Powidła śliwkowe bez cukru? Owocowe przetwory mogą być o wiele zdrowsze i równie znakomite

Nie ma nic lepszego niż sezonowe dobra zamknięte w słoikach na zimę. Przepis na powidła śliwkowe bez grama cukru to wyborny smak bez konserwantów i dodatków. Tak przygotowane rarytasy świetnie zastąpią sklepowe produkty, na dodatek są o niebo lepsze pod każdym względem!

Domowej roboty przetwory to nie tylko prawdziwa duma, ale i sprytny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw. Dzisiaj polecamy powidła śliwkowe, które nie tylko wzbogacą babcine wypieki, ale i świetnie smakują z chałką czy pajdą chleba. O dziwo nie potrzebujesz do nich ani grama cukru. Przyda się za to cierpliwość i dużo słoików! 

Powidła śliwkowe to nie żarty a zdrowsza alternatywa klasyka

Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć słodkich akcentów. Poza dżemami, sokami czy nalewkami warto przygotować także nieco bardziej oryginalny przepis. Powidła ze śliwek to prawdziwy rarytas i ciekawy dodatek do śniadań i deserów. Jak się okazuje, wystarczą jedynie dorodne i dojrzałe owoce - cukier jest w tym przypadku zbędny! 

Co prawda śliwki to iście jesienne owoce, jednak już teraz warto zapoznać się z przepisem na przetwory, w których fioletowe smakołyki grają pierwsze skrzypce. Tradycyjnie, na powidła używa się węgierek prażonych w kotłach przez wiele dni aż do uzyskania ciemnego, nawet brązowego koloru. Nasz domowy przepis jest nieco krótszy, jednak też wymaga odrobiny poświęcenia i cierpliwości. Dzięki tej metodzie przygotujemy wyborne zapasy na zimę, które przydadzą się do przekładania babcinych placków, ciast, a także śniadań i wszelakich deserów. Nie ma co zatem się ociągać, pora zakasać rękawy i szykować słoiki! 

Zobacz wideo Ciasto sypane ze śliwkami. Jesienny pyszny deser

Przepis na obłędne powidła śliwkowe 

Lista składników jest krótka, czytelna i nie będzie kosztować majątku. Do powideł potrzebujemy jedynie dwóch kilogramów śliwek węgierek. Jak już wspominaliśmy, cukier jest tu zbędny, bo owoce same w sobie mają wyborny smak. Obejdzie się też bez żel fixów, konserwantów i innych niepotrzebnych dodatków. Tu króluje prostota i naturalne aromaty!

Jak przygotować powidła - instrukcja w kilku krokach:

  1. Zacznij od umycia śliwek. Następnie każdą węgierkę starannie natnij i usuń z wnętrza pestkę. 
  2. Tak przygotowane owoce przełóż do dużego garnka lub głębokiej patelni. 
  3. Owoce smaż bez przykrycia przez około dwie godziny - warto pamiętać, by śliwki węgierki często mieszać, w ten sposób unikniemy przypaleń, które mogłyby zepsuć smak naszych powideł. 
  4. Pamiętaj, by owoce dusiły się na małym lub średnim ogniu - tutaj głównie czas zadziała na naszą korzyść.
  5. Gdy owoce się pięknie rozpadną i zamienią w powidła, należy je obudzić. 
  6. Później tylko wystarczy przełożyć powidła do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. 
  7. Na koniec pasteryzacja w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku i gotowe! 
Więcej o: