Co zrobić z cukinii? Z warzyw wyczarujesz obłędny ketchup, przy nim te sklepowe mogą się schować

Sos pomidorowy zna niemal każdy - dodajemy go do makaronu, pizzy i zapiekanek. Klasykę warto jednak podmienić, szczególnie gdy w domu mamy zapas sezonowych warzyw! Ketchup z cukinii jest wyborny i z pewnością rozpieści kubki smakowe całej rodziny! To nie żadna magia, wystarczy dodać kilka produktów i gotowe!

Cukinia to wyborne warzywo na które właśnie mamy sezon! Co za tym idzie, targi i stoły w warzywniakach niemal uginają się od jej ciężaru, jest tania, łatwo dostępna, no i ten smak... Poza przepysznymi zapiekankami, makaronami i wypiekami z jej udziałem, warto postawić także na przetwory - szczególnie poleca się cukiniowy ketchup! Idealny na kanapkę i nie tylko. 

Cukinia zalega w lodówce? Postaw na aromatyczny ketchup z cukinii

Teza: jak ketchup to tylko z pomidorów do niedawna wydawała się stuprocentową racją, teraz jednak w grę wchodzi zupełnie inne warzywo, które jest równie smaczną bazą o perfekcyjnej konsystencji i aromacie. Mowa tu oczywiście o cukinii, a jak doskonale wiadomo, sierpień to sezon na to warzywo. Tak przygotowany sos nie tylko pasuje do kanapek, grzanek i zapiekanek, ale też dań z grilla i rozmaitych mięs. Cukiniowy ketchup można przygotować w dużej ilości, szczelnie zamknąć w słoikach i zapasteryzować na zimę - wówczas zasilimy domową spiżarnię nie lada rarytasem, który będzie zawsze pod ręką.

Przygotowanie domowego ketchupu z cukinii nie wymaga wiele czasu i szczególnych umiejętności. Wystarczy zapas warzyw, kilka dodatków no i oczywiście chęci! Później praca pójdzie jak z płatka. Cukinię ścieramy na tarce lub kroimy na mniejsze kawałki, odkładamy na kilka godzin w anturażu cebuli i cukru. Po tym czasie całość dusimy z koncentratem, kapką octu i dowolnymi przyprawami - tu warto dodać nieco ostrości np. odrobiną płatków chilli. I to już wszystko, później przekładamy ketchup do słoików i całość pasteryzujemy. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Przepis na ketchup z cukinii - idealny zamiennik pomidorowej klasyki 

Składniki: 

  • 1,5 kg cukinii,
  • 500 g cebuli,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 2 łyżeczki bazylii, 
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • płaska łyżeczka papryki ostrej lub płatków chilli,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki octu 10 proc.,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od obrania cukinii ze skórki. Warzywo pokrój na małe kawałki, cebulę poszatkuj. 
  2. Warzywa przełóż do dużego garnka i zasyp około 20 g soli. Składniki odstaw na kilka godzin leżakowania, a najlepiej na całą noc. 
  3. Po tym czasie gotuj warzywa 20 minut. 
  4. Później dodaj do garnka cukier i ocet - gotuj kolejne 10 minut. 
  5. Na koniec pora na przyprawy. Wsyp do warzyw bazylię, paprykę, ewentualnie chilli i czosnek. Kolejno dodaj też koncentrat pomidorowy. 
  6. Sos duś jeszcze przez 10 minut. Całość zblenduj na gładką masę i przełóż do czystych, sparzonych słoików. 
  7. Słoiki dokładnie zakręć, odwróć do góry nogami i w ten sposób ostudź. Dodatkowo można je zawekować. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA