Zimą podziękujesz za jego zrobienie. Prosty w przygotowaniu, a smak miażdży popularny ketchup

Czas przygotowywania przetworów trwa już od jakiegoś czasu. Zamykamy w słoikach ogórki, cukinie, a także owoce, które zimą wyciągniemy, by wysmarować nimi kanapki lub osłodzić herbatę. Nikt jednak nie myśli o tym, by zrobić sosy, które również przydadzą się w chłodniejsze dni. Naszą propozycją jest zrobienie go z tego warzywa. To połączenie słodkości i ostrości.
Zobacz wideo Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

Papryka świetnie sprawdza się jako baza pod dania, a także jako dodatek do innych potraw. Możemy ją dodać do leczo, zapiekanek, a także możemy w niej zamknąć mięso i ryż i zapiec w towarzystwie żółtego sera. Nieważne jak zostanie ona przyrządzona, zawsze smakuje wyśmienicie. Aby cieszyć się jej smakiem nawet w jesienne i zimowe wieczory, proponujemy zrobić z niej aromatyczny sos. Oprócz papryki można w nim wyczuć pomidory, jabłka, a także czosnek i płatki chili. Tak przyrządzony sos świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla ketchupu. Można nim wysmarować kanapki, lub maczać w nim kawałki warzyw, lub mięsa. Zamknięty w słoiku będzie świeży przez bardzo długi czas. 

Przepis na sos paprykowo-pomidorowy na zimę

Składniki

  • 3,5 kg pomidorów,
  • 3,5 kg papryki czerwonej,
  • pół kilo ulubionych jabłek,
  • pół kilo cebuli,
  • 2 główki czosnku,
  • łyżeczka płatków chili,
  • 2 łyżki soli,
  • łyżka pieprzu,
  • 4 łyżki drobnego cukru,
  • pół szklanki octu 10%,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się pomidorami. Dokładnie je przemyj, usuń łodygi, następnie natnij je. Tak przygotowane umieść w dużej misce lub garnku i zalej gorącą wodą. Dzięki temu ich skórka dużo łatwiej od nich odejdzie.
  2. Zalane pomidory pozostaw pod przykryciem na około 10 minut. Po tym czasie ostrożnie i delikatnie obierz je ze skórki. Gdy pomidory będą chłodniejsze, wytnij z nich gniazda nasienne, pokrój w kostkę i umieść w misce.
  3. Teraz zajmij się innymi warzywami. Cebulę obierz ze skórki i pokrój ją na drobną kostkę. Papryki pokrój na mniejsze kawałki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na drobno na tarce. Jabłka obierz i potnij w małą kostkę.
  4. Na dno dużego garnka wlej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż do lekkiego zarumienienia. Następnie wrzuć jabłka, paprykę i pomidory. Zamieszaj, przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Trzymaj je na nim przez następne 2 godziny, co jakiś czas wymieszaj.
  5. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, dodaj czosnek i wszystkie podane w przepisie przyprawy. Wlej także ocet i oliwę z oliwek. Pozostaw na ogniu przez następne 45 minut.
  6. Gdy ten czas minie zmiksuj całość za pomocą blendera na gładką całość. Teraz możesz przelać wszystko do czystych i wyparzonych słoików. Na koniec szczelnie je zakręć i ustaw na blaszce.
  7. Blaszkę włóż do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę 130°C. W ten sposób pasteryzuj słoiki przez około 45 minut. Po upływie tego czasu pozostaw je do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: