Wykorzystaj je, póki jest sezon. To najprostsze ciasto, które znika ze stołu w 5 minut

Kto nie lubi słodkich wypieków? Mało jest takich osób. Właśnie dlatego proponujemy ten oto przepis na ciasto, o który każdy będzie pytać. Kruchy spód wypełniony przesłodkimi owocami to coś, o czym marzy każdy miłośnik ciast. Znika szybciej niż niejeden najlepszy obiad.
Zobacz wideo Kryzysowa tarta jabłkowa - szybkie, ale efektowne ciasto

Za słodkimi ciastami szaleje wiele osób. Część z nas kupuje je w sklepach i w cukierniach, a inni wykonują je w domu. Niezależnie od tego, czy robimy je sami, czy nie, uwielbiamy ich aromat i smak. Jak wiemy, lato jest idealnym czasem na wypiekanie słodkości. Bogate jest w owoce, które dopełniają swoim smakiem słodkie wypieki. Przykładem wyśmienitego ciasta, które warto zrobić w tym sezonie, jest tarta z jagodami. Po wypieczeniu od razu rozpływa się w ustach. Lepiej zrobić od razu dwie blachy, bo jedna zniknie w mgnieniu oka.

Przepis na tartę z jagodami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 400 g jagód,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • 4 łyżki masła,
  • pół szklanki zmielonych migdałów.

Składniki dodatkowe:

  • 1 żółtko,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masło pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do składników, dosyp także sól i cukier. Całość dokładnie wyrób za pomocą dłoni. Dzięki temu masło się lekko rozpuści, a produkty połączą.
  2. Do tak przygotowanej masy wbij jajko i zmiksuj ciasto. Następnie uformuj z niego kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Umieść ją w lodówce na około 1 godzinę.
  3. Po upływie tego czasu rozwiń ciasto z folii i podziel na dwie nierówne części. Jedna z nich powinna być znacznie większa od drugiej. Większą część rozwałkuj na kształt przygotowanej blaszki, mniejszą umieść w zamrażarce. Tak przygotowane przełóż do formy i wylep spód oraz boki. Na koniec podziurkuj je za pomocą widelca i ponownie wstaw do lodówki.
  4. Teraz czas na przyrządzenie nadzienia. Owoce dokładnie oczyść, przemyj i umieść w misce wraz ze zmielonymi migdałami, cukrem, mąką i roztopionym, ale przestudzonym masłem. Dokładnie wymieszaj i wyłóż nim przygotowany spód. Wierzch posyp brązowym cukrem, a także mniejszą częścią ciasta, którą starłeś na tarce. Na koniec wysmaruj całość roztrzepanym żółtkiem.
  5. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 1 godzinę. Góra powinna się zarumienić. Po wyjęciu posyp wypiek cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: