Jesień powoli puka do drzwi, więc czas się przygotować. Zrób to, piekąc szarlotkę z owocowym twistem. Zamiast jabłek użyj śliwek

Śliwki to samo zdrowie, a na dodatek pasują idealnie do wszelkiego rodzaju deserów. Drożdżówki owocowe, fit desery i domowe ciasta, do wszystkich wariantów śliwka pasuje jak ulał. Tym razem warto przyjrzeć się kulinarnej wariacji. Zamiast jabłek, do błyskawicznej szarlotki użyj świeżych śliwek. Efekt pozytywnie zaskoczy nie tylko ciebie, ale także innych gości.

Domowe ciasta to najlepszy przysmak pod słońcem. Nic nie smakuje tak wybornie, jak świeżo wyjęte z pieca wypieki. Szarlotka ze śliwką swoją kompozycją aromatów powali na kolana każdego łasucha. Na dodatek będzie świetnym urozmaiceniem do popołudniowej kawy, zamiast tradycyjnej szarlotki z jabłkami. Wystarczy, że raz przygotujesz ten przepis, a już nigdy nie przestaniesz się nim zachwycać. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 3 szklanki mąki krupczatki,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki gęstej śmietany 18 proc.,
  • 100 g margaryny,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki rumu,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotuj szarlotkę bez jabłek. Śliwki sprawdzą się równie dobrze

Przygotowanie słodkiego deseru należy zacząć od wyrobienia ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia, jedno opakowanie cukru wanilinowego, a następnie dodajemy jajko, posiekaną w drobną kostkę margarynę prosto z lodówki i śmietanę. Całość ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki.

W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem śliwek. Owoce myjemy w zimnej wodzie, a następnie usuwamy z nich pestki. Przekrojone na pół, wydrążone śliwki przesypujemy do garnka, zasypujemy cukrem, pozostałym cukrem wanilinowym, oraz rumem. Całość gotujemy na małym ogniu stale mieszając. Śliwki nie powinny się rozgotować całkowicie, ważne jednak by zmiękły i puściły sok, który połączy się z pozostałymi składnikami. W osobnej szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody. Przygotowaną zawiesinę wlewamy do śliwkowego przetworu i zagotowujemy, aż masa zgęstnieje. 

Tortownice wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy odrobiną margaryny. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy i wykładamy dno formy. Pamiętajmy o wyłożeniu ciasta także na brzegi tortownicy. Na wierzch przekładamy masę śliwkową, a na samej górze układamy drugą połowę ciasta. Jeśli jest wystarczająco twarde, można zetrzeć je na tarce, dzięki czemu utworzy się estetyczna kruszonka. Śliwkową szarlotkę pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w trybie grzania góra dół. Po wyjęciu i ostudzeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem. Najlepiej smakuje podawane z gałką lodów waniliowych i szczyptą cynamonu. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.