Strzelczyk zrobił puszyste ciasto z sezonowymi owocami. Po nim nie zostanie nawet okruszek

Owoce sezonowe możemy wykorzystać na różne sposoby. Nie musimy koniecznie robić z nich przetworów, by cieszyć się ich smakiem. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak on wykorzystuje te smakołyki. Zrobił ciasto z ich dodatkiem, a smak jest po prostu obłędny. To najszybszy wypiek, jaki możesz zrobić.
Zobacz wideo Kiełbasa wiśniowa - wegetarian zapraszamy do stołu

Lato to czas, w którym możemy się cieszyć takimi owocami jak truskawki, porzeczki i maliny. W sklepach i na targach można je kupić na każdym kroku. Są jednak jeszcze inne owoce, które okazują się równie pyszne, lecz bardziej wymagające. Mowa tu o wiśniach, które przed wykorzystaniem trzeba wydrylować. Okazuje się, że ich przygotowanie jest warte zachodu, ponieważ można wykorzystać je w kuchni w świetny i smaczny sposób. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube pokazał, jak on wykorzystuje ten owoc. Przygotował wspaniałe ciasto. Jak mówi w filmie, przygotowanie jest banalnie proste i każdy sobie z nim poradzi. Wypiek wychodzi puszysty i obłędnie słodki. 

Przepis na ciasto z wiśniami Tomasza Strzelczyka

Składniki

  • 220 g mąki pszennej tortowej,
  • 100 g cukru,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 120 ml oleju,
  • 180 g jogurtu greckiego,
  • 70 g kaszy manny,
  • 300 g wiśni bez pestek (dobrze sprawdzą się te z zalewy),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka cukru brązowego do posypania,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski wbij jajka i delikatnie je roztrzep za pomocą trzepaczki. Następnie wsyp cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie i energicznie wymieszaj do połączenia i uzyskania jaśniejszej masy.
  2. Do powstałej masy wlej olej, wsyp kaszę, a także umieść w niej jogurt grecki. Składniki wymieszaj do całkowitego połączenia.
  3. Gdy ciasto zdobędzie jednolitą konsystencję wsyp do niego przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
  4. Jeśli używasz wiśni z zalewy to umieść je na sitku, by pozbyć się z nich nadmiaru płynu. Następnie posyp je mąką ziemniaczaną i zamieszaj. W ten sposób unikniemy zakalca.
  5. Do utworzonego ciasta wsyp 3/4 owoców i delikatnie wymieszaj.
  6. Blaszkę dokładnie wysmaruj masłem i przelej do niej masę. Wierzch wyrównaj za pomocą szpatułki. Górę obsyp pozostałą częścią wiśni, a także brązowym cukrem.
  7. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40-45 minut. Po tym czasie pozostaw do wystudzenia. Przed serwowaniem obsyp całość cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.