Nie ma lepszej zupy na obiad. Będziesz do niej wracać przy każdej okazji. Główny składnik jest pyszny

Zupy nie kojarzą się nam z obiadem, który pasuje do lata. Zazwyczaj o tej porze roku chętniej robimy potrawy, które nie są tak bardzo rozgrzewające. Jednak ta zupa genialnie sprawdzi się jako kolacja na chłodniejsze letnie wieczory. To, co w sobie skrywa, jest równie zaskakujące, co pyszne.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Po szczypiorek bardzo chętnie sięgamy, gdy robimy kanapki lub sałatki. Mało kto wyobraża sobie zrobienie z niego dania głównego. Jednak ten przepis pokazuje, że popularne zioło idealnie sprawdza się jako baza do obiadu. Zupa szczypiorkowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a czas jej gotowania to zaledwie 25 minut. Ta receptura zachwyci smakiem, a także sposobem podania. Jej skład jest tak prosty, że wszystkie składniki z pewnością masz już w swojej kuchni. Aby danie nabrało innego aromatu, możesz do niego dodać ulubione kawałki mięsa. Dobrze sprawdzi się pierś z kurczaka lub podsmażony boczek. Zupa prezentuje się jeszcze lepiej, gdy podasz ją z ugotowanymi jajkami i świeżym pieczywem

Przepis na zupę szczypiorkową z jajkiem

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • pół szklanki śmietany 12 proc.,
  • puszka kukurydzy,
  • 2 duże marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • kawałek selera,
  • średnia cebula,
  • 3 pęczki szczypiorku,
  • łyżka oleju,
  • 5 jajek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka umieść w rondelku z wodą i ustaw je na średnim ogniu. Gotuj je przez około 10 minut do momentu ugotowania na twardo. Po tym czasie odstaw je do przestudzenia, obierz i pokrój w ćwiartki.
  2. Kukurydzę odsącz z zalewy, cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchew i ziemniaki obierz i posiekaj na mniejsze kawałki, to samo zrób z selerem. Szczypiorek przemyj, osusz i pokrój na drobne kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły umieść na nim cebulę. Podsmażaj ją do momentu zarumienienia. Następnie dodaj marchew i ziemniaki, a także kukurydzę i szczypiorek. Smaż przez około 4 minuty, cały czas mieszając.
  4. Do garnka wlej bulion i ustaw go na ogniu. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wrzuć wszystkie podsmażone składniki. Dodaj także seler i obsyp wszystko solą i pieprzem.
  5. Gdy warzywa staną się miękkie, odlej chochlę wywaru do miseczki. Połącz go z kwaśną śmietaną i stopniowo wlewaj do zupy, cały czas mieszając.
  6. Tak przygotowaną zupę podawaj ze świeżym pieczywem i ugotowanymi jajkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA