Dodaj do młodej kapusty ten jeden składnik, a będzie miała wyśmienity smak. Idealny pomysł na obiad

Duszona młoda kapusta to jedno dań, które często pojawia się na polskich stołach latem. Jak ją przyrządzić, aby miała doskonały smak? Można ją połączyć z ziołami i jednym specjalnym składnikiem, który doda jej słodyczy.

Przedstawiamy prosty przepis na młodą kapustę. Można ją przyrządzić z zaledwie kilku składników. Niezbędne będą czosnek, cebula, koperek i... suszone śliwki. To one sprawią, że kapusta nabierze głębokiego, lekko słodkiego smaku. Należy je jednak dodać w odpowiednim momencie gotowania. 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na młodą kapustę. Jeden dodatek sprawi, że będzie miała wyjątkowy smak

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • dwie łyżki oleju roślinnego,
  • biała cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • garść suszonych śliwek,
  • pęczek koperku,
  • pół litra bulionu,
  • sól i pieprz do smaku.

Młoda kapusta świetnie komponuje się z różnymi potrawami

Przygotowanie:

  1. Usuń z kapusty wierzchnie liście, oczyść ją i poszatkuj. Obierz z łupin cebulę i ząbki czosnku. Pokrój je w drobną kostkę. 
  2. Wypłucz pęczek koperku i posiekaj.
  3. Rozgrzej dwie łyżki oleju roślinnego w garnku i dodaj do niego pokrojoną cebulę z czosnkiem. Mieszaj je co chwilę, aby się nie przypaliły. Cebula powinna się zeszklić.
  4. Następnie dodaj do garnka poszatkowaną kapustę. Zalej całość bulionem, wymieszaj dokładnie całość, przykryj garnek i duś całość przez około dwadzieścia minut. Kapusta powinna zmięknąć.
  5. Pod koniec gotowania dodaj do kapusty kilka suszonych śliwek i dopraw potrawę solą i pieprzem. Ostatni krok to dodanie do garnka posiekanego wcześniej koperku. Smacznego!

Młodą kapustę można podawać jako dodatek do różnych dań mięsnych. Jej smak będzie pasował idealnie również z kopytkami, gotowanymi ziemniakami i marchewką. Zamiast suszonych śliwek do kapusty można dodać odrobinę płynnego miodu. W zależności od preferencji danie można doprawić też suszoną ostrą papryką albo sosem tabasco. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.