Jeśli na twoim stole królują tylko dwa rodzaje kotletów, to warto to zmienić. Gdy poznasz ten przepis, stare receptury pójdą w odstawkę. Tak soczystego i pełnego smaku mięsa jeszcze nie jadłeś, a jego przygotowanie nie potrwa dłużej niż 10 minut. Te kotlety idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad, a gdy zrobisz je raz, szybko je pokochasz.
Fot. Shutterstock, Anastasia_Panait
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Łupki-chrupki z dipem miodowo-musztardowym
Kotlety gyros to ciekawy i kolorowy przepis na obiad. Świetnie sprawdzi się jako alternatywa klasycznych schabowych, które w wielu domach robione są bardzo często. By mięso wyszło odpowiednio aromatyczne, wykorzystaj do niego kilka specjalnych przypraw. To między innymi majeranek, gałka muszkatołowa, słodka i ostra papryka, a także kolendra. Wszystko to dopełnione jest smakiem warzyw takich jak papryka, ogórki konserwowe, a także kukurydza. Nie można również zapomnieć o żółtym serze. To on scala wszystkie składniki.
REKLAMA
Przepis na kotlety gyros
Składniki:
600 g piersi z kurczaka,
biała cebula,
3 papryki w różnych kolorach,
6 ogórków konserwowych,
mała puszka kukurydzy,
garść natki pietruszki,
jajko,
pół szklanki mąki pszennej,
kawałek żółtego sera
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
łyżeczka gorczycy,
łyżeczka kolendry,
łyżeczka majeranku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Papryki dokładnie przemyj, podziel na mniejsze kawałki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ogórki wyjmij z zalewy, cebulę obierz, oba warzywa posiekaj w mniejsze kawałki.
Filety z kurczaka przekrój wzdłuż tworząc cieńsze kawałki. Każdy z nich rozbij za pomocą tłuczka na kotlety. Każdy kawałek mięsa posyp obfitą ilością soli i pieprzu, obtocz je również w mące.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim kawałki kurczaka. Smaż go z każdej strony przez kilka minut. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
Do miski wsyp pokrojone papryki, cebulę oraz ogórki. Do warzyw wsyp wszystkie podane w przepisie przyprawy, a także 3 łyżki oleju. Dokładnie zamieszaj do połączenia składników.
Taką mieszanką wysmaruj każdy kawałek mięsa. Przygotowanego kurczaka włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij danie i obsyp je porządną ilością startego żółtego sera. Ponownie wstaw do piekarnika na około 5 minut.
Mięso podawaj z ziemniakami lub ryżem. Nie zapomnij także o sałatce lub mizerii. Smacznego!