Sezon na cukinię trwa, a w ogrodach można zobaczyć już dojrzałe i pełne kolorów warzywa. Każdy, kto ma taką uprawę z pewnością zastanawia się, co można zrobić z taką ilością tego smakołyka. My przychodzimy na ratunek i podpowiadamy. Ta wersja to nie byle co.
Fot. pexels, Rozemarijn van Kampen
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym
Z cukinii można zrobić wiele smacznych rzeczy. Zazwyczaj postanawiamy wykonać z nich placki, dodać ją do leczo lub zrobić z niej przetwory na zimę. Okazuje się, że nie trzeba od razu zamykać tego warzywa w słoiku, by uzyskać coś smacznego. Proponujemy ugotować z niej danie obiadowe, które zasmakuje każdemu. Cukinia wyłożona na kruchym cieście i zapieczona z serem feta smakuje obłędnie. W takiej wersji można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Pamiętaj, by oblać tarte sosem, dzięki temu podczas pieczenia nic się nie wysuszy. Gotowa jest odpowiednio wilgotna i nie traci na smaku.
REKLAMA
Przepis na tartę z cukinią i serem feta
Składniki na kruche ciasto
200 g mąki pszennej,
100 g miękkiego masła,
szczypta soli,
jajko,
łyżka zimnej wody,
oliwa do wysmarowania formy.
Składniki na nadzienie
2 średnie cukinie,
papryka czerwona,
cebula,
2 ząbki czosnku,
100 g sera feta,
100 g pomidorów koktajlowych,
natka pietruszki,
łyżeczka suszonego oregano,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Składniki na sos
120 ml śmietanki 30%,
2 jajka,
szczypta oregano,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Przyrządzanie tarty zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do większej miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj sól, wodę i podzielone na mniejsze kawałki masło. Całość wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie jednolite. Następnie owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Jedną cukinię przekrój na pół i jedną część pokrój w cienkie plasterki, odstaw. Resztę zetrzyj na tarce, przełóż do miski i oprósz solą. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę, czosnek, a także natkę pietruszki.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj paprykę i smaż przez kilka minut.
Po tym czasie dodaj posiekany czosnek, startą cukinię, pół natki pietruszki. Podsmażaj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dopraw solą, pieprzem i oregano.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na placek i rozprowadź na wysmarowanej oliwą formie. Oprócz dna wylep także boki. Ciasto należy nakłuć za pomocą widelca i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 20 minut, do zarumienienia.
W czasie pieczenia przygotuj sos. Śmietankę wymieszaj z jajkami, solą i oregano. Na upieczoną i przestudzoną tartę wyłóż podsmażone warzywa, następnie wylej sos.
Na górę poukładaj plasterki cukinii, pokruszony ser feta i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wierzch oprósz natką pietruszki, skrop oliwą z oliwek i wstaw do gorącego piekarnika na kolejne 30 minut.
Po tym czasie wyjmij tartę z urządzenia i podziel na porcje. Smacznego!