• Link został skopiowany

Nie masz tych ogórków w spiżarni? To wielki błąd! Zalewa wyróżnia się na tle innych, a smak trudno określić słowami

Z pewnością ogórki kiszone, konserwowe i małosolne znajdują się w domowych piwnicach i spiżarniach. Ale założymy się, że tylko w klasycznych wersjach. Jednak tych przetworów na pewno nie masz w swojej kolekcji. Zalewa zapiera dech w piersiach.
Jaką wodą zalewać ogórki kiszone?
Valerie Tonu / Shutterstock
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Lato to idealny okres, by wykonać przetwory, którymi będziemy się objadać aż do następnego sezonu. Gdy tylko pierwsze warzywa i owoce pojawiają się w ogrodach i na targach, wyciągamy słoiki i zamykamy w nich te pyszne smaki. Wśród tak licznych przetworów i tak wygrywają ogórki. To właśnie je uwielbiamy najbardziej i robimy w dużych ilościach. Założymy się jednak, że takiego rodzaju jeszcze nie masz w swojej kolekcji.

Ogórki po kozacku w zalewie musztardowej, które właśnie przedstawiamy, są rewelacyjnym dodatkiem do obiadów i kanapek. Warzywa są soczyste, a zalewa sprawia, że są bardzo wyraźne w smaku. Gdy zrobisz je dziś, będą gotowe do spożycia już za 2 tygodnie.

Przepis na ogórki po kozacku

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 2 łyżki ziaren gorczycy,
  • kilka liści laurowych,
  • baldachimy kopru.

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody,
  • 6 łyżek musztardy,
  • szklanka octu 10 proc.,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj, osusz, a w razie potrzeby większe okazy pokrój w ćwiartki. Słoiki umyj, wyparz i upewnij się, że masz do nich pasujące wieczka. Na dno każdego naczynia włóż baldachim kopru, liście laurowe, a także gorczycę i kilka ziaren ziela angielskiego.
  2. Następnie w słoikach ciasno poukładaj warzywa. Nie powinno być między nimi za wiele wolnej przestrzeni. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Do garnka wlej wodę wraz z octem. Wsyp sól, cukier i musztardę. Zagotuj i mieszaj do rozpuszczenia składników.
  3. Gorącą zalewę wlej do słoików, mocno zakręć i ustaw do góry dnem. Pozostaw je do wystudzenia, następnie odstaw w suche i chłodne miejsce.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: