Dżem z morwy - najlepszy do świątecznych ciasteczek. Przygotuj go teraz, a zimą sobie podziękujesz

Dżem z morwy cieszy się w ostatnich latach coraz większą popularnością. Morwa zdobyła uznanie głównie za sprawą jej cennych właściwości prozdrowotnych. To naturalna podpora dla naszego organizmu.

Jakie właściwości posiada morwa czarna?

Zaraz dowiemy się, jak zrobić dżem z morwy czarnej, który można wykorzystać do stworzenia świątecznych ciasteczek. Na początku jednak warto napisać kilka słów na temat właściwości owoców i liści. Oto kilka z nich:

  • Liście morwy wpływają pozytywnie na układ trawienny
  • Są ponadto wsparciem dla układu moczowego.
  • Morwa czarna to naturalny wspomagacz w leczeniu nieżytu żołądka.
  • Wykazuje działanie moczopędne.
  • Napar na bazie liści wspiera układ krążenia.
  • Morwa jest pomocna podczas leczenia nadciśnienia.
  • Morwa ze względu na wysoki poziom błonnika, jest wsparciem dla jelit.

Dżem z morwy białej i gruszek - takiego jeszcze nie jadłeś

Dżem z morwy białej i gruszek to prawdziwy rarytas. Pyszny, świeżo upieczony i domowy chlebek posmarowany takim dżemem to niebo w gębie. Sprawdźcie, jak łatwo można go przygotować. Poniżej znajdziecie prosty przepis na przepyszny dżem z morwy.

Jak zrobić dżem z morwy białej?

Składniki:

  • około 1 kg gruszek
  • 2 kg morwy
  • pół kilograma cukru
  • 1 cytryna
  • skórka pomarańczowa

Wykonanie:

  1. Umyj dokładnie gruszki i morwy.
  2. Dalej gruszki przekrój na pół. Pozbądź się wszystkich niepotrzebnych elementów z owoców. Pokrój na mniejsze części.
  3. Następnie przełóż gruszki do garnka z grubym dnem.
  4. Skrop cytryną oraz zasyp dokładnie cukrem.
  5. Całość odłóż na trzy godziny.
  6. Potem dołóż morwę i smaż około 120 minut.
  7. Dodaj pomarańczową skórkę i gotuj przez kwadrans.
  8. Dżem umieść w wyparzonych i suchych słoikach i postaw do góry dnem.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Dżem z morwy - przepis na parze

Przepis na dżem z morwy na parze charakteryzuje się jeszcze lepszymi walorami smakowymi niż wersja tradycyjna. Nie od dziś wiadomo, że efekt pary wodnej, gwarantuje nam lepsze zachowanie składników odżywczych. Do jego przygotowania potrzebne nam będą oczywiście owoce morwy, sok z cytryny i woda. Tutaj sposób wykonania:

  1. Owoce morwy dokładnie oczyścić i umyć.
  2. Wziąć garnek do gotowania na parze. Umieścić w nim dokładnie przetarte owoce i odrobinę soku z cytryny. Wodę doprowadzić do wrzenia.
  3. Całą masę podgrzewać, co jakiś czas mieszając.
  4. Całość gotować około 60 minut.
  5. Tak przygotowany dżem umieścić we wcześniej przygotowanych słoikach.

Dżem z morwy czarnej - przepis, o którym prawdopodobnie nie słyszałeś

Przepis na dżem z morwy czarnej staje się coraz bardziej popularny. Co ważne, jest bardzo prosty, a do jego wykonania potrzebne będą tylko trzy składniki. Należy też zaznaczyć, że dżem przyrządzony z morwy czarnej jest pełen smaku i witamin. Oto i receptura:

Składniki:

  • kilogram morwy czarnej
  • sok z 2 cytryn
  • około 1,5 szklanki cukru

Wykonanie:

  1. Owoce dokładnie oczyść. Pozbądź się wszystkich niepotrzebnych elementów.
  2. Dalej przelej sok z cytryny do garnka z grubym dnem.
  3. Następnie dodaj cukier.
  4. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Masę podgrzewaj na małym ogniu. Cukier musi się delikatnie skrystalizować.
  6. Następnie dodaj owoce. Całość gotuj przez pół godziny.
  7. Masę odstaw na noc.
  8. Rano gotuj masę przez 30 minut. Pamiętaj o zachowaniu małego ognia.
  9. Przygotuj słoiki.
  10. Przelej dżem,
  11. Zapasteryzuj.

Zobacz też: Ketchup z cukinii - wychodzi tak pyszny, że aż trudno uwierzyć

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.