Trudno sobie wyobrazić wakacje bez słodkich smakołyków, umilających nam czas podczas podwieczorku czy tzw. popołudniowej kawy ze znajomymi. Choć w sierpniu panuje (słuszny) szał na jagodzianki i sernik na zimno z truskawkami, to warto również pokusić się o wykonanie pysznego ciasta ze śliwkami. Zwłaszcza jeśli w ciągu dnia brakuje nam czasu na bardziej skomplikowane wypieki.
Udane ciasto ze śliwkami powinno być pulchne, miękkie i słodkie. Dużą rolę będą odgrywać owoce. Do tej receptury polecamy wykorzystać świeże śliwki, prosto ze straganu lub z własnej działki. W ten sposób ciasto będzie miało naturalny, świeży smak, który nie da o sobie zapomnieć. A dla tych, którzy potrzebują dodatkowej zachęty, przypominamy, że śliwki są cennym źródłem witamin: A, B2, C, E i K, a także licznych składników mineralnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Składniki:
Śliwki dokładnie umyj i wydryluj. Przygotuj dużą miskę, do której następnie wbij jajka. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz sól i zmiksuj wszystko na aksamitnie gładką masę. W kolejnym kroku dolej oliwę, śmietanę i ponownie zamieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszaj. Pamiętaj, że w cieście nie mogą zostać żadne grudki. Małą lub średnią blaszkę bądź tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do formy jednolitą, gęstą masę, a na sam wierzch połóż przekrojone na pół świeże śliwki. Możesz je dodatkowo delikatnie oprószyć mąką.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza i piecz w nim ciasto przez około 45-50 minut. Po tym czasie wystaw je do ostygnięcia. Jeśli masz więcej czasu, możesz śmiało polukrować swój deser lub obsypać cukrem pudrem. Dzięki temu będzie jeszcze słodszy. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl