Więcej przepisów na ogórki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ogórki po warszawsku to pyszne i proste do zrobienia ogórki konserwowe. Jeżeli lubisz tego typu przetwory, nie może ich zabraknąć w twoich tegorocznych zbiorach. Takie ogórki są bardzo łatwe do zrobienia, więc mogą przygotować je również osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę ze słoikami.
Jak można wykorzystać ogórki po warszawsku? Tak naprawdę jak tylko chcesz. Bardzo dobrze sprawdzają się jako składnik sałatek podawanych na przykład do obiadu. Są również świetnym wyborem, jeśli zastanawiasz się nad zrobieniem przekąsek (na przykład koreczków) na imprezę czy spotkanie rodzinne. Ogórki po warszawsku śmiało możesz dodać też po prostu do kanapek. Jak zatem zrobić te ogórki konserwowe? Przepis podajemy poniżej.
Składniki na 5 słoików 0,9l:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od naszykowania słoików. Powinny być czyste, wyparzone i suche, nakrętki również. Sprawdzamy, czy ogórki, z których będziemy robić przetwory, nie mają żadnych uszkodzeń. Takie egzemplarze lepiej odłożyć, żeby zawartość słoików później się nie zepsuła. Warzywa dokładnie myjemy i wycieramy do sucha. Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki. Jeżeli korzystamy z cebuli, to ją też kroimy na plasterki.
Do każdego słoika wkładamy po jednym ząbku czosnku bez łupinki. Dodajemy też po jednej łodydze kopru z baldachem, kilka plasterków pokrojonej marchewki, trochę cebulki (jeśli używamy) oraz kawałki chrzanu i po pół łyżeczki ziaren gorczycy. Ogórki układamy dość ciasno. Dodajemy też po jednym listku laurowym oraz kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy sól oraz cukier i zagotowujemy. Ogórki zalewamy gorącą zalewą. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Na dnie garnka kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki i wlewamy wodę do około 2/3 wysokości słoików. Zagotowujemy, a gdy się zagotuje, pasteryzujemy przez około 10 minut. Wyjmujemy i stawiamy na wieczkach, czekamy aż ostygną. Tak przygotowane ogórki można przechowywać nawet do zimy, ale można ich spróbować już po upływie około tygodnia.