Są lepsze od placków ziemniaczanych, a różnicą się jednym składnikiem. Robię je co 2 dni

Przy tych plackach każde inne wypadają blado. Gdy zrobisz je chociaż raz, nie pomyślisz, aby wrócić do ziemniaczanych. By wyszły tak, jak je opisujemy, wystarczy wymienić jeden produkt. Niby mała zmiana, a zmienia tak wiele.
Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Placki są popularnym wyborem gdy zastanawiamy się co wykonać na obiad. Najpopularniejsze są te ziemniaczane, ale robi się je także z cukinii, buraków, czy cebuli. My jednak poszliśmy o krok dalej i wykorzystaliśmy jeszcze inne warzywo. W naszym przepisie zamiast ziemniaków znajdziesz marchew.  Wysmażone placki będą miały intensywnie pomarańczowy kolor, a dzięki słodkości, którą ma w sobie to warzywo, będą bardziej charakterystyczne. Do przygotowanej masy marchewkowej możesz dodać starty żółty ser. Gdy się roztopi, będzie spoiwem całego dania. Do masy możesz również dodać cukinię, albo ziemniaki. Warzywa można łączyć według swoich upodobań. Tak  przygotowana potrawa może być podawana z klasyczną kwaśną śmietaną, sosem koperkowym lub czosnkowym.

Przepis na placki marchewkowe

Składniki

  • 400 g marchwi,
  • 2 małe cebule,
  • 2,5 łyżki mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Marchewki obierz, dokładnie przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obierz z łupin i również zetrzyj na tarce.
  2. Starte warzywa umieść w jednej misce odcedź i dodaj do nich przesianą przez sitko mąkę, wbij jajka, a także wsyp sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, za pomocą łyżki formuj na nim cienkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  4. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  5. Podawaj z dodatkiem sosu koperkowego, kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: