Cukinia to jedno z uniwersalnych warzyw, z którego można przyrządzić wiele ciekawych potraw. Jedną z nich jest wegetariański pasztet, który świetnie sprawdzi się zarówno jako smaczna przystawka, dodatek do obiadu, jak i danie śniadaniowe czy kolację. Jak przygotować pasztet z cukinii, aby miał wyrazisty smak?
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Pasztet z cukinii przygotujesz w kilka chwil. Dopraw go tymi przyprawami
Składniki:
- dwie duże cukinie,
- trzy średniej wielkości marchewki,
- duża biała cebula,
- pół szklanki kaszy manny,
- kawałek żółtego sera,
- trzy jajka,
- olej roślinny,
- bułka tarta,
- trzy ząbki czosnku,
- chili w proszku,
- sól i pieprz do smaku.
Tak przyrządzisz przepyszny wege pasztet. Gotowy można podawać z różnymi sosami
Przygotowanie:
- Umyj i wysusz cukinię, zetrzyj ją na dużych oczkach tarki. Dodaj soli i poczekaj, aż cukinia puści sok.
- Marchew umyj, obierz i też zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
- Cukinię odcedź i przełóż do miski.
- Żółty ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Ząbki czosnku obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.
- Do cukinii wbij jajka, dodaj kaszę mannę, dwie łyżki oleju roślinnego oraz ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i chili do smaku. Masa powinna zostać mocno doprawiona, aby miała wyrazisty smak po upieczeniu.
- Przełóż składniki do formy i piecz w 180 st. przez około jedną godzinę.
Pasztet z cukinii będzie miał jeszcze lepszy smak, jeśli poda się go z sosem koperkowym albo pomidorowym. Można go podawać solo albo ze świeżym pieczywem. Będzie też doskonałym dodatkiem do obiadu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl