Znamy patent na zawsze soczyste i miękkie schabowe. Potrzebujesz worka i trochę warzyw

Schabowe to ulubione kotlety Polaków. Nic dziwnego, ponieważ łączą w sobie wiele pysznych smaków. Jednak poznaliśmy sposób na to, by były jeszcze smaczniejsze. Ta metoda całkowicie odmieni ich przygotowywanie.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Mięso schabowe podawane z tego przepisu zawsze wychodzi i każdy chwali jego smak. To bez dwóch zdań zasługa metody, która została wykorzystana do jego wykonania. Jej sekretem jest użycie rękawa do pieczenia, a także umieszczenie w nim nie tylko plastrów schabu, lecz także warzyw, przypraw i innych aromatycznych dodatków. Tak wypieczone mięso okazuje się bardziej soczyste niż to, które przygotowujemy na patelni. Nie tylko jest smaczniejsze, lecz także łatwiejsze w przygotowaniu. Nie musimy brudzić rąk obtaczaniu schabu w panierce, a także odchodzi nam smażenie, które również wymaga od nas czasu. Te kotlety schabowe wkłada się do rękawa, a całą resztą zajmuje się piekarnik.

Przepis na kotlety schabowe z worka

Potrzebujesz:

  • 6 plastrów schabu,
  • 7 dużych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • rękaw do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wlej miód, sos sojowy, a także olej. Tak powstałą mieszanką dokładnie natrzyj każdy kawałek mięsa.
  2. W osobnej miseczce połącz z majeranek, bazylię, obie papryki, sól i pieprz.
  3. Cebulę i czosnek obierz z łupin i pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę możesz posiekać w piórka, czosnek w plastry. Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na ćwiartki.
  4. Do rękawa przełóż wszystkie kawałki mięsa. Ułóż w nim również czosnek, cebulę i ziemniaki. Całość posyp przygotowaną mieszanką zrobioną z przypraw. Rękaw dokładnie zamknij i potrząśnij nim, by wszystkie składniki zostały obtoczone w przyprawach.
  5. Rękaw ułóż w na blaszce lub w naczyniu. Wstaw go do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij mięso z urządzenia i ostrożnie przełóż je na talerze. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.