Super przepis na domowe jagodzianki. Wychodzą przepyszne, a ich smaku nie da się zapomnieć

Jak przyrządzić domowe jagodzianki? Sezon na jagody to idealny moment na przygotowanie owocowych drożdżówek. Ich delikatna struktura i wspaniałe nadzienie sprawią, że bardzo szybko znikną ze stołu. W czym tkwi sekret ich smaku?

Jagodzianki to jeden z tradycyjnych wypieków, których smak sprawdza się latem. Przygotowanie łakoci zajmuje około trzech godzin. Ich jagodowe wnętrze przypadnie do gustu każdemu amatorowi owoców. Warto wypróbować przepis na taką słodką przekąskę. Co należy przygotować? 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na jagodzianki. Wyjdą słodkie i puszyste

Składniki:

  • pół kilograma jagód,
  • pół kilograma mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • szklanka letniego mleka,
  • jedna trzecia szklanki cukru,
  • jedna trzecia kostki masła o temperaturze pokojowej,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • półtorej szklanki cukru pudru.

Jagodzianki upieką się w dwadzieścia minut. Gotowe można polać lukrem

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przyrządzenia ciasta drożdżowego. Letnie mleko rozmieszaj z łyżeczką cukru, drożdżami i czterema łyżkami mąki. Całość przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około piętnaście minut.
  2. Pozostałą część mąki przesiej do obszernej miski. Dodaj do niej sól, cukier, jajko i masło pokrojone w kawałki. Na koniec dodaj do mieszanki przygotowany wcześniej zaczyn. Zmiksuj ciasto na jednolitą masę. Powinno mieć nieco rzadką konsystencję, ale nie przyklejać się do rąk. Pozostaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie przygotuj stolnicę i podziel ciasto na mniejsze kawałki. Jagody dokładnie umyj i połącz z cukrem pudrem. Na każdy fragment ciasta nakładaj łyżkę owoców i zlepiaj dokładnie brzegi.
  4. Układaj jagodzianki na blasze z papierem do pieczenia i pozostaw na kolejne dziesięć minut do wyrośnięcia. Na wierzchu rozsmaruj rozkłócone jajko wymieszane z odrobiną mleka.
  5. Piecz w 180 st. C przez około dwadzieścia minut na grzaniu góra-dół, aż nabiorą złocistej barwy.

Gotowe jagodzianki można polać lukrem. Aby go przygotować, wystarczy wymieszać cukier puder z odrobiną wody na gładką masę o jednolitej konsystencji. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: