Schabowe to przeszłość, teraz hitem są te kotlety. Tak soczyste i aromatyczne, że będziesz robić je codziennie

Jeśli na twoim stole królują tylko dwa rodzaje kotletów, to warto to zmienić. Gdy poznasz ten przepis, stare receptury pójdą w odstawkę. Tak soczystego i pełnego smaku mięsa jeszcze nie jadłeś, a jego przygotowanie nie potrwa dłużej niż 10 minut. Te kotlety idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad, a gdy zrobisz je raz, szybko je pokochasz.
Zobacz wideo Łupki-chrupki z dipem miodowo-musztardowym

Kotlety gyros to ciekawy i kolorowy przepis na obiad. Świetnie sprawdzi się jako alternatywa klasycznych schabowych, które w wielu domach robione są bardzo często. By mięso wyszło odpowiednio aromatyczne, wykorzystaj do niego kilka specjalnych przypraw. To między innymi majeranek, gałka muszkatołowa, słodka i ostra papryka, a także kolendra. Wszystko to dopełnione jest smakiem warzyw takich jak papryka, ogórki konserwowe, a także kukurydza. Nie można również zapomnieć o żółtym serze. To on scala wszystkie składniki. 

Przepis na kotlety gyros

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka,
  • biała cebula,
  • 3 papryki w różnych kolorach,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • mała puszka kukurydzy,
  • garść natki pietruszki,
  • jajko,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • kawałek żółtego sera
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka gorczycy, 
  • łyżeczka kolendry, 
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Papryki dokładnie przemyj, podziel na mniejsze kawałki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ogórki wyjmij z zalewy, cebulę obierz, oba warzywa posiekaj w mniejsze kawałki.
  2. Filety z kurczaka przekrój wzdłuż tworząc cieńsze kawałki. Każdy z nich rozbij za pomocą tłuczka na kotlety. Każdy kawałek mięsa posyp obfitą ilością soli i pieprzu, obtocz je również w mące.
  3. Na patelni rozgrzej olej.  Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim kawałki kurczaka. Smaż go z każdej strony przez kilka minut. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Do miski wsyp pokrojone papryki, cebulę oraz ogórki. Do warzyw wsyp wszystkie podane w przepisie przyprawy, a także 3 łyżki oleju. Dokładnie zamieszaj do połączenia składników.
  5. Taką mieszanką wysmaruj każdy kawałek mięsa. Przygotowanego kurczaka włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij danie i obsyp je porządną ilością startego żółtego sera. Ponownie wstaw do piekarnika na około 5 minut.
  6. Mięso podawaj z ziemniakami lub ryżem. Nie zapomnij także o sałatce lub mizerii. Smacznego! 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: