw. klapa i zamiast cukierniczego arcydzieła mamy zakalec. Wówczas nie warto się poddawać - jedynie próby doprowadzą nas do perfekcji. Jednak w zanadrzu mamy także przepis, z którym poradzi sobie nawet największy nowicjusz. Wystarczy działać krok po kroku i zadbać o dobrej jakości skłądniki - reszta dosłownie robi się sama! 

Tajemniczy przepis o którym mowa to oczywiście niezawodne ciasto drożdżowe z dodatkiem sezonowych owoców. Nie powinno nikomu sprawić trudności, ponieważ jest proste i ekspresowe w wykonaniu Cierpliwością należy się jedynie wykazać podczas czekania, aż nasz babciny placek ładnie wyrośnie! Ważnym szczegółem jest brak wyrabiania ciasta - zamiast tego łączymy składniki łyżką i gotowe. 

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Drożdżowy placek z sezonowymi owocami bez wyrabiania 

Składniki: 

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 200 g cukru,
  • 820 g mąki pszennej,
  • 5 dużych jaj,
  • 200 g oleju rzepakowego,
  • 500 g ulubionych owoców letnich np. jagód, malin, truskawek,
  • do podania: cukier puder lub ewentualnie składniki na kruszonkę. 

Sposób przygotowania:

  1. Na wstępie warto wspomnieć, że nabiał i jaja powinny wcześniej zostać wyciągnięte z lodówki. Wszystkie składniki muszą być temperatury pokojowej. 
  2. Do dużej misy przesiej starannie mąkę. Następnie dodaj rozmącone jaja, cukier i pokruszone drożdże. 
  3. Teraz kolej na wlanie oleju i podgrzanego (niegorącego) mleka. Misę ze wszystkimi składnikami przykryj ściereczką - na tym etapie nie trzeba mieszać składników. Całość powinna leżakować w ciepłym miejscy przez około 2,5 godziny. 
  4. Po tym czasie połącz ze sobą składniki - najepiej drewnianą łyżką, a następnie przenieś ciasto do przygotowanej formy. 
  5. Na wierzch ciasta wysyp przygotowane owoce. Warto delikatnie wcisnąć je do ciasta, wtedy będzie smaczne i wilgotne w środku. 
  6. Wskazówka - jeśli mamy ochotę na kruszonkę to teraz pora ją dodać na wierzch ciasta. Idealny przepis znajdziesz w naszym artykule: Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Cukiernicy mają sprawdzoną metodę i złote proporcje: jeden i dwa razy pół
  7. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika, po czym ustawiamy go na 180 st. C. Piecz drożdżowy placek około 40-45 minut. Po tym czasie pozostaw je do wystudzenia i posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.