Jajecznica pójdzie w zapomnienie. Zamieszaj i wstaw do piekarnika, a każdy będzie prosić o przepis

Śniadanie dla to dla wielu osób obowiązkowy posiłek, którego nie można pominąć. Jedni stawiają więc na skomplikowane receptury, inni są zadowoleni z kanapek. My pokazujemy propozycję znanego kucharza. Nie zjecie już nic lepszego.
Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Pascal Brodnicki to znany kucharz pochodzenia francuskiego. W swoim przepisach łączy kuchnię polską z francuską, lecz czasem wybiega w inne kulinarne zakątki. Tym razem pokazał, jak zrobić śniadanie, o którym nikt nie zapomni. Mowa o jajkach po meksykańsku. Sos zrobiony ze świeżych pomidorów to coś aromatycznego i pełnego smaku. Do tego podane są jajka, a krokiem końcowym jest zapieczenie całości. Tak przygotowane jajka jada się z plackami tortilli.

Przepis na jajka po meksykańsku Pascala Brodnickiego

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 tortille,
  • 6 dużych dojrzałych pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół czerwonej papryki,
  • papryczka chili,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 100 ml wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności zajmij się pomidorami. Dokładnie je przemyj i natnij od spodu, następnie umieść w misce i zalej wrzątkiem. Takie warzywa pozostaw pod przykryciem na około 10 minut. Po tym czasie ostrożnie je wyjmij, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz z łupin i pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy tłuszcz stanie się ciepły, wrzuć na niego warzywo. Podsmażaj do lekkiego zarumienienia. Paprykę pokrój w kostkę, to samo zrób z chili i dorzuć je do cebuli. Trzymaj na ogniu przez około 4 minuty.
  3. Kiedy warzywa będą podsmażone, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, a także pomidory. Przypraw całość solą, pieprzem i cukrem. Na koniec podlej wszystko wodą i trzymaj pod przykryciem przez następne 30 minut. W tym czasie sos powinien zgęstnieć.
  4. Na suchej patelni podgrzej z dwóch stron tortille. Do średnich kokilek wlej przygotowany sos, następnie wbij po jednym jajku. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika  i piecz przez około 15 minut.
  5. Po wyjęciu z urządzenia podawaj z podgrzanymi plackami tortilli. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA