• Link został skopiowany

Jak zrobić pasztet z cukinii? To zajmuje chwilę, a smak zachwyca. Idealny dodatek do obiadu i kanapek

Przepis na pasztet z cukinii to pomysł na ciekawy dodatek do obiadu. Jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu, a jego idealny smak to zasługa odpowiednio dobranych przypraw. Do jego przyrządzenia przydadzą się m.in. cebula, marchew i żółty ser.
Pasztet z cukinii
fot. iStock/ thepiwko

Cukinia to jedno z uniwersalnych warzyw, z którego można przyrządzić wiele ciekawych potraw. Jedną z nich jest wegetariański pasztet, który świetnie sprawdzi się zarówno jako smaczna przystawka, dodatek do obiadu, jak i danie śniadaniowe czy kolację. Jak przygotować pasztet z cukinii, aby miał wyrazisty smak?   

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Pasztet z cukinii przygotujesz w kilka chwil. Dopraw go tymi przyprawami

Składniki:

  • dwie duże cukinie,
  • trzy średniej wielkości marchewki,
  • duża biała cebula,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • kawałek żółtego sera,
  • trzy jajka,
  • olej roślinny,
  • bułka tarta, 
  • trzy ząbki czosnku,
  • chili w proszku,
  • sól i pieprz do smaku.

Tak przyrządzisz przepyszny wege pasztet. Gotowy można podawać z różnymi sosami

Przygotowanie:

  1. Umyj i wysusz cukinię, zetrzyj ją na dużych oczkach tarki. Dodaj soli i poczekaj, aż cukinia puści sok.
  2. Marchew umyj, obierz i też zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
  3. Cukinię odcedź i przełóż do miski.
  4. Żółty ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  5. Ząbki czosnku obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.
  6. Do cukinii wbij jajka, dodaj kaszę mannę, dwie łyżki oleju roślinnego oraz ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i chili do smaku. Masa powinna zostać mocno doprawiona, aby miała wyrazisty smak po upieczeniu.
  7. Przełóż składniki do formy i piecz w 180 st. przez około jedną godzinę.

Pasztet z cukinii będzie miał jeszcze lepszy smak, jeśli poda się go z sosem koperkowym albo pomidorowym. Można go podawać solo albo ze świeżym pieczywem. Będzie też doskonałym dodatkiem do obiadu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: