Owoce sezonowe możemy wykorzystać na różne sposoby. Nie musimy koniecznie robić z nich przetworów, by cieszyć się ich smakiem. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak on wykorzystuje te smakołyki. Zrobił ciasto z ich dodatkiem, a smak jest po prostu obłędny. To najszybszy wypiek, jaki możesz zrobić.
Fot. YouTube Tomasz Strzelczyk 'Błyskawiczne ciasto z wiśniami / Oddaszfartucha' / Instagram @oddaszfartucha
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Kiełbasa wiśniowa - wegetarian zapraszamy do stołu
Lato to czas, w którym możemy się cieszyć takimi owocami jak truskawki, porzeczki i maliny. W sklepach i na targach można je kupić na każdym kroku. Są jednak jeszcze inne owoce, które okazują się równie pyszne, lecz bardziej wymagające. Mowa tu o wiśniach, które przed wykorzystaniem trzeba wydrylować. Okazuje się, że ich przygotowanie jest warte zachodu, ponieważ można wykorzystać je w kuchni w świetny i smaczny sposób. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube pokazał, jak on wykorzystuje ten owoc. Przygotował wspaniałe ciasto. Jak mówi w filmie, przygotowanie jest banalnie proste i każdy sobie z nim poradzi. Wypiek wychodzi puszysty i obłędnie słodki.
REKLAMA
Przepis na ciasto z wiśniami Tomasza Strzelczyka
Składniki
220 g mąki pszennej tortowej,
100 g cukru,
10 g cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka,
120 ml oleju,
180 g jogurtu greckiego,
70 g kaszy manny,
300 g wiśni bez pestek (dobrze sprawdzą się te z zalewy),
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżka cukru brązowego do posypania,
cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
Do większej miski wbij jajka i delikatnie je roztrzep za pomocą trzepaczki. Następnie wsyp cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie i energicznie wymieszaj do połączenia i uzyskania jaśniejszej masy.
Do powstałej masy wlej olej, wsyp kaszę, a także umieść w niej jogurt grecki. Składniki wymieszaj do całkowitego połączenia.
Gdy ciasto zdobędzie jednolitą konsystencję wsyp do niego przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
Jeśli używasz wiśni z zalewy to umieść je na sitku, by pozbyć się z nich nadmiaru płynu. Następnie posyp je mąką ziemniaczaną i zamieszaj. W ten sposób unikniemy zakalca.
Do utworzonego ciasta wsyp 3/4 owoców i delikatnie wymieszaj.
Blaszkę dokładnie wysmaruj masłem i przelej do niej masę. Wierzch wyrównaj za pomocą szpatułki. Górę obsyp pozostałą częścią wiśni, a także brązowym cukrem.
Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40-45 minut. Po tym czasie pozostaw do wystudzenia. Przed serwowaniem obsyp całość cukrem pudrem.