O tej porze roku stragany, warzywniaki i sklepowe pułki są wyjątkowo kuszące i kolorowe. Wśród sezonowych warzyw i owoców można znaleźć także kurki, które właśnie teraz mają swoje przysłowiowe pięć minut w menu. Zamiast setny raz robić z nich zupę, sos czy serwować je z makaronem, postaw na wytrawne drożdżówki! Brzmi nieprawdopodobnie, ale takie bułeczki to prawdziwa poezja smaków, idealna na lunch czy szybką przekąskę.
Wytrawne drożdżówki z kurkowym nadzieniem to absolutny hit tego lata
Niemal każdy zna kultowy smak drożdżówki z budyniem, słodkim serem, śliwkami czy truskawkami i kruszonką. Popularną słodycz można znaleźć w niemal każdej piekarni, a latem możemy dodatkowo liczyć na różne wariacje np. z jagodami czy malinami. Co, jednak gdyby zamiast owoców i dżemów, drożdżowe ciasto nadziać słonymi dodatki? Odpowiedź jest prosta - wówczas nasze kubki smakowe zwariują z ekscytacji wyjątkowym smakiem i niebywałym połączeniem! Szczególnie gdy postawimy na grzyby.
Wytrawne drożdżówki to nie lada gratka dla fanów serów, warzyw czy wędlin połączonych z puszystym ciastem. Niektóre połączenia można by nazwać zatem mini pizzą czy focaccią jednak nasza receptura jest iście polska i jak najbardziej przypomina kultowe drożdżowe buły, tylko że bez słodkiego akcentu. Te hojnie nadziane kurkami podbiją kubki smakowe nawet najbardziej wymagających. Sekretem jest jednak wyrośnięte, pulchne ciasto i odpowiednie dodatki do naszego farszu z dorodnych, leśnych przysmaków.
Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Przepis na wytrawne drożdżówki z kurkami i serem
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej typ 500,
- 20 g drożdży,
- łyżeczka czubricy czerwonej,
- pół łyżeczki przyprawy greckiej,
- 2 łyżki oliwy,
- 3/4 szklanki wody letniej,
- sól,
- jajko do posmarowania.
Farsz z kurek:
- 200-250 g kurek,
- cebula czerwona,
- 1/2 krążka sera camembert,
- garść natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zaczynu. Do miski przełóż drożdże, dodaj 1/4 szklanki wody i odrobinę mąki - tak by zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Na koniec wsyp odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Gdy nasz zaczyn ładnie podrośnie, dodaj go do miski z wcześniej przesianą mąką. Wlej resztę wody, czubrycę, mieszankę grecką i sól. Ciasto energicznie wyrabiaj, aż nie będzie kleiło się do rąk. Na koniec cienką strużką wlej olej i ponownie zagniataj.
- Tak przygotowane ciasto ponownie przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 30-40 minutach wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę lub blat. Ponownie zagnieć i podziel na kilka mniejszych części o podobnej wadze. Z każdej porcji formuj ładną drożdżówkę - jej zagłębienie można zrobić przy pomocy szklanki. Buły ponownie odstaw, przykryte do wyrośnięcia.
- Teraz pora na farsz. Oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki podsmaż z cebulą na oliwie i odrobinie masła. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Posyp grzyby drobno posiekaną natką.
- Przygotowane drożdżówki można już wypełniać grzybami. Poza kurkami na każdej bułce połóż też kawałki pomidorków i sera camembert.
- Tak przygotowane wytrawne drożdżówki przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temp 190 stopni przez 25 minut, aż się zarumienią. Po tym czasie wystarczy i ostudzić i gotowe!