Z pewnością ogórki kiszone, konserwowe i małosolne znajdują się w domowych piwnicach i spiżarniach. Ale założymy się, że tylko w klasycznych wersjach. Jednak tych przetworów na pewno nie masz w swojej kolekcji. Zalewa zapiera dech w piersiach.
Valerie Tonu / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Lato to idealny okres, by wykonać przetwory, którymi będziemy się objadać aż do następnego sezonu. Gdy tylko pierwsze warzywa i owoce pojawiają się w ogrodach i na targach, wyciągamy słoiki i zamykamy w nich te pyszne smaki. Wśród tak licznych przetworów i tak wygrywają ogórki. To właśnie je uwielbiamy najbardziej i robimy w dużych ilościach. Założymy się jednak, że takiego rodzaju jeszcze nie masz w swojej kolekcji.
REKLAMA
Ogórki po kozacku w zalewie musztardowej, które właśnie przedstawiamy, są rewelacyjnym dodatkiem do obiadów i kanapek. Warzywa są soczyste, a zalewa sprawia, że są bardzo wyraźne w smaku. Gdy zrobisz je dziś, będą gotowe do spożycia już za 2 tygodnie.
Przepis na ogórki po kozacku
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych,
kilka kulek ziela angielskiego,
2 łyżki ziaren gorczycy,
kilka liści laurowych,
baldachimy kopru.
Składniki na zalewę:
1 l wody,
6 łyżek musztardy,
szklanka octu 10 proc.,
1,5 szklanki cukru,
3 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyj, osusz, a w razie potrzeby większe okazy pokrój w ćwiartki. Słoiki umyj, wyparz i upewnij się, że masz do nich pasujące wieczka. Na dno każdego naczynia włóż baldachim kopru, liście laurowe, a także gorczycę i kilka ziaren ziela angielskiego.
Następnie w słoikach ciasno poukładaj warzywa. Nie powinno być między nimi za wiele wolnej przestrzeni. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Do garnka wlej wodę wraz z octem. Wsyp sól, cukier i musztardę. Zagotuj i mieszaj do rozpuszczenia składników.
Gorącą zalewę wlej do słoików, mocno zakręć i ustaw do góry dnem. Pozostaw je do wystudzenia, następnie odstaw w suche i chłodne miejsce.