Cukinia to wyborne warzywo na które właśnie mamy sezon! Co za tym idzie, targi i stoły w warzywniakach niemal uginają się od jej ciężaru, jest tania, łatwo dostępna, no i ten smak... Poza przepysznymi zapiekankami, makaronami i wypiekami z jej udziałem, warto postawić także na przetwory - szczególnie poleca się cukiniowy ketchup! Idealny na kanapkę i nie tylko.
Teza: jak ketchup to tylko z pomidorów do niedawna wydawała się stuprocentową racją, teraz jednak w grę wchodzi zupełnie inne warzywo, które jest równie smaczną bazą o perfekcyjnej konsystencji i aromacie. Mowa tu oczywiście o cukinii, a jak doskonale wiadomo, sierpień to sezon na to warzywo. Tak przygotowany sos nie tylko pasuje do kanapek, grzanek i zapiekanek, ale też dań z grilla i rozmaitych mięs. Cukiniowy ketchup można przygotować w dużej ilości, szczelnie zamknąć w słoikach i zapasteryzować na zimę - wówczas zasilimy domową spiżarnię nie lada rarytasem, który będzie zawsze pod ręką.
Przygotowanie domowego ketchupu z cukinii nie wymaga wiele czasu i szczególnych umiejętności. Wystarczy zapas warzyw, kilka dodatków no i oczywiście chęci! Później praca pójdzie jak z płatka. Cukinię ścieramy na tarce lub kroimy na mniejsze kawałki, odkładamy na kilka godzin w anturażu cebuli i cukru. Po tym czasie całość dusimy z koncentratem, kapką octu i dowolnymi przyprawami - tu warto dodać nieco ostrości np. odrobiną płatków chilli. I to już wszystko, później przekładamy ketchup do słoików i całość pasteryzujemy.
Składniki:
Sposób przygotowania: