Wyjątkowo eleganckie ciasto bez pieczenia. Goście będą w szoku, jak rozpływa się w ustach

Ciasto bez pieczenia - każdy z nas potrzebuje tego przepisu. Zazwyczaj przygotowuje się je błyskawicznie, a smakuje nawet lepiej od tego pieczonego. Jest to też nie tylko oszczędność czasu, ale i prądu oraz składników. Oto idealny przepis na ciasto bez pieczenia.

Wszyscy kochamy słodkie desery, jednak latem, kiedy upał za oknem zdecydowanie nam doskwiera, szukamy alternatyw do pieczonych ciast. Przychodzimy z pomocą wszystkim tym, którzy szukają chłodnego deseru. Gwarantujemy, że smakuje obłędnie pysznie i jest puszyste jak chmurka. A ta czekoladowa polewa… istne niebo!

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Czekoladowe ciasto bez pieczenia - przepis. Latem robimy je co tydzień

Czekoladowe ciasto bez pieczenia to obłędna propozycja dla tych, którzy nie mają czasu, by spędzać długie godziny w kuchni. To również budżetowa opcja, ponieważ nie ma tu zbyt wielu drogich składników. Jak przygotować takie ciasto, by cała rodzina cieszyła się jego smakiem? Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki:

  • 1,5 szklanki włoskich orzechów,
  • 1,5 szklanki laskowych orzechów,
  • 300 g maślanych herbatników,
  • 300 g herbatników czekoladowych,
  • 1 puszka masy kajmakowej.

Składniki na masę budyniową:

  • 250 g masła,
  • 1 litr mleka,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 żółtko,
  • 1 budyń waniliowy.

Składniki na polewę:

  • 100 g masła,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Obłędnie pyszne ciasto, którego nie trzeba piec. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Odsyp pół szklanki orzechów włoskich i pół szklanki orzechów laskowych. Resztę drobno posiekaj.
  2. Z mleka odlej 1 szklankę, a resztę przelej do garnka i zagotuj z cukrem. Do pozostawionej szklanki dodaj żółtka, obie mąki oraz opakowanie budyniu waniliowego. Dokładnie wymieszaj, by uniknąć grudek.
  3. Mleko zdejmij z ognia, dodaj do niego zawartość szklanki i wymieszaj. Gęsty budyń podgrzej, aż zauważysz pęcherzyki powietrza. Odstaw do ostudzenia.
  4. Miękkie masło ubij na puszystą masę. Następnie stopniowo zacznij dodawać do niego przestudzony budyń, miksując cały czas na niskich obrotach. Gotową masę podziel na dwie równe części i do jednej z nich dodaj orzechy.
  5. Blachę wyłóż jasnymi herbatnikami i wyłóż pół masy budyniowej z orzechami. Następnie przykryj całość ciemnymi herbatnikami i połową masy bez orzechów. Powtarzaj naprzemiennie. Ostatnią warstwę herbatników posmaruj kajmakiem i posyp orzechami.
  6. Przygotuj polewę, rozgrzewając masło, a kiedy całkowicie się rozpuści, zdejmij je z ognia. Dodaj czekoladę i mieszaj do otrzymania gładkiej masy. Polej nią ciasto i wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA