Co zrobić z cukinii? Zapomnij o plackach i przetworach. Ten obiad zaskoczy nawet najlepszego kucharza

Sezon na cukinię trwa, a w ogrodach można zobaczyć już dojrzałe i pełne kolorów warzywa. Każdy, kto ma taką uprawę z pewnością zastanawia się, co można zrobić z taką ilością tego smakołyka. My przychodzimy na ratunek i podpowiadamy. Ta wersja to nie byle co.
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Z cukinii można zrobić wiele smacznych rzeczy. Zazwyczaj postanawiamy wykonać z nich placki, dodać ją do leczo lub zrobić z niej przetwory na zimę. Okazuje się, że nie trzeba od razu zamykać tego warzywa w słoiku, by uzyskać coś smacznego. Proponujemy ugotować z niej danie obiadowe,  które zasmakuje każdemu. Cukinia wyłożona na kruchym cieście i zapieczona z serem feta smakuje obłędnie. W takiej wersji można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Pamiętaj, by oblać tarte sosem, dzięki temu podczas pieczenia nic się nie wysuszy. Gotowa jest odpowiednio wilgotna i nie traci na smaku. 

Przepis na tartę z cukinią i serem feta

Składniki na kruche ciasto

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g miękkiego masła,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • łyżka zimnej wody,
  • oliwa do wysmarowania formy.

Składniki na nadzienie

  • 2 średnie cukinie,
  • papryka czerwona,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g sera feta,
  • 100 g pomidorów koktajlowych,
  • natka pietruszki,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos

  • 120 ml śmietanki 30%,
  • 2 jajka,
  • szczypta oregano,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie tarty zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do większej miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj sól, wodę i podzielone na mniejsze kawałki masło. Całość wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie jednolite. Następnie owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. W tym czasie przygotuj nadzienie. Jedną cukinię przekrój na pół i jedną część pokrój w cienkie plasterki, odstaw. Resztę zetrzyj na tarce, przełóż do miski i oprósz solą. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę, czosnek, a także natkę pietruszki.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj paprykę i smaż przez kilka minut.
  4. Po tym czasie dodaj posiekany czosnek, startą cukinię, pół natki pietruszki. Podsmażaj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dopraw solą, pieprzem i oregano.
  5. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na placek i rozprowadź na wysmarowanej oliwą formie. Oprócz dna wylep także boki. Ciasto należy nakłuć za pomocą widelca i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 20 minut, do zarumienienia.
  6. W czasie pieczenia przygotuj sos. Śmietankę wymieszaj z jajkami, solą i oregano. Na upieczoną i przestudzoną tartę wyłóż podsmażone warzywa, następnie wylej sos.
  7. Na górę poukładaj plasterki cukinii, pokruszony ser feta i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wierzch oprósz natką pietruszki, skrop oliwą z oliwek i wstaw do gorącego piekarnika na kolejne 30 minut.
  8. Po tym czasie wyjmij tartę z urządzenia i podziel na porcje. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.