Nie uwierzysz, co Okrasa dodaje do placków z cukinii. Dzięki niemu tradycyjny przepis nabrał nowego smaku

Placki z cukinii to popularny letni przysmak. Sezon na cukinię w pełni, więc każdy w taki sposób chce ją wykorzystać. Karol Okrasa zdradził, jak on robi to danie. Niektórzy złapią się za głowę, bo jego przepis jest inny niż wszystkie.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Karol Okrasa znany jest z udoskonalania przepisów na popularne i tradycyjne potrawy. Gdy tylko nadarza się okazja, kucharz pokazuje nowe, równie smaczne sposoby, jak je przygotować. Placki z cukinii były kolejnym daniem, które przerobił. By były jeszcze smaczniejsze, dodał do nich kaszę gryczaną - jednak to nie wszystko. Oprócz niej nie zabrakło także kwaśnej śmietany i ziaren kminu. Takie połączenie sprawiło, że zwykłe placki zyskały oryginalny smak.

Przepis na placki z cukinii Karola Okrasy

Składniki:

  • duża cukinia,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka ziaren kminku,
  • garść natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną umieść w rondelku wypełnionym osoloną wodą. Gotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie odcedź, pozostaw do ostudzenia i przesyp do większej miski.
  2. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Wrzuć do kaszy i delikatnie zamieszaj. Do takiej mieszanki dodaj również jajka, wsyp także posiekaną natkę pietruszki.
  3. Cukinię przemyj, przekrój na pół i pozbądź się z niej gniazda nasiennego. Pozostaw jedynie skórę i twardy miąższ. Tak przygotowane warzywo zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do reszty składników.
  4. Całość zamieszaj i dodaj do niej kwaśną śmietanę, sól, pieprz, utarty w moździerzu kminek, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrób do połączenia składników.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, formuj na nim zgrabne placki. Smaż je z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. Wysmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: